Weinig verschillen meer in tarieven rijbewijs 2015

De tarieven die gemeenten voor 2015 in rekening brengen voor het rijbewijs lopen niet ver uiteen. De meeste tarieven schommelen rond de 38 euro. Dat blijkt de Atlas van de lokale lasten 2015 van Coelo, het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden.

Het maximumtarief dat gemeenten in 2015 mogen vragen voor een rijbewijs bedraagt 38,83 euro. In Vlieland zijn burgers het goedkoopst uit met 29,60 euro. In het grootste deel van de gemeenten zijn de tarieven redelijk gelijk gebleven ten opzichte van 2014, is te zien in het overzicht van Coelo. Een opvallende uitzondering is de gemeente Noord-Beveland waar het tarief fors omhoog ging met 53,8 procent om daarmee nu uit te komen op 38,45 euro. De voorgaande jaren hanteerde de gemeente een tarief van 25 euro en was daarmee een van de goedkoopste in Nederland. Dinkelland schroefde de prijs juist flink omlaag met 18,4 procent. Daar kost een rijbewijs nu 31 euro.

Maximumtarief

De politiek is al jaren bezig geweest om het tarief voor het rijbewijs aan banden te leggen omdat de prijzen tot een aantal jaar geleden behoorlijk uiteen liepen, oplopend tot boven de 60 euro. Voor 2015 geldt een maximum van 38,83 euro. Gemeenten moeten 9,70 euro per aanvraag aan het Rijk afdragen. Zelf mogen ze dan nog maximaal 29,13 vragen.Voor bijzondere rijbewijsaanvragen kunnen gemeenten wel een hoger bedrag vragen. Te denken valt aan spoedaanvragen.

Eind 2011 besloot de ministerraad al dat er een maximumtarief moest komen voor het rijbewijs. Door vertraging duurde het tot 1 januari 2014 voordat dat het ook echt zover was. Er was een wijziging van de Verkeerswegenwet nodig om het maximumtarief in te laten gaan.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Weinig verschillen meer in tarieven rijbewijs 2015 | RijschoolPro

Weinig verschillen meer in tarieven rijbewijs 2015

De tarieven die gemeenten voor 2015 in rekening brengen voor het rijbewijs lopen niet ver uiteen. De meeste tarieven schommelen rond de 38 euro. Dat blijkt de Atlas van de lokale lasten 2015 van Coelo, het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden.

Het maximumtarief dat gemeenten in 2015 mogen vragen voor een rijbewijs bedraagt 38,83 euro. In Vlieland zijn burgers het goedkoopst uit met 29,60 euro. In het grootste deel van de gemeenten zijn de tarieven redelijk gelijk gebleven ten opzichte van 2014, is te zien in het overzicht van Coelo. Een opvallende uitzondering is de gemeente Noord-Beveland waar het tarief fors omhoog ging met 53,8 procent om daarmee nu uit te komen op 38,45 euro. De voorgaande jaren hanteerde de gemeente een tarief van 25 euro en was daarmee een van de goedkoopste in Nederland. Dinkelland schroefde de prijs juist flink omlaag met 18,4 procent. Daar kost een rijbewijs nu 31 euro.

Maximumtarief

De politiek is al jaren bezig geweest om het tarief voor het rijbewijs aan banden te leggen omdat de prijzen tot een aantal jaar geleden behoorlijk uiteen liepen, oplopend tot boven de 60 euro. Voor 2015 geldt een maximum van 38,83 euro. Gemeenten moeten 9,70 euro per aanvraag aan het Rijk afdragen. Zelf mogen ze dan nog maximaal 29,13 vragen.Voor bijzondere rijbewijsaanvragen kunnen gemeenten wel een hoger bedrag vragen. Te denken valt aan spoedaanvragen.

Eind 2011 besloot de ministerraad al dat er een maximumtarief moest komen voor het rijbewijs. Door vertraging duurde het tot 1 januari 2014 voordat dat het ook echt zover was. Er was een wijziging van de Verkeerswegenwet nodig om het maximumtarief in te laten gaan.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.