rechtbank, rechter, uitspraak

Rechter maakt intrekken rijbewijzen niet ongedaan

Twee vrouwen en een man van wie het CBR het rijbewijs heeft ingetrokken omdat ze waarschijnlijk onterecht geslaagd zijn voor hun praktijkexamen bij de examinator-fraude zaak, krijgen hun rijbewijs niet terug. De voorzieningenrechter in Utrecht wees hun verzoek om het CBR-besluit terug te draaien eerder deze week af. 

Het CBR heeft onlangs het rijbewijs van in totaal 197 kandidaten ongeldig laten laten verklaren. Die maatregel heeft te maken met het politieonderzoek naar fraude bij praktijkexamens. Een examinator uit Purmerend wordt ervan verdacht dat hij geld zou hebben aangenomen van rijscholen om kandidaten te laten slagen. Ook naar zes verdachte rijscholen doet de politie nader onderzoek. Als het politieonderzoek is afgerond, zullen de verdachten zich waarschijnlijk bij de strafrechter moeten verantwoorden.

Rechter

Op basis van de eerste uitkomsten van het politieonderzoek heeft het CBR van 197 mensen het rijbewijs ingetrokken. Het gaat om kandidaten die in ieder geval rijexamen hebben gedaan bij de verdachte examinator via een van de zes verdachte rijscholen. Daarbij moest ook nog sprake zijn van een of meerder verdachte omstandigheden, bijvoorbeeld dat de kandidaat op een behoorlijke afstand woonde van de examenlocatie waar de verdachte examinator werkte. Vijftig van de 197 leggen zich neer bij het besluit. De rest heeft bezwaar aangetekend en heeft onlangs de kans gekregen gratis opnieuw examen te mogen doen.

Drie van hen stapten dus naar de rechter. Door hun persoonlijke omstandigheden kunnen ze niet zomaar ineens zonder rijbewijs, vertelde hun advocaten vorige maand tijdens de zitting bij de rechter in Utrecht. De drie hebben hun rijbewijs hard nodig om bijvoorbeeld de andere gezinsleden te vervoeren of op neer te reizen tussen woon- en studieplaats.

Opgericht om te frauderen

Een van de twee vrouwen zakte zes keer voordat ze overstapte naar een van de verdachte rijscholen. Daar zakte ze opnieuw en ging toen naar een andere verdachte rijschool. Daar slaagde ze in een keer bij de verdachte examinator. Een van de verdachte rijscholen waar de vrouw mee in zee ging, heeft inmiddels toegegeven dat de rijschool is opgericht om te frauderen met rijbewijzen, zo blijkt uit de processtukken. Ook heeft de rijschooleigenaar verklaard dat bij alle kandidaten die via deze rijschool examen hebben gedaan bij de verdachte examinator, sprake was van fraude.

De andere vrouw zakte drie keer voor haar praktijkexamen voordat ze overstapte naar een van de verdachte rijscholen. Bij de verdachte rijschool deed ze drie keer examen, waarvan twee keer bij de verdachte examinator. Ze woonde op meer dan 100 kilometer van de examenlocatie.

Verkeersveiligheid

De enige man van de drie eisers zakte vier keer voor zijn praktijkexamen, toen hij bij een van de verdachte rijscholen terecht kwam. Daar slaagde hij toen in een keer bij de verdachte examinator.

Alle drie de eisers betwisten ze dat ze ten onrechte geslaagd waren voor hun rijexamen, ook al hebben ze de schijn tegen. De rechter zag geen reden om de beslissing van het CBR ongedaan te maken. Het belang van de verkeersveiligheid is groter dan dat van de drie eisers, aldus de voorzieningenrechter.

Yvonne Ton

Auteur: Yvonne Ton

2 reacties op “Rechter maakt intrekken rijbewijzen niet ongedaan”

Gerrit Grevengoed|15.04.15|14:07

Okay 6 x gezakt…en toen geslaagd het was dus eigenlijk
een Purmerendse BNOR examinator, dat wist ik nog niet.

Bernd Gaykema|16.04.15|11:32

Mooi script voor een horrorfilm…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.