Blinde leerling Kevin met instructeur Saskia Roose

Eerste rijles gaat blinde Kevin makkelijk af

Blinde leerling Kevin met instructeur Saskia Roose

Kevin van Blerkum uit Middelburg heeft al heel lang de wens om eens als bestuurder in een auto te kunnen rijden. Omdat hij sinds zijn geboorte zo goed als blind is, leek dat er niet in te zitten. Verkeersschool Dek Opleiding en Training maakte het mogelijk om Kevins wens voor een keer te vervullen.

De vader van de 20-jarige Kevin had de rijschool benaderd met de vraag of zijn zoon ondanks zijn beperking toch niet eens achter het stuur zou kunnen plaatsnemen. Daar wilde de Zeeuwse verkeersschool graag aan meewerken.

Handig

Op een afgesloten verkeersoefenterrein in Goes mocht Kevin vanochtend zijn eerste rijervaring opdoen, vergezeld door familie en vrienden. Een mooie ervaring voor Kevin, maar ook voor instructeur Saskia Roose die hem begeleidde. “Voor mij was het leuk om te zien hoe hij aan het genieten was.” Tegelijkertijd gaf dat bij Roose ook een wrang gevoel. “Je weet dat het hierbij blijft.”

En dat terwijl Kevin tot Rooses verrassing weinig moeite had met zijn eerste verrichtingen. “Ik hoefde hem niks uit te leggen. Hij reed meteen weg. Hij deed het echt super. Ik heb leerlingen die in tien lessen niet zo ver komen als Kevin in een uur.” Hoe dat kan? “Hij is heel handig en hij luistert heel goed.” Ze sluit niet uit dat hij wel eens in een stilstaande auto heeft geoefend met schakelen.

Slalommen

Tijdens de les slaagde Kevin er zelfs in om tussen pilonnen door te slalommen op aanwijzingen van Roose, omdat hij nog wel wat onderscheid kan zien tussen licht en donker. “Natuurlijk zijn we ook een paar keer bijna de berm ingegaan”, vertelt Roose. “Maar dankzij de dubbele bediening kun je controle pakken als het nodig is.”

Yvonne Ton

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.