Theorie-examenkandidaat betrapt op identiteitsfraude

Medewerkers van het CBR in Alkmaar betrapten vorige week een theorie-examenkandidaat op identiteitsfraude. Ze kwamen tot de ontdekking dat ze te maken hadden met een lookalike.

Na die ontdekking ging de kandidaat er meteen vandoor. De inmiddels ingeschakelde politie heeft het paspoort van de kandidaat ingenomen. Om fraude zo veel mogelijk tegen te gaan geeft het CBR trainingen aan de theoriemedewerkers op het gebied van documentherkenning en dubbelgangers. Het gaat om scholing die onder meer de marechaussee ook krijgt.

Praktijkexamens

Verder zet het CBR camera’s en andere apparatuur in. Bij vermoeden van fraude wordt de politie standaard ingeschakeld, die eventueel ook camerabeelden van het CBR kan inzien.

Bij alle praktijkexamencentra zet het CBR sinds begin dit jaar retrocheckapparatuur in bij de identiteitscontrole van kandidaten. Het is een maatregel om de bestrijding van fraude verder aan te scherpen. Met die apparaten kunnen medewerkers controleren of een identiteitsdocument vals of echt is. De apparaten zijn uitgevoerd met doorzichtlicht, scheerlicht, een Retroviewer, een UV-lamp en verlichte loep. Tijdens een pilot, voorafgaand aan de invoering, was al ervaring opgedaan met de apparatuur.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.