Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

De beste stuurlui staan in de rijschoolbranche vaak aan wal

Stuurlui horen op een schip te staan. Niet aan wal. In de rijscholenbranche lijkt het vaak echter andersom. Soms zijn er politici die een klok in onze sector hebben horen luiden en de media en het parlement al op stelten zetten, voordat ze überhaupt de klepel hebben gevonden. Maar binnen de rijscholenwereld zijn er nog veel meer stuurlui die aan wal blijven staan. En tegelijkertijd om het hardst schreeuwen. Dat schrijft Bovag Rijscholen-voorzitter Frank Hoornenborg in zijn column voor VerkeersPro.nl.

COLUMN – Laten we even in herinnering roepen hoe de Nederlandse rijscholen een jaar of twee, drie geleden -en meer recentelijk ook nog- in het nieuws kwamen: stuntprijzen, faillissementen, fraude, belastingontduiking, oplichting en als klap op de vuurpijl: vechtpartijen en wapenbezit.

Reguleren

Media, politici, consumenten en branchegenoten in rep en roer. En terecht. BOVAG trok al langer aan de bel in Den Haag om de sector meer te reguleren, met vestigingseisen en ondernemersdiploma’s bijvoorbeeld, maar de verantwoordelijke bewindslieden toonden zich keer op keer doof voor onze pleidooien.

Na Kassa TV barstte dan eindelijk de bom en werd de doorbraak geforceerd: misstanden in de rijscholenbranche kwamen hoog op de politieke agenda te staan. BOVAG, FAM en VRB togen gezamenlijk naar de Kamerfracties en naar het ministerie om orde op zaken te stellen en het kaf van het koren te laten scheiden.

Rijscholenkiezer

Maar helaas: veel verder dan de introductie van de Rijscholenkiezer reikten de maatregelen van mevrouw Schultz uiteindelijk niet. Er moet meer gebeuren; jammer dat de minister onze branche verder aan z’n lot over laat.

BOVAG blijft van mening dat het kaf van het koren moet worden gescheiden. Het imago van ons vak staat op het spel. Er is simpelweg geen plek voor sjoemelaars die willens en wetens de boel flessen en ook niet voor degenen die onbewust incompetent zijn. Vandaar dat we begonnen met toenadering tot de Belastingdienst en aan de gang gingen met strengere lidmaatschapseisen.

VOG

Onderdeel daarvan is een kredietwaardigheidscheck (want: garantiefonds) en een Verklaring omtrent Gedrag. U weet wel, wat ook wordt geëist van leraren of vrijwilligers bij sportclubs. Hoorde ik daar iemand nog zeggen dat rijles ook onderwijs is? Juist. We hadden de nieuwe eisen nog niet goed en wel bekend gemaakt of de beste stuurlui doken op.

Gek genoeg bijna zonder uitzondering dezelfde mensen die ook het hardst riepen toen alle ellende aan de oppervlakte kwam. Of zich -Joost mag weten waarom- geschoffeerd voelen wanneer BOVAG misstanden benoemt en het belang van haar leden verdedigt in de media.

Rijschoolbranche

Na vele jaren in de rijscholenbranche ben ik in elk geval blij dat er een club is die het beste voor heeft met de sector, eisen stelt aan haar achterban, een einde maakt aan vrijheid-blijheid en verantwoordelijkheid neemt, ondernemers bijstaat én de leden prachtige tools in handen geeft om zich te onderscheiden in de markt.

Gelukkig deelt de Haagse politiek die mening ook en dat betekent dat BOVAG een geloofwaardige en betrouwbare gesprekspartner is. Tegen alle stuurlui aan de wal zou ik willen zeggen: u bent van harte welkom op het schip. Als u dat niet wilt en niet constructief aan onze branche wenst bij te dragen, weet dan dat u niet gehoord gaat worden.

Frank Hoornenborg
Voorzitter Bovag Rijscholen

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “De beste stuurlui staan in de rijschoolbranche vaak aan wal”

Robert Strookman|01.06.15|22:27

Hear hear Frank.

Youran van Ark|02.06.15|23:59

Bovag heeft zelf meegewerkt aan de rijschoolkiezer.
Een VOG is prima, maar krijgen we dan ook het onderwijs btw tarief?
Onbewust incompetente mensen veroordelen? Wie bent u, God?
Bovag betrouwbaar, deze meneer staat zeker ook elk weekeind theorie te geven.
Hij staat ook elke dag motoren les te geven in weer en wind.
Hij zit ook de hele week met een leerling naast zich tussen al die malloten.
Of zit ie achter zijn buro en staat ie dus eigenlijk aan de wal?

Jan En Carmen Lammers|04.06.15|23:26

Kaf van het koren scheiden ? Wie gaat dat doen ? De Bovag zeer zeker niet.
Als men misstanden bij de bovag meld Zoals een instructeur die vaak onder invloed les geeft of een rijschool die minderjarigen les geeft, wat doet bovag dan helemaal niets .Dus haal eerst eens de rotte appels uit je eigen leden voor dat je praatjes verkoopt

Jan Ijzendoorn|15.06.15|15:12

Je hoeft het niet altijd met anderen eens te zijn,maar respect blijf in iedere situatie geboden.Geeft Frank Hoornenborg een kans.Zet dat negatieve gevoel is in iets anders om.HARTELIJKE EN VEILIGE GROET.Fijne en veilige vakantie.Succes Frank Hoornenborg.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.