Rijbewijs kan nu worden thuisbezorgd met de post

Alle Nederlandse gemeenten mogen vanaf woensdag het rijbewijs per post naar mensen sturen die het net verlengd of aangevraagd hebben. Het verplicht bij het gemeentehuis ophalen van het document lijkt daarmee bijna verleden tijd. Dat heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur bekendgemaakt.

Inwoners kunnen aanvragen om het rijbewijs per post thuis te laten sturen, maar moeten daar wel een klein bedrag voor betalen. Het gaat nog steeds om een experiment, maar wanneer dit slaagt wil minister Schultz de nieuwe verstrekkingswijze definitief opnemen in de regelgeving. De nieuwe aflevermethode zal nog niet overal worden uitgerold, want niet alle Nederlandse gemeenten willen hier al in de pilotfase mee werken en wachten liever tot de regelgeving er daadwerkelijk is.

Eerdere proef

In de gemeenten Haarlemmermeer, Molenwaard en sinds deze maand ook in Hof van Twente was het al eerder mogelijk om het rijbewijs te laten opsturen. Zij deden mee aan een eerdere proef van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zelfrijdende auto’s

Minister Schultz maakte tegelijk bekend dat er vanaf 1 juli grootschalige proeven met zelfrijdende auto’s kunnen plaatsvinden. De RDW kan hiervoor ontheffing verlenen vanaf dan, maar kan tegelijk ook voorwaarden stellen. Daarbij kan gedacht worden aan rijtijden, omstandigheden, wegen waar gereden mag worden en de gewenste verzekering.

Met het toelaten van grootschalige testen wordt een nieuwe stap gezet in het kader van innovatieve ontwikkelingen op de weg. De minister wil met Nederland voorloper zijn op het gebied van voertuigen met zelfrijdende functies.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.