De lesauto meenemen op vakantie is geen enkel probleem

In de zomerperiode nemen rijschoolhouders hun auto massaal mee op vakantie naar het buitenland, en dat is verzekeringstechnisch geen enkel probleem. Verzekeraar Bovemij waarschuwt echter wel voor rijinstructeurs die hun lesauto in de vakantieperiode uitlenen aan een collega. “Dat moet je doorgeven, anders kunnen er problemen ontstaan.”

Met de warme maanden en schoolvakanties voor de deur nemen ook veel rijinstructeurs een paar weken vrij. Uit onderzoek van Het Testpanel, dat in opdracht van Bovag werd uitgevoerd, blijkt dat een op de drie automobilisten wel eens pech heeft meegemaakt op vakantie. “Dan is het goed om vooraf te weten waar je aan toe bent”, zo stelt Koen Janssen van Bovemij.

Lesauto in buitenland

Speciale maatregelen hoeven niet te worden genomen door rijschoolhouders, wanneer ze de grens over trekken met de lesauto. “Je kunt er prima mee op vakantie. Ook hier valt de auto gewoon onder de normale dekking. Men hoeft dus nergens voor te vrezen”, aldus Janssen. Het gaat dan wel om vakanties naar landen die op de groene kaart staan, welke per verzekeraar wordt verstrekt.

De verzekering van vrijwel alle verzekeraars biedt dekking in vrijwel alle landen in Europa, dus ook voor populaire bestemmingen langs de Middellandse Zee. “Een land dat bij Bovemij niet op de groene kaart staat is bijvoorbeeld Libië”, zo vertelt Janssen. De algemene conclusie is echter duidelijk: “Het is geen probleem om met je lesauto op vakantie te gaan.”

Pech of schade

In het onderzoek van Het Testpanel bleek dat 32 procent van de Nederlanders wel eens pech heeft gehad op vakantie, en het is opletten geblazen of dit in alle gevallen goed is verzekerd. “Bij Bovemij wordt gegarandeerd dat zowel het voertuig als de inzittenden naar een adres in Nederland worden teruggebracht”, vertelt Janssen. Daarmee betekent pech dus wel het einde van de vakantie. Deze service – die alleen in het buitenland geldt en niet in Nederland – wordt volgens hem echter niet bij iedere verzekeraar geboden. “Let daar dus goed op en sluit er waar nodig een extra verzekering voor af.”

Schadegevallen zijn in principe goed af te handelen, ook als dit vanuit een ander land dan Nederland gebeurt. “De procedure is hetzelfde; je vult een schadeformulier in en stuurt het door”, aldus Janssen, die wel alvast waarschuwt. “Deze gevallen hebben meestal veel meer tijd nodig om afgewikkeld te worden.”

Uitlenen gevaarlijk

Het komt bij Bovemij voor dat er meldingen binnenkomen van rijschoolhouders die hun lesauto niet meenemen, maar hem ook niet stil willen laten staan. Zij verhuren de auto in die periode dan uit commercieel oogpunt aan een collega-instructeur. Janssen waarschuwt voor deze constructie. “Dit is niet zomaar verzekerd, je moet het doorgeven aan ons.”

Voor die uitleen kan een speciale verzekering worden afgesloten bij Bovemij, die iets duurder is dan de reguliere. Dit bespaart echter wel veel ellende wanneer er daadwerkelijk iets fout gaat, zo waarschuwt Janssen. “De schade-afhandeling kan een stuk langer duren en de dekking kan worden beperkt. Daar zit niemand op te wachten.”

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

De lesauto meenemen op vakantie is geen enkel probleem | RijschoolPro

De lesauto meenemen op vakantie is geen enkel probleem

In de zomerperiode nemen rijschoolhouders hun auto massaal mee op vakantie naar het buitenland, en dat is verzekeringstechnisch geen enkel probleem. Verzekeraar Bovemij waarschuwt echter wel voor rijinstructeurs die hun lesauto in de vakantieperiode uitlenen aan een collega. “Dat moet je doorgeven, anders kunnen er problemen ontstaan.”

Met de warme maanden en schoolvakanties voor de deur nemen ook veel rijinstructeurs een paar weken vrij. Uit onderzoek van Het Testpanel, dat in opdracht van Bovag werd uitgevoerd, blijkt dat een op de drie automobilisten wel eens pech heeft meegemaakt op vakantie. “Dan is het goed om vooraf te weten waar je aan toe bent”, zo stelt Koen Janssen van Bovemij.

Lesauto in buitenland

Speciale maatregelen hoeven niet te worden genomen door rijschoolhouders, wanneer ze de grens over trekken met de lesauto. “Je kunt er prima mee op vakantie. Ook hier valt de auto gewoon onder de normale dekking. Men hoeft dus nergens voor te vrezen”, aldus Janssen. Het gaat dan wel om vakanties naar landen die op de groene kaart staan, welke per verzekeraar wordt verstrekt.

De verzekering van vrijwel alle verzekeraars biedt dekking in vrijwel alle landen in Europa, dus ook voor populaire bestemmingen langs de Middellandse Zee. “Een land dat bij Bovemij niet op de groene kaart staat is bijvoorbeeld Libië”, zo vertelt Janssen. De algemene conclusie is echter duidelijk: “Het is geen probleem om met je lesauto op vakantie te gaan.”

Pech of schade

In het onderzoek van Het Testpanel bleek dat 32 procent van de Nederlanders wel eens pech heeft gehad op vakantie, en het is opletten geblazen of dit in alle gevallen goed is verzekerd. “Bij Bovemij wordt gegarandeerd dat zowel het voertuig als de inzittenden naar een adres in Nederland worden teruggebracht”, vertelt Janssen. Daarmee betekent pech dus wel het einde van de vakantie. Deze service – die alleen in het buitenland geldt en niet in Nederland – wordt volgens hem echter niet bij iedere verzekeraar geboden. “Let daar dus goed op en sluit er waar nodig een extra verzekering voor af.”

Schadegevallen zijn in principe goed af te handelen, ook als dit vanuit een ander land dan Nederland gebeurt. “De procedure is hetzelfde; je vult een schadeformulier in en stuurt het door”, aldus Janssen, die wel alvast waarschuwt. “Deze gevallen hebben meestal veel meer tijd nodig om afgewikkeld te worden.”

Uitlenen gevaarlijk

Het komt bij Bovemij voor dat er meldingen binnenkomen van rijschoolhouders die hun lesauto niet meenemen, maar hem ook niet stil willen laten staan. Zij verhuren de auto in die periode dan uit commercieel oogpunt aan een collega-instructeur. Janssen waarschuwt voor deze constructie. “Dit is niet zomaar verzekerd, je moet het doorgeven aan ons.”

Voor die uitleen kan een speciale verzekering worden afgesloten bij Bovemij, die iets duurder is dan de reguliere. Dit bespaart echter wel veel ellende wanneer er daadwerkelijk iets fout gaat, zo waarschuwt Janssen. “De schade-afhandeling kan een stuk langer duren en de dekking kan worden beperkt. Daar zit niemand op te wachten.”

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.