Jaap Verheul (16) haalt officieel eerste T-rijbewijs bij CBR

De 16-jarige Jaap Verheul heeft 15 juli als eerste in Nederland zijn T-rijbewijs behaald. De uit Bleskensgraaf afkomstige tiener behaalde eerder al zijn theorie-examen en volgde tien lessen praktijkopleiding met de tractor voordat hij officieel op praktijkexamen ging bij het CBR-examencentrum in Barendrecht. 

Het T-rijbewijs werd op 1 juli verplicht gesteld als vervanger van het trekkercertificaat. Met die maatregel hoopt de overheid het aantal verkeersongevallen met land- en bosbouwtractoren sterk naar beneden te brengen. Gemiddeld vallen er ieder jaar 13 verkeersdoden door toedoen van tractoren.

Eerste rijbewijs

Jaap Verheul kon direct in zijn eerste examen aantonen dat hij goed en veilig met de tractor kan rijden. Zijn tien praktijklessen volgde hij bij verkeersschool Nederveen in Hardinxveld-Giessendam. De 16-jarige is op 7 juli 16 jaar geworden en kon daardoor net niet meer in aanmerking komen voor een trekkercertificaat. Dit was aanzienlijk goedkoper dan de huidige theorie- en praktijkexamens en lessen.

Verheul was naar eigen zeggen wel wat onzeker geweest aan het begin van het examen. “Ik moest even wennen, maar daarna ging het wel goed”, zo klonk het uit zijn mond. De jonge tractorbestuurder vindt het terecht dat het T-rijbewijs is ingevoerd. “Maar van mij had het wel net een half jaartje later gemogen”, zo lacht hij.

Inruilen

Mensen die al een rijbewijs hebben, hoeven geen examen te doen om tractor te rijden. Wie een geldig autorijbewijs heeft dat is afgegeven voor 1 juli, krijgt bij de eerstvolgende vernieuwing automatisch de categorie T erbij. Iedereen die een trekkercertificaat heeft, kan dit certificaat tot 1 juli 2016 via de RDW omwisselen voor het T-rijbewijs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.