Vergeten CBR-overeenkomst kost rijschool honderden euro’s

Ongeveer tweeduizend rijschoolhouders hebben de nieuwe inschrijvingsovereenkomst met het CBR nog niet ondertekend teruggestuurd. Deze moet voor 1 augustus binnen zijn, anders moet een rijschool zich voor ruim driehonderd euro opnieuw inschrijven. Bij het missen van de deadline word je namelijk als rijschool uitgeschreven bij het CBR en kunnen geen examens meer worden gereserveerd. Het bureau speelt ondertussen in op de mogelijkheid dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren door op naam gereserveerde examens van deze rijscholen tot en met 31 oktober niet te laten vervallen om zo kandidaten niet te duperen.

De nieuwe overeenkomst is opgesteld in samenspraak met de brancheorganisaties en heeft als doel om verschillende vormen van fraude tegen te gaan. Onderdeel van de nieuwe overeenkomst is dat rijscholen van al hun rijinstructeurs het WRM-pasnummer, de einddatum en de personalia doorgeven. Ook is er een bepaling over integriteit opgenomen en moet met de nieuwe overeenkomst de naam van de opleider die examens reserveert overeenkomen met de naam op het examenvoertuig én met de naam die bij het CBR bekend is.

Tijd dringt

Op 1 augustus eindigt de oude overeenkomst van het CBR en CCV met de rijscholen, en direct op dat moment gaat ook de nieuwe variant in. Het CBR heeft op 1 juli driekwart van de rijscholen die netjes de overeenkomst hebben ingestuurd een bevestigingsbrief toegezonden. Op dezelfde dag is een herinneringsbrief gestuurd naar het overige kwart van de rijscholen die dit nog niet hebben gedaan met daarin de eventuele gevolgen van verzuim.

Rijscholen worden dan namelijk uitgeschreven bij het CBR en mogen geen examens meer reserveren. Naamloze examencapaciteit die door deze rijscholen is gereserveerd na 1 augustus wordt geschrapt. Het CBR gaf in juni al aan er alle vertrouwen in te hebben dat de opleiders de getekende overeenkomst op tijd insturen, maar heeft uit voorzorg wel maatregelen bedacht om geen examenkandidaten te duperen. Daarom mogen examens op naam tot en met 31 oktober allemaal doorgaan. Voor nascholingsopleiders geldt dat aangemelde nascholingscursussen en praktijktoetsen worden verwijderd per 31 oktober 2015.

Herinschrijven

Rijscholen die vergeten de overeenkomst in te sturen, moeten zich opnieuw inschrijven bij het CBR. Uit het overleg met de brancheorganisaties kwam naar voren dat deze rijscholen dan ook inschrijvingsgeld moeten betalen omdat er een nieuwe overeenkomst wordt aangegaan. Het gaat dan om een bedrag van 308,50 euro.

Lees ook: CBR wacht nog op 3000 inschrijvingsovereenkomsten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.