Nieuwe rijschool biedt CBR-examen zonder rijlessen aan

Een nieuw concept in de rijschoolbranche: het bedrijf De Rijexamen Service biedt leerlingen aan om zonder rijlessen te volgen direct praktijkexamen af te leggen bij het CBR. Het initiatief komt van Sertan Keskin, een bestaande rijschoolhouder uit het midden van het land. Hij ziet marktkansen in de grote groep leerlingen die niet wil luisteren naar hun rijinstructeur die aangeeft wanneer de tijd rijp is voor een examen. “Het is misschien onorthodox, maar er is behoefte aan.”

Keskin startte na maandenlange voorbereidingen officieel begin augustus met De Rijexamen Service en staat sindsdien als rijschool ingeschreven bij het CBR. De rijschoolhouder hakte de knoop door voor het initiatief op een bijeenkomst voor rijschoolhouders waarop veel werd geklaagd over leerlingen die vertrokken of moeilijk deden omdat de rijinstructeur de kandidaat nog niet goed genoeg vond voor het examen.

Te vroeg op examen

Keskin is zich er van bewust dat hij een nieuw fenomeen op de markt brengt dat wellicht onorthodox overkomt tegenover rijscholen. Zijn beweegredenen zijn echter duidelijk. “Er zijn veel leerlingen die te vroeg op examen willen. De instructeur schat in wanneer een kandidaat het examen in kan, maar sommigen vinden dat te lang duren en vertrekken daarom naar een andere rijschool. Of ze zeggen alle rijlessen af tussen het moment van boeken en het examen om zo alsnog geld te besparen.”

Hij weet daarom dat er een doelgroep is die zelf wil bepalen wanneer ze examen aflegt. Het gaat dan om mensen die al eens gereden hebben, van wie het rijbewijs is ingevorderd of verlopen en om leerlingen die zelf vinden dat ze genoeg rijles hebben gehad en klaar zijn voor het examen. “En ik hoop echt niet dat deze mensen zakken. Maar een reële verwachting is wel dat het slagingspercentage onder deze groep niet hoog zal zijn.”

Slecht voorbereid

De Rijexamen Service zal naar verwachting van de initiatiefnemer een grote groep mensen bedienen die er wellicht nog niet klaar voor is. “Het slagingspercentage zal lager liggen dan het gemiddelde slagingspercentage in Nederland”, zo zegt de eigenaar. “Maar ze kunnen niemand daar de schuld van geven. Wij bieden een service, geen rijlessen. Ze nemen zelf het risico.”

De eigenaar is er vanuit zijn vak als rijinstructeur van overtuigd dat het beter is om naar je rijinstructeur te luisteren voor het plannen van het CBR-examen. “Een gedeelte zal het inderdaad kunnen redden, maar de groep die zakt zal daarna toch weer voor rijlessen kiezen en via die weg opnieuw proberen het rijbewijs te halen.”

Negatieve reacties

Er kwamen al een aantal positieve reacties binnen bij Keskin over de nieuwe mogelijkheden die hij aanbiedt. Daarentegen rekent hij ook op negatieve reacties in de branche. “Maar het is puur het dienen van een behoefte bij de leerlingen. Ik pik ook geen kandidaten weg bij andere rijscholen en ben als rijschoolhouder net zo goed van mening dat rijlessen noodzakelijk zijn om goed te leren rijden.”

De Rijexamen Service biedt het praktijkexamen met een uur rijden aan voor 369 euro, en eventueel met een uur extra rijden vooraf voor 398 euro. Dit bedrag moet vooraf worden voldaan, en vervolgens boekt Keskin het examen op een zelf te kiezen CBR-locatie in Nederland in. “Deze leerlingen zijn bereid om te besparen op de rijlessen en betalen daarom wat meer dan een praktijkexamen normaal bij het CBR kost.”

De kandidaten gaan afrijden in een van de vier verschillende merken auto’s van De Rijexamen Service. “Ik verwacht op termijn ongeveer veertig kandidaten per maand te kunnen bedienen. We bieden een service met een eigen risico, en kunnen daarom moeilijk een slechte naam krijgen. Het risico ligt altijd bij de kandidaat zelf.”

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

16 reacties op “Nieuwe rijschool biedt CBR-examen zonder rijlessen aan”

Sharwien Somai|19.08.15|12:19

Weer een Turk die denkt slim te zijn. Eerst Said en nu Sertan.
De leerling kan ook op eigen initiatief zijn/haar examen bij het CBR aanvragen. Waarom zou hij/zij dat bij hem doen? Leuk verhaaltje verder dat hij ook vind dat de leerlingen er klaar voor moeten zijn. Enige wat deze meneer interreseerd is zijn gevulde portemonnee!
Als klanten eerst bij Said zijn/haar theorie halen en vervolgens bij hem zijn/haar rijbewijs, dan word het heel erg veilig op de wegen van Nederland.

hans jansen|19.08.15|12:49

€ 340,00 voor een examen en dan op je factuur speciferen dat er € 96,00 naar het CBR gaat en de rest € 244,00 in de zakken van deze zogenaamde ‘ondernemer die kansen ziet’. Bedankt weer voor het verstoren van de verkeersveiligheid met die onbenullen die zo de weg op kunnen komen!

Rob Huijssen|20.08.15|07:05

Wachttijden zullen bij het CBR verder oplopen. Als rijschool heb je “plicht” om poortwachter te zijn, onnodige belasting van examen capaciteit. Het slagingspercentage publiceren kan ook wel opgedoekt worden. Bij veel rijscholen zal het eerste examen verloren gaan en zullen alleen 2é examens rijden. Wil deze Rijschool profiteren van op een andere manier met twee rijschool namen acteren op de markt? Sturen we de slechte kandidaten naar deze rijschool? Jammer dat de markt,geld boven kwaliteit gaat.

Mirjam Schuurman-Braam|20.08.15|11:10

Heeft dhr Sertan ook nog zoiets als verantwoordelijkheidsgevoel?
En geeft hij zomaar zijn lesauto mee aan iemand die mogelijk helemaal geen rijlessen gevolgd heeft? Zal de verzekeraar blij mee zijn.
Laat staan de examinator die er naast moet gaan zitten.

Jos Gerritsen|20.08.15|12:12

Ik ben benieuwd hoe lang deze heer Sertan het volhoud. Ook de leerlingen die bij hem op examen gaan zullen beseffen dat ze weinig kans maken en extra betalen voor zijn service, terwijl de examinatoren die hem aan zien komen heel erg alert zullen zijn omdat ze weten dat het leerlingen zijn die waarschijnlijk niet rijp zijn voor het verkeer. Al met al denk ik dat dit plan geen lang leven beschoren is. Het zorgt wel weer voor een slechte naam van de branche!

Jan ten Brinke|20.08.15|15:32

Tja als je de verwachte bruto winst bekijkt, kun je de ethiek wel naast je neerleggen. Velen van ons halen dat cijfer niet.
Het is maar hoe je het bekijkt.
Dit is gewoon een keiharde ondernemer, die van ethiek niets begrijpt, maar wel zijn familie aan het eten wil houden.
Jammer dat er steeds meer van dit soort ondernemers bijkomen.
En fraude mocht toch van onze Minister! Dan mag dit toch ook.

Youran van Ark|20.08.15|17:19

Slimme jongen. Of ze nou via hem of via hun eigen rijschool op hun bek gaan bij CBR, maakt toch niks uit. Hij heeft flinke extra omzet als ie zijn eigen prognose haalt. Innoveren moesten we toch? En begin niet over ethiek of verantwoordelijkheidsgevoel, daar hebben we het CBR voor en de rijprocedure B. Die filteren ze er vanzelf tussenuit.

Bob Antonisse|20.08.15|17:58

aanbieding voor gezin met kinderen : met grote korting naar Turkey vliegen,
er is een maar, de piloot heeft nog nooit gevlogen !!!

Bob Antonisse|20.08.15|18:02

deze man houdt dit slechts enkele weken vol, aangezien hij dan geen auto’s meer heeft ( total loss ) om examen mee te doen.

Erma Pieper|21.08.15|08:00

wij kunnen hier boos om worden, maar dit is wat de kandidaat dan wil,wie niet horen wil moet maar voelen, hij speelt in op de markt,de rijschoolwereld is al lang geen opleidingsschool meer, maar geldkwestie, kijk maar naar de prijzenconcurrentie ,en het CBR doet er net zo goed aan mee,verhoogt zijn prijzen, kunnen toch nergens anders naar toe, gewoon een slimme zakelijke jongen.en wees eerlijk ergenis van zo’n kandidaat is erger, denk aan je hart.

Rij School|21.08.15|15:27

Rijscholen mogen van de minister onder meerdere rijschoolnamen zich inschrijven bij het CBR. De Rijexamen Service is een handelsnaam van een bestaande rijschool. Wat hij “aanbied” is niet uniek of een gat in de markt, iedere rijschool kan een eigenwijze leerling (of ouders die het beter weten!) dit aanbieden. Doe je het niet dan loopt die weg wordt er gezegd! Dan heb je de keuze, of je doet het zelf, of je laat de leerling gaan. Bij dat laatste dan niet mopperen als een ander het wel wil doen!

Marijke Kusters|22.08.15|08:28

Heel veel commentaar collega’s.
Echter ik heb al 11 jaar een rijschool. Ben 2keer heel ernstig ziek geweest.
Ben gewoon 3 keer helemaal vanaf nul moeten starten.
GEEN ENKELE RIJSCHOOL DIE MIJ UIT DE BRAND WILDE HELPEN.
Wel mijn leerlingen overnemen.
Welnu, collega’s???
Ik kan jullie mededelen dat ik dit concept ook ga toepassen.

hans jansen|23.08.15|16:23

@Marijke Kusters zo dus jij gaat dit concept ook toepassen. Spannend man. Bedankt dat je ons dat even wilde mededelen inderdaad.

Rij School|24.08.15|11:41

@Marijke,
Met twee examens (periode: 1-7-2014 t/m 30-6-2015) zullen rijscholen niet in paniek raken dat je ook alleen examens gaat aanbieden!
Op je site staat: Een los examen is een examen als je niet bij onze rijschool lest. Kosten: € 369.– incl. 50 minuten rijles. Eigen risico € 150,– (eigen risico? die snap ik niet)
Je klaagt dat niemand je wilde helpen! Zou dit misschien komen door je andere aanbieding: 8 lessen + theoriepakket + examen voor € 99,00?

Aris Bakker|26.08.15|12:28

Een goede rijinstructeur m/v kan in 99% van de voorkomende gevallen de leerling er van overtuigen dat examen doen nog te vroeg is. Dhr Sertan mag de overgebleven 1% op “avontuur”sturen.

Arjen Smit|06.04.16|18:35

Hulde,

De reacties van andere instructeurs hier spreken boekdelen over hun kromme gedachten wereld. De examinator belaald wie kan autorijden dus zorgen over de veiligheid zijn ongegrond. De kandidaat die het niet haalt zal alsnog lessen moeten nemen, dus de enige instructeur die werkgelegenheid verliest is degene die meer lessen verkoopt dan nodig is.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.