CBR: 3.500 T-rijbewijzen per jaar reële inschatting

Het aantal van 3.000 tot 3.500 kandidaten voor het T-rijbewijs per jaar is een reële inschatting. Die conclusie trekt het CBR op basis van de belangstelling tot nu toe, twee maanden na de invoering van het rijbewijs voor tractoren. Het instituut is daarnaast blij dat veel B-rijscholen op zijn gaan leiden voor het T-rijbewijs. 

Sinds 1 juli heeft het T-rijbewijs de plaats ingenomen van het trekkercertificaat. De opleiding daarvan is overgelaten aan de rijschoolbranche, waar dit eerst op de Agrarische Opleidings Centra (AOC’s) plaatsvond.

23 praktijkexamens

Volgens het CBR zijn de examens voor het T-rijbewijs na de eerste maand op gang gekomen. Er zijn tot en met 8 augustus 207 theorie-examens afgelegd op alle 20 iTEC-locaties en 23 praktijkexamens op 9 praktijklocaties. Het slagingspercentage van de kandidaten is vooralsnog vrij hoog. “Een normaal beeld bij een nieuw examen”, zo zegt CBR-productmanager Martina Pronk. “De pioniers, zowel kandidaten als opleiders, zijn enthousiast en investeren in een goede voorbereiding.”

Uit de belangstelling tot nu toe maakt Pronk op dat de inschatting van 3.000 tot 3.500 kandidaten per jaar een reële inschatting is. “De drukste periode moet namelijk nog komen. In september en oktober starten de AOC’s met de opleiding van een groep jongeren die het T-rijbewijs moet halen om stage te mogen lopen voor hun opleiding. Toch denk ik dat we pas na een jaar een goed beeld hebben van het potentieel.”

Pronk vindt het verder goed om te zien dat er weinig gebruik hoeft te worden gemaakt van theorie-examens met extra tijd of individuele examens. “Bij 200 van de 207 theorie-examens deden de kandidaten gewoon het reguliere theorie-examen. Dat betekent dat het toegankelijk genoeg is voor iedereen binnen deze specifieke doelgroep.”

Blij met B-rijscholen

Het CBR is blij dat het aantal rijscholen dat lessen aanbiedt niet tegenvalt. Er zijn tot nu toe zo’n dertig opleiders actief bezig met het T-rijbewijs. Een lijst van deze rijscholen is te vinden op de website van het CBR. Het CBR had niet verwacht dat ook een flink aantal B-rijscholen die in een agrarische regio actief zijn in de markt zouden stappen. Pronk: “Opleiders die ook met de landbouwtrekker met aanhanger aan de slag willen, kunnen hun licht opsteken bij dealers van landbouwvoertuigen. Die zijn over het algemeen goed op de hoogte welke voertuigen geschikt zijn als les- en examenvoertuig.”

Onderwerpen: , ,

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “CBR: 3.500 T-rijbewijzen per jaar reële inschatting”

René van der Rijst|31.08.15|13:30

Een goede zaak, dat nieuwe T rijbewijs. Alleen een beetje eigenaardig, dat de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn er de oorzaak van is, dat diegene, die een T-rijbewijs haalt, niet automatisch het AM rijbewijs krijgt.
In mijn beleving zou een T rijbewijs bezitter minimaal het AM4 rijbewijs ( brommobiel ) erbij moeten krijgen, dan verdwijnen de ’terug gekeurde’ MMBS auto’s vanzelf. Heeft iemand hier soms meer ‘inside information’ over ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.