jongeren, auto, verzekering, ongeluk, prijs, schade

Pleidooi om risicojongeren te screenen voor rijbewijs

jongeren, auto, verzekering, ongeluk, prijs, schade

Het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) wil dat jongeren die in aanraking zijn gekomen met politie of rechtbank medisch en psychologisch gescreend worden op geschiktheid voordat zij hun rijbewijs krijgen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) kijkt met belangstelling naar eventuele vorderingen in ons buurland.

Het pleidooi van het BIVV is het gevolg van twee dodelijke verkeersongevallen, zo meldt Het Laatste Nieuws (HLN). Deze werden veroorzaakt door een 19-jarige man, die een moeder en haar kind doodreed, en een 23-jarige man, die een jonge fietser van de weg reed. Beiden speelden zij al eerder hun rijbewijs kwijt voor rijden onder invloed.

Geschiktheidsscreening

Het Belgische verkeersveiligheid-instituut wil daarom dat iedereen die als minderjarige in aanraking is gekomen met politie of gerecht of wie daar zijn examinator niet rijp genoeg bevonden wordt door een screening gaat waarin bepaald wordt of iemand zijn rijbewijs krijgt. Dat heeft BIVV-topvrouw Karin Genoe verkondigd naar aanleiding van de recente ongevallen.

Genoe beschrijft de screening globaal tegenover HLN. “Afhankelijk van het profiel van de kandidaat-chauffeur kan je een bijkomende screening door dokters en psychologen ­opleggen. Pas als zij hun goedkeuring geven, mag de gemeente een rijbewijs ­afleveren.”

Nederlandse situatie

Of de screening daadwerkelijk wordt ingevoerd in Belgie is nog niet bekend. VVN-woordvoerder Rob Stomphorst vindt het moeilijk om te stellen of een dergelijke screening ook in Nederland van toegevoegde waarde zou zijn. “Wij bekijken de bereikte resultaten wel met veel belangstelling”, aldus Stomphorst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.