Langste wachttijd CBR-praktijkexamen in Utrecht en Leiden

De termijn voor het reserveren van een eerste praktijkexamen of tussentijdse toets bij het CBR is dit jaar tot nu toe gemiddeld 5 weken. Voor het reserveren van een herexamen is de termijn gemiddeld 3,4 weken. Dat blijkt uit een analyse van VerkeersPro van CBR-cijfers over de eerste acht maanden van 2015. Het CBR-examencentrum van Leiden is in alle gevallen het drukst, terwijl Emmen de kortste reserveringstermijn kent.

De reserveringstermijn is het aantal weken vanaf de huidige week tot de eerste week met minimaal nog vijf procent beschikbare examens. Met het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn afspraken gemaakt dat die termijn voor eerste examens en tussentijdse toetsen nooit langer dan zeven weken mag zijn en voor herexamens nooit langer dan vijf weken. Tot nu toe vallen daarom gemiddeld gezien alle CBR-locaties binnen de gestelde norm.

Leiden en Emmen uitschieters

Gekeken naar de reserveringstermijnen voor de eerste examens en tussentijdse toetsen duurt het in Leiden en Utrecht het langst voordat een reservering gemaakt kan worden. Het duurt in beide steden bijna zeven weken voordat er examentijdstippen open zijn. In totaal duurt het bij precies een op de vijf CBR-examencentra zes weken of langer voordat er een examen kan worden gereserveerd. Dit zijn bijvoorbeeld Rijswijk, Berkel-Enschot, Amsterdam en Breda.

Om het snelst een examen te reserveren, moet worden afgereisd naar Emmen. Hier duurt het gemiddeld maar net iets langer dan twee weken voordat er voldoende examentijdstippen beschikbaar zijn. Zeer regelmatig is de reserveringstermijn hier zelfs maar één week. Ook in Sittard, Hoogeveen en Lichtenvoorde is de termijn korter dan drie weken.

Alles binnen de marge

Ook voor de reservering van de herexamens blijven alle examencentra netjes binnen de gestelde termijnen. Leiden is ook hier koploper; met 4,9 weken valt dit centrum van het CBR maar nipt binnen de gestelde termijn van 5 weken. Ook Gouda (4,6 weken) en Leusden (4,5 weken) zitten dicht tegen het maximum aan. In totaal zijn er dertien examencentra waar vier weken of langer duurt voordat er voldoende herexamen-capaciteit beschikbaar is.

Wie snel een herexamen wil reserveren, moet opnieuw naar de uithoeken van Nederland. Maastricht staat ‘aan kop’: Het duurt gemiddeld slechts 1,3 weken voordat een nieuw examen ingepland kan worden. Emmen (1,7 weken) en Lichtenvoorde (1,9 weken) completeren het lijstje van drie CBR-centra waar een herexamen binnen twee weken gereserveerd kan worden.

Overigens blijven niet iedere week alle examencentra binnen de gestelde kaders. In het drukke tweede kwartaal telde de wachttijd op meerdere CBR-centra acht of zelfs negen weken. De tien weken werd nooit aangetikt. Over het geheel waren deze overschrijdingen dus niet doorslaggevend.

Piekweken

De landelijke gemiddelden van de reserveringstermijnen liggen ruim binnen de norm met het gemiddelde van 5 weken wachttijd voor een eerste examen en tussentijdse toets en 3,4 weken voor een herexamen. Ook de individuele examencentra blijven binnen de gestelde maxima. Zelfs per week is er geen enkele piek te vinden die de richtlijnen overschrijdt, zo blijkt uit de cijfers.

De absolute piekweek blijkt week 28 van dit jaar (6 t/m 12 juli). In deze week lagen de termijnen op respectievelijk 7 weken en 4,4 weken. In de hele periode van half juni tot half juni lagen de termijnen het hoogst. De eerste weken van het jaar waren voor beide reserveringstermijnen het rustigst. Toen duurde het slechts respectievelijk ongeveer drie en twee weken voordat een eerste- of herexamen kon worden gereserveerd.

Reserveringstermijnen eerste examens en tussentijdse toetsen

reserveringstermijnen

Reserveringstermijnen herexamens

reserveringstermijnen

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

3 reacties op “Langste wachttijd CBR-praktijkexamen in Utrecht en Leiden”

Pieter van Rosse|03.09.15|11:12

Ik vraag mij af waar deze cijfers worden bijgehouden. Ik als rijschoolhouder heb bij het examencentrum Rijswijk deze periode bijna constant een wachttijd van 6-8 weken wanneer ik inlog op TOP. Zo nu en dan wordt er wat extra ruimte gecreëerd, waardoor incidenteel een leerling wel sneller geboekt kan worden. Maar dat is zoals ik al schreef incidenteel!

Diredj Baldew|03.09.15|23:28

Wat een onzin over “snel herexamens”.Het is voor een kandidaat niet eens mogelijk om binnen 14 dagen na zijn/haar examen opnieuw examen te doen.Wat heeft het voor dit deze gegevens te meten/publiceren? Knap staaltje journalistiek.

Rij School|04.09.15|09:47

Heeft Verkeerspro zelf toegang tot TOP of zijn deze cijfers door het CBR aangeleverd?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.