anwb, vlag, media

78% gezakt voor verkeersexamen ANWB-blad Kampioen

anwb, vlag, media

Maar liefst 78% van de Nederlanders blijkt onvoldoende op de hoogte te zijn van de verkeersregels. Dat percentage is namelijk gezakt voor het Nationaal Verkeersexamen van het ANWB-blad Kampioen. 10.537 Kampioen-lezers kregen na de test de boodschap ‘Je bent gezakt!’.

Volgens de ANWB waren een aantal vragen zeer slecht gemaakt. Zoals het plaatje van de politieagent met z‘n arm naar rechts. Moet je dan stoppen, rechtsaf slaan of richting aangeven? Op die vraag wisten slechts 4 van de 10 deelnemers het juiste antwoord. Ook vragen over een brommobiel, richting aangeven op een rotonde en de markering van een 100 km-weg gingen duizenden deelnemers boven de pet. Kortom: vooral nieuwe regels zijn lastig.

Mannen en vrouwen

Opmerkelijk is dat mannen (28% geslaagd) het opmerkelijk beter deden dan vrouwen (16% geslaagd). Ook veelrijders en autoforensen scoren hoger dan gemiddeld. En hoe langer het rijbewijs, hoe beter de kennis? Dat niet. Het is precies andersom. Hoe eerder het rijbewijs behaald, hoe slechter de score. Van de deelnemers die hun roze briefje haalden vóór 1960, slaagde slechts 16%. De groep van 25 tot 34-jarigen scoorde het best.

Verder was een vraag over een doodgewoon inhaalverbodsbord te lastig voor 46% van de deelnemers. De markering van een 100 km-weg bleek voor 33% een onbekend fenomeen. Zelfs de veel gebruikte ‘6 – 19h’-aanduiding op een snelheidsbord was onduidelijk voor 1 op de 5 automobilisten. Zij hebben geen idee hoe hard ze daar na zeven uur ’s avonds mogen rijden.

Verkeersexamen

Het Nationaal Kampioen Verkeersexamen werd uitgevoerd in mei en juni 2015. 13.500 respondenten deden mee. De resultaten geven een representatief beeld voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder op geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en woongebied. Alle percentages zijn statistisch significant.

“Het Kampioen Nationaal Verkeersexamen is niet gelijk aan het officiële CBR-examen: dit examen telt minder vragen, maar in verhouding moet je evenveel vragen goed beantwoorden om te slagen. Er werden vragen gesteld die ook op een CBR-examen gesteld kunnen worden”, aldus de ANWB.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.