Brancheverenigingen: nú actie vanuit Den Haag tegen natura-rijlessen

Het politierapport over de rijlessen die tegen betaling in natura worden aangeboden is de zoveelste druppel. Brancheverenigingen Bovag Rijscholen, FAM en VRB hopen dat deze eindelijk de emmer doet overlopen in Den Haag. De branchevoorzitters willen actie van de Tweede Kamer om de misstanden in de rijschoolbranche aan te pakken. “We willen niet dat ons vak besmeurd wordt door zulke louche figuren.”

VerkeersPro meldde donderdag een politierapport van de Rotterdamse politie in handen te hebben waaruit blijkt dat het aanbieden van rijlessen voor seks een landelijk en structureel fenomeen blijkt waar geen enkele instantie toezicht op houdt of actie op kan ondernemen. De politie gaf met het rapport een bestuurlijk signaal af aan de ministeries van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu om dit maatschappelijk onwenselijke fenomeen te stoppen.

Rapport was bekend

De inhoud van het rapport was niet onbekend bij de branchevoorzitters. Bij het branchevoorzittersoverleg (BVO) met het CBR in de zomer werd het rapport hen al op papier uitgereikt. “Niet met de mededeling om het niet naar buiten te brengen, maar het werd misschien niet toevallig op papier uitgereikt in plaats van digitaal”, aldus VRB-voorzitter Peter van Neck.

Geschokt zijn alle brancheverenigingen, zo zegt ook FAM-voorzitter Ruud Rutten. “Het is te triest voor woorden dat dit gebeurt, en dat het ook structureel gebeurt. Het zijn er maar een paar die op deze manier de hele branche in een kwaad daglicht plaatsen. Maar wat deze mensen, doen, zegt niets over de branche.”

Zoveelste druppel

Rutten hoopt dat dit de zoveelste druppel is dat de overheid in Den Haag inziet dat er het een en ander mis is in de rijschoolbranche. Dat vindt ook Bovag-voorzitter Frank Hoornenborg. De politie in Rotterdam luidt nu de noodklok en ik hoop dat men in Den Haag wakker wordt”, zo zegt hij. “Ik wil pertinent niet dat ons vak besmeurd wordt door zulke louche figuren.”

Rutten beseft zich dat zij met het politierapport nu iets concreets in handen hebben om misstanden aan het licht te brengen. “Daarom willen we ook nog iets gaan doen richting Den Haag. Binnenkort overleggen we hierover met de branchevereniging.” Ook de VBR wil nu actie vanuit Den Haag. “Wij dringen al jaren aan op meer filtering van instructeurs”, zegt Van Neck. “Het kan niet anders dan dat hier kamervragen over gesteld gaan worden.”

VOG

Hoornenborg neemt het hoog op dat deze figuren het vertrouwen schaden dat ouders zouden moeten hebben als ze hun kinderen naar rijles brengen. “Je hoeft maar even te googlen en je komt deze figuren al tegen en ze bieden hun diensten in het hele land aan. Omdat het ministerie van I en M nooit heeft willen helpen om uitschot uit de branche te houden, vragen we nu zelf om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Wellicht moet het ministerie eens overwegen om álle instructeurs bij hun WRM-examen een VOG te laten overleggen.”

Lars Verpalen

Lees ook: Politie vraagt ministeries om actie tegen rijlessen in natura

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Brancheverenigingen: nú actie vanuit Den Haag tegen natura-rijlessen”

Youran van Ark|09.10.15|17:26

Is betalen in natura strafbaar?

Kenny Willemsen|11.10.15|12:33

Uit ander topic: Hoornenborg sluit zich daar bij aan. “De huidige liberale regering speelt niet in ons voordeel. Er gaan vanuit Den Haag geen verandering komen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.