CBR, theorie, examenzaal, examen

Fraudeur theorie-examen CBR op heterdaad betrapt en gevlucht in Utrecht

Het CBR heeft deze week een man op heterdaad betrapt toen hij fraude pleegde tijdens zijn theorie-examen. Toen de man nattigheid voelde en meteen wilde vertrekken, heeft een CBR-medewerker dat willen voorkomen door hem vast te houden in afwachting van de politie. Door toedoen van een omstander heeft de man vervolgens toch kunnen vluchten. Dat bevestigt het CBR nadat bronnen het voorval aan VerkeersPro meldden.

Het voorval vond plaats op het CBR-examencentrum in Utrecht. Het CBR kon de man betrappen doordat een apparaat (een sweeper) een openstaande 4G- of Wifi-verbinding opspoorde. “Het gaat waarschijnlijk om voorzegfraude, want we hebben apparatuur gezien”, vertelt woordvoerder Nathalie Dingeldein. Het CBR heeft aangifte gedaan tegen de man.

Bronnen melden aan VerkeersPro dat de fraude werd gepleegd met een cameraatje dat in de bril van de verdachte verborgen zat. Daarnaast zouden er mogelijk klappen zijn gevallen vlak voor de man vluchtte, vermoedelijk toen de verdachte los kwam van de CBR-medewerker met hulp van de omstander. Details zijn hierover nog niet duidelijk. Ook is onduidelijk waarom de beveiliging niet kon voorkomen dat de man vluchtte.

Enkeling gepakt in 2015

Het afgelopen jaar zijn alle theorie-examencentra van het CBR omgebouwd voor het nieuwe theorie-examen. Dit wordt nu individueel afgewerkt in plaats van op gezamenlijke schermen en daarnaast moeten bijvoorbeeld alle elektronische apparaten in lockers worden gedaan. Een van de grootste redenen voor deze vernieuwing was om fraude tegen te gaan. Het CBR ziet de laatste jaren juist een sterke daling van de voorzegfraude: van 36 gevallen in 2013 naar 7 in 2014 tot een enkeling in 2015.

Het CBR werkt intensief samen met politie en OM met betrekking tot fraude. Dat heeft al meerdere keren geleid tot geldboetes die opliepen tot 500 euro en veroordelingen door de rechter tot taakstraffen variërend van 30 tot 80 uur. Ook mogen mensen die gefraudeerd hebben drie maanden geen nieuw theorie-examen doen.

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.