Welke leerling stuur je op individueel begeleid theorie-examen?

Rijscholen hebben de mogelijkheid om leerlingen op individueel begeleid theorie-examen te sturen. De komst van het nieuwe theorie-examen maakt het al mogelijk om rustig en op een eigen tempo de vragen te beantwoorden, maar bij sommigen is wat extra aandacht geen overbodige luxe. Maar welke kandidaten bied je als opleider zo’n individueel begeleid examen aan? 

Het individueel begeleid theorie-examen is niet nieuw. Ook bij het oude theorie-examen, waar de vragen nog gezamenlijk werden beantwoord in een grote zaal met een aantal schermen, was het al mogelijk om een speciaal aangepaste methode van dit examen af te leggen.

Wat houdt het examen in?

Een kandidaat krijgt maximaal 60 minuten de tijd voor het individueel begeleid theorie-examen. Ter vergelijking: gemiddeld kost een ‘gewoon’ theorie-examen in de praktijk ongeveer de helft van de tijd. Het gaat om een een-op-een examen. Een CBR-medewerker begeleidt de kandidaat persoonlijk. In een aparte ruimte leest hij de vragen voor en wordt, waar gewenst, extra toelichting gegeven bij de vraag.

De antwoordmethode is hetzelfde; een kandidaat voert zijn keuze in op een touchscreen scherm. Een belangrijk verschil met het reguliere examen is dat de kandidaat zelf bepaalt wanneer hij naar de volgende vraag gaat. Daar zit uiteindelijk wel een limiet aan; duurt het écht te lang, dan klikt de CBR-medewerker door naar de volgende vraag.

Wie stuur je naar dit examen?

De bijzondere wijze van afname is vooral geschikt voor kandidaten met bepaalde cognitieve stoornissen. Dan gaat het om leerlingen met autisme, pdd-nos, ernstige dyslexie of zelfs het syndroom van down. Maar ook kandidaten met faalangst kunnen veel baat hebben bij dit examen en mogen door de rijschool best worden doorverwezen.

Bij deze kandidaten is het van groot belang dat de ontvangst door de CBR-medewerker goed en persoonlijk is. Het CBR vraagt daarom de opleiders om bij de reservering aan te geven om welke reden de betrokken kandidaat op dit individueel begeleid examen komt. “Dan hoeft de kandidaat niet meer te vertellen waarom hij voor dit bijzondere examen heeft gekozen. Zo kan de medewerker goed op de kandidaat inspelen en hem direct op zijn gemak stellen. En dat geeft rust”, zo stelt het CBR.

Goed advies aan de kandidaat

Het individueel begeleid theorie-examen is niet bedoeld voor iedereen. Het is erg arbeidsintensief en kost 85 euro (een gewoon examen kost 28,55 euro) en de reserveringstermijn is met zeven weken ook langer dan bij de reguliere variant. Het CBR roept daarom opleiders op om goed te overwegen of een dergelijk examen noodzakelijk is. “We willen graag dat het individueel begeleid examen beschikbaar is voor kandidaten die het echt nodig hebben.”

Een alternatief kan bijvoorbeeld het theorie-examen ‘extra tijd’ zijn. Deze variant is zeer geschikt voor kandidaten die alleen moeite met lezen hebben en kent een veel lagere toeslag (10,15 euro extra). Voor alle varianten van het theorie-examen om kandidaten tegemoet te komen blijven gewoon dezelfde eisen gelden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.