belastingdienst

Automatenkoffie bij CBR ook aftrekbaar van belasting

Het is ook bij de onbemande CBR-locaties voor rijschoolhouders mogelijk om de kosten van consumpties af te trekken van het belastbaar inkomen. Dit kan op deze locaties, waar geen betalingsbewijzen (bonnetjes) uit worden gegeven, door het aantal verstrekte consumpties en het bedrag van de uitgaven aan te tekenen en bij te houden in de administratie. Dat laat de Belastingdienst weten naar aanleiding van vragen van brancheorganisatie VRB.

Het VRB had vragen gesteld aan de Belastingdienst aangaande dit onderwerp naar aanleiding van vragen van rijschoolhouders. Sinds de invoering van de onbemande CBR-locaties is het namelijk onmogelijk om nog betalingsbewijzen te krijgen van de gebruikte consumpties. Daarmee waren deze kosten doorgaans gemakkelijker aftrekbaar.

Vrije bewijsleer

De Belastingdienst stelt dat er inderdaad sprake is van zakelijke uitgaven omdat ze gedaan worden met het oog op zakelijke belangen van de onderneming. “Het gegeven dat voor de uitgaven in kwestie geen factuur of betalingsbewijs wordt ontvangen, maakt niet dat er geen aftrek kan plaatsvinden op de winst uit onderneming”, zo stelt Herman Opmeer van de Belastingdienst.

Bij het ontbreken van bonnetjes geldt als uitgangspunt de vrije bewijsleer. Dit betekent dat de ondernemer aannemelijk dient te maken dat en tot welke bedragen sprake is van zakelijke uitgaven. “Als de ondernemer aantekening houdt van de gedane uitgaven in kwestie en in het licht van de feitelijke situatie op de CBR-locaties, kunnen deze uitgaven in mindering komen op de winst en wel voor het bedrag van de werkelijke uitgaven”, legt Opmeer uit.

Uitgaven bijhouden

Dit komt er in de praktijk op neer dat rijschoolhouders de kosten van de consumpties op de CBR-locaties zelf moeten noteren en vervolgens in mindering kunnen brengen op de winst uit onderneming. “Daarbij is het dus wel van belang dat er aantekening wordt gehouden van het aantal verstrekte consumpties en de kosten daarvan”, benadrukt de Belastingdienst.

Net als toen de belastingaftrek plaatsvond met bonnetjes, blijft er voor deze uitgaven een aftrekbeperking gelden. Tot een bedrag van 4.500 euro komen deze uitgaven niet in aftrek op de fiscale winst uit onderneming. De rijschoolhouder kan er ook voor kiezen om voor deze uitgaven niet een aftrekbeperking naar het absolute bedrag toe te passen, maar een percentage van 73,5 procent van deze uitgaven in aftrek te nemen.

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Automatenkoffie bij CBR ook aftrekbaar van belasting”

hans jansen|20.10.15|12:33

Ik heb een koffieverslaving en drink iedere dag 10 koppen koffie per dag, die ik natuurlijk uit de automaat bij het CBR haal.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.