CBR: rijinstructeur in opleiding mee met praktijkexamens

Rijinstructeurs in opleiding moeten de kans krijgen om mee te rijden tijdens een regulier praktijkexamen. Vanuit het IBKI is het niet verplicht voor hen om zo’n examen bij te wonen, maar het CBR begrijpt dat dit wel wenselijk is. Daarom wordt voorgesteld om een stagepas op dezelfde manier te behandelen als een WRM-pas.

Op die manier mag een stagiair met zijn pas meerijden met een examenrit. Hierover wordt tijdens het eerstvolgende examenmanagersoverleg een definitieve beslissing genomen. Als het besluit doorgaat, betekent dit wel dat het aantal mentorexamens verder uitgroeit. Dat wil zeggen dat rijinstructeurs minder vaak met hun leerling mee kunnen rijden tijdens het praktijkexamen, omdat er tijdens het examen maar één persoon mee mag rijden.

Praktisch beeld

Het IBKI ziet absoluut het nut in van het bijwonen van een CBR-examen, zo laat directeur Jim Schouten weten. “Het geeft een heel praktisch beeld van het examen waarvoor je als rijinstructeur de mensen opleidt. Het is dan ook goed om te zien dat het CBR daar zo constructief mee omgaat.”

Het IBKI gaat nu of het bijwonen van een CBR-examen kan worden geregistreerd als een uur passieve stage. “Uiteraard moet in dat geval wel aan alle administratieve verplichtingen van de stage worden voldaan”, zegt Schouten.

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “CBR: rijinstructeur in opleiding mee met praktijkexamens”

Henk Brauers|22.10.15|18:27

Snap niet goed wat het meerijden van een stagiair met een pas te maken heeft met het aantal mentorexamens dat hier door verder zou uitgroeien? Mentor examens zijn examens die plaatsvinden omdat een CBR examinator of een CBR-examinator in opleiding beoordeeld wordt door zijn mentor, en daar door mag de rijinstructeur niet mee.
En de laatste alinea klopt taalkundig ook niet. Wellicht iets te snel op de verzendknop gedrukt.

Ri En|23.10.15|10:29

Geachte meneer Schouten, ik leid mensen niet op voor het CBR-examen. Ik probeer van mensen een veilige en verantwoordelijke bestuurder te maken waarbij het CBR-examen een onvermijdelijke maar niet allesbepalende stap is.
Ik hoop niet dat deze zienswijze exemplarisch is voor de manier waarop het IBKI over de rij-instructie denkt. Maar ik heb zo mijn bedenkingen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.