Rijinstructrice redt leerlinge en zichzelf uit auto in sloot na bijna fataal ongeval

Op wonderlijke wijze zijn rijinstructrice Ellen Deelman van ProDrive Rijopleiding uit Steenwijk en haar leerlinge ongedeerd uit de lesauto ontkomen nadat zij na een slip op de weg via een boom in de sloot waren beland. De benarde situatie ontstond tijdens een inhaalmanoeuvre op de snelweg. Deelman verrichtte een heldendaad door zowel zichzelf als haar in paniek geraakte leerlinge via een achterraam uit de auto te trekken toen het water al binnenliep. Beide zijn zo goed als ongedeerd. “De politie zei ook: jullie hebben zóveel mazzel gehad.”

Het ongeval gebeurde op de A32 bij Meppel. De leerling reed met Deelman op de linkerbaan van de snelweg toen de auto in een slip raakte. De rijinstructrice probeerde te corrigeren, maar kon niet voorkomen dat de wagen rechts van de weg raakte en via een boom in de sloot terechtkwam.

Heldendaad

Eenmaal in het water beland, verrichtte Deelman een ware heldendaad. “Je denkt maar een ding: ik moet hieruit”, zegt ze een paar uur na het ongeval. “Ik heb uit alle macht tegen die deuren lopen trappen en ramen open proberen te doen, maar dat bleek allemaal tevergeefs.” Dat deed ze terwijl het water al in de auto naar binnen liep en haar leerlinge al in paniek was geraakt.

Deelman bleef rustig en bereikte uiteindelijk het achterraam. “Dat was gelukkig niet elektrisch en kon ik open draaien. Toen heb ik met alles wat ik in me heb mezelf en mijn leerling uit de auto getrokken. Dat lukte gelukkig. De politie zei ook direct: jullie hebben zóveel mazzel gehad. We hebben een hoop bomen omzeild en zijn uiteindelijk over een boom gelukkig niet op zijn kop terechtgekomen. Anders had ik hier zo niet gezeten.”

De klap komt nu pas

Het ongeval vond plaats op woensdagavond. Krap twaalf uur later merkt de rijinstructrice dat de klap nu pas komt. “Het doet me goed dat ik in zo’n situatie zo rustig heb kunnen handelen. Ik heb drie kleine kindjes thuis zitten. Als je dan water die auto in voelt en hoort lopen, denk je dan ook: dit gaat me echt niet gebeuren.”

Het overlevingsinstinct van Ellen heeft haar en haar leerlinge ongedeerd uit het ongeval gered. Hoe het nu verder moet, weet ze nog even niet. “De auto is total-loss. Ik zag een bumper ergens vijf meter verderop drijven. Maar daarbij regeert nu ook vooral de angst. Ik moet straks wel weer naast die leerling zitten.”

Deelman is blij met de berichtjes die ze van verschillende rijscholen al heeft gehad om haar te helpen. Dat doet haar goed in deze tijd. “Ik had gehoopt om er nooit achter te komen hoe dit voelt. Het benadrukt nog maar eens dat er niets hoeft te gebeuren of je ligt in de sloot.”

Lars Verpalen

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Rijinstructrice redt leerlinge en zichzelf uit auto in sloot na bijna fataal ongeval”

hans jansen|22.10.15|12:40

Als ik lees dat zij met alle macht heeft geprobeerd tegen deuren te trappen en ramen op te doen, brand er bij mij 1 vraag: Waar is je veiligheidshamer?

Henk|29.10.15|16:18

Ja Hans in mijn auto zitten twee veiligheidshamers ik hoop ze nooit nodig te hebben, maar als ik Ellen zou zijn had ik het zeker gebruikt. Ik ben blij dat het goed is afgelopen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.