Cruisecontrol moet een vast onderdeel worden van de rijles, vindt Chris Verstappen

Rijtest kan voortaan ingepland worden via TOP Internet

Het aanvragen van een rijtest kan sinds 24 september via TOP Internet. Klanten kunnen de rijschool vragen om een rijtest met een lesauto in te plannen, en dit kan vervolgens direct via het CBR-systeem worden vastgelegd. Het CBR heeft met deze verandering het plannen van een rijtest een stuk gemakkelijker gemaakt; eerst prikte het bureau een datum en moesten de andere partijen zich hier in schikken.

Een rijtest moet worden afgelegd wanneer het noodzakelijk is om te beoordelen in hoeverre iemands aandoening van invloed is op veilig en verantwoord besturen van een voertuig. De deskundige bekijkt in ongeveer een half uur of de betrokkene het motorvoertuig op een veilige en verantwoorde manier bestuurt. Is dit niet het geval, dan wordt gekeken of dit met een aanpassing aan het voertuig wel kan.

Inplannen bij rijschool

Sinds 24 september kunnen klanten de rijschool vragen om een rijtest met een lesauto in te plannen. Vanaf deze datum is het mogelijk om in direct overleg met de klant via TOP Internet rijtesten in te plannen met een lesauto voor de categorie B. De rijtest is een onderdeel van de procedure voor het verkrijgen van een Verklaring van geschiktheid. Klanten ontvangen een brief van het CBR met informatie over de rijtest en het maken van een afspraak bij de rijschool.

Een rijtest inplannen via TOP Internet is alleen mogelijk als de klant deze brief heeft gehad. Het inplannen van een rijtest gaat op dezelfde manier als het inplannen van examens. Bij het reserveren van een rijtest moet de productcode B-PR-LV worden ingekozen.

Aandachtspunten reserveren rijtest

Het CBR verstrekte onlangs verder een aantal aandachtspunten waar bij het reserveren van een rijtest op gelet moet worden:

  • De rijtest moet gereserveerd zijn binnen 4 weken na de datum boven aan de uitnodigingsbrief
  • De rijtest moet plaatsvinden binnen 3 maanden na de datum boven aan de uitnodigingsbrief
  • Een gereserveerde rijtest kan niet meer worden gewijzigd binnen 14 dagen voor de oorspronkelijk gereserveerde datum, tenzij de afspraak naar een eerder beschikbaar tijdstip wordt verplaatst. Neem hiervoor contact op met de klantenservice
  • Indien de klant niet voor de rijtest verschijnt, of de rijtest binnen 14 dagen voor de oorspronkelijk gereserveerde datum wijzigt of annuleert, wordt aan de klant een wegblijftarief van 75 euro in rekening gebracht.
  • Wanneer meerdere rijtesten noodzakelijk zijn voor de beoordeling, dan dienen deze rijtesten binnen een periode van 6 maanden plaats te vinden.Het plannen van rijtesten met lesvoertuigen van de overige categorieën kan door contact op te nemen met de klantenservice van het CBR via het speciale telefoonnummer voor opleiders.

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.