Niets dan lof voor CBR-directrice met groot hart voor rijscholen

Het geheel onverwachte vertrek van CBR-directrice Susi Zijderveld naar NS brengt een stroom aan alom positieve reacties over haar functioneren op gang vanuit de rijschoolwereld. Bovag, FAM en VRB betreuren het afscheid van de algemeen directeur ten zeerste. Zijderveld wordt geroemd om haar transparante manier van werken en hart voor de branche. “Susi en René waren een geschenk voor de rijschoolwereld.”

Zijderveld trad ruim vijf jaar geleden in dienst bij het CBR als algemeen directeur, tegelijk met financieel directeur René Verstraeten. Het duo startte in een roerige tijd aan een klus om een frisse wind te laten waaien en een nieuwe cultuur neer te zetten. Zij hadden de zware taak om het ultimatum van minister Schultz tot een goed einde te brengen. Het moest beter bij het CBR, anders dreigden stevige maatregelen waarbij zelfs opheffing ter sprake kwam.

Kritiek van rijschoolwereld op CBR

Koos Burgman, directeur externe betrekkingen bij Bovag, had veel te maken met Zijderveld. “Er was bij haar aantreden sprake van een verouderde en ingesleten cultuur bij het CBR. Er lagen belastende rapporten, er waren grote conflicten met de ondernemingsraad en er was een pensioenprobleem. Daarbovenop was er stevige kritiek vanuit de rijschoolwereld op het autoritaire optreden van het CBR over zaken als examencentra, automatisering, examenstof en overleg met de branche. Het was een ongelooflijk grote uitdaging.”

En er ging een nieuwe wind waaien met Zijderveld aan het roer, zo zag Burgman. “Het ging met horten en stoten. Maar er kwam meer transparantie, een nieuwe cultuur en er werd afgerekend met oude problemen. Er kwam meer overleg. Niet alles ging van leien dakje, maar de intenties waren goed en de richting duidelijk.”

De Bovag-directeur wil zelfs spreken van baanbrekend werk dat verricht is door de directeur. “Het CBR is communicatiever, financieel gezonder, professioneler en transparanter geworden. Natuurlijk is er nog het nodige te wensen, maar er is een stevige basis gelegd voor een moderner organisatie die de tekenen des tijds beter verstaat.”

Hart voor de branche

FAM-voorzitter Ruud Rutten en VRB-voorzitter Peter van Neck vinden het zeer spijtig dat Zijderveld er vandoor gaat. Beiden werden gisteren persoonlijk door haar op de hoogte gesteld van het vertrek bij het CBR. “Susi is iemand waar we veel vertrouwen in hadden en hebben”, zegt Rutten. “Vooral samen met René. Er moest een frisse wind komen, en dit wás een frisse wind. René en Susi zijn een geschenk geweest voor de rijschoolwereld.”

Zowel Rutten als Van Neck overleggen eens in de zes weken met de directrice in het branchevoorzittersoverleg. Van Neck is niet minder enthousiast over de directrice. “Ze heeft hele goede dingen gedaan en is overal vooral heel transparant over geweest. Ze heeft met de brancheorganisaties een hele goede band opgebouwd. Binnenkort zitten we met haar aan tafel, dan hoop ik dat we meer horen over haar beweegredenen om te stoppen.”

De kwaliteit van Zijderveld zat vooral in het hart dat ze had voor de branche. Rutten: “Het CBR krijgt de opdracht om zich met examinering bezig te houden. Maar Susi had het zo veel oog voor de branche en keek altijd waar ze ergens kon helpen.” Dat bevestigt Van Neck. “Ze stond overal voor open.”

Opvolging

Wanneer Zijderveld precies aftreedt, is nog niet bekend. Evenmin wie haar gaat opvolgen. Van Neck en Rutten hopen dat iemand in haar voetsporen kan treden. “Iemand die net zo veel oog heeft voor de branche, een frisse wind is nu niet aan de orde”, zegt de FAM-voorzitter.

Burgman vindt het goed dat er een vrouw aan het hoofd van een organisatie als het CBR stond. “De wereld van de mobiliteit wordt sterk gedomineerd door mannen. Meer vrouwen in de top van die wereld zal leiden tot meer evenwichtige verhoudingen.”

Lars Verpalen

Lees ook: CBR-directeur Susi Zijderveld vertrekt naar NS

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Niets dan lof voor CBR-directrice met groot hart voor rijscholen”

Jan van Steenbergen|19.11.15|18:26

De NS mag in hun handen klappen en heel blij zijn met Susi haar komst. Ze zal daar net als bij het CBR het nodige te veranderen hebben. Ze durft wel! Weet niet of ik haar feliciteren moet of de NS. Dus allebei: GEFELICITEERD.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.