Begeleid Rijden, beginnend bestuurder, jongeren

Helft leerlingen heeft voor rijles al eens auto gereden

Begeleid Rijden, beginnend bestuurder, jongeren

Bijna de helft van alle reguliere rijbewijsleerlingen heeft vóór het rijlessen al eens auto gereden. Van de 2toDrivers gaf slechts één op de vijf aan dat wel eens te hebben gedaan. Beide groepen doen dat vooral op privéterrein of op bos- en landweggetjes. Dat blijkt uit het 2toDrive-onderzoek van SWOV onder ruim 30.000 jongeren.

De cijfers zijn afkomstig uit een vragenlijst-studie. Jongeren tussen de 18,5 en 20 jaar die minimaal zes maanden hun rijbewijs hadden op het moment van bevraging moesten deze acties dus van zichzelf rapporteren. Daardoor kan het zijn dat deze cijfers in werkelijkheid nog hoger liggen, omdat er mogelijk sociaal-wenselijke antwoorden zijn gegeven.

Nooit of vrijwel nooit

Van de automobilisten die via een ‘reguliere’ opleiding hun rijbewijs hebben gehaald, zegt 48 procent wel eens te hebben gereden voor aanvang van de rijopleiding. Die groep bestaat voor het grootste deel uit tieners die aangeven ‘vrijwel nooit’ te hebben gereden. Zestien procent geeft aan soms een auto te besturen, terwijl 2,5 procent al vaak of zelfs heel vaak achter het stuur is gekropen.

Van de 2toDrivers zegt slechts 18 procent wel eens een auto te hebben bestuurd. Tweederde van die groep heeft dat naar eigen zeggen vrijwel nooit gedaan. Eénderde heeft iets vaker geoefend; soms tot zelfs vaak. Uit een voorgaand onderzoek bleek nog dat slechts 15 procent van de 2toDrivers wel eens had gereden voordat bij een rijschool werd aangeklopt. Uit deze grote steekproef blijkt dus dat dit aantal iets hoger ligt, maar nog steeds een stuk lager dan bij de ‘reguliere’ opleiding.

Soms zelfs lange afstanden rijden

Van de bestuurders die toegeven wel eens te hebben gereden, zeggen zowel de regulier opgeleiden als de 2toDrivers vooral op privéterrein of bos- en landweggetjes te hebben gereden. Van deze groepen blijken 2toDrivers relatief gezien vaak illegaal de openbare weg op te gaan. Vier op de tien zegt al (korte) ritten op de openbare weg te hebben gemaakt. Sommigen hebben er zelfs al ritten langer dan 25 kilometer op zitten.

Hier blijken de reguliere bestuurders iets braver. Negen op de tien is niet met een auto op de openbare weg gekomen voor de rijles. Van de overigen die dit wel deden, maakte bijna iedereen alleen een kort ritje korten dan vijf kilometer. Slechts een enkeling had al een langere rit achter de rug voor aanvang van de rijopleiding.

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.