Geen extra preventie CBR na reeks fraudes bij theorie-examen

Binnen een maand werden op het CBR-examencentrum in Utrecht drie kandidaten voor het theorie-examen betrapt op voorzegfraude. Vorige week én een paar weken terug was het raak in de Domstad, en steeds bleek het om voorzegfraude te gaan. De samenkomst van de gevallen is waarschijnlijk gewoon toeval, zo laat het CBR weten. Het noopt in ieder geval niet tot extra preventiemaatregelen. 

Vorige week werden een man en een vrouw op heterdaad betrapt in het examencentrum. Zij speelden vragen door naar een handlanger om zo de vragen goed te kunnen beantwoorden. In oktober was er ook sprake van voorzegfraude. Toen was er waarschijnlijk sprake van een man met een cameraatje ingebouwd in zijn bril.

Maximale inspanning fraudepreventie

Het CBR spant zich maximaal in om fraude te voorkomen, zo laat woordvoerder Nathalie Dingeldein weten. “Dat doen we met opsporingsapparatuur, ID-controles, nieuwafname-systeem, camera’s en spiegels. Daarnaast laten we iedereen een ander examen maken die tegelijk in een zaal zit.”

Iedereen die uiteindelijk alsnog een poging tot fraude waagt, wordt overgedragen aan de politie. “Daarnaast wordt het examen ongeldig verklaard, kun je een periode geen examen doen en daarna moet je eerst op gesprek. We willen duidelijk maken dat fraude absoluut onacceptabel is. Je moet gewoon leren, dat is essentieel voor de verkeersveiligheid. Doe je dat niet, dan zul je het heel lastig krijgen om deze regels toe te passen in het praktijkexamen.”

Lees ook:

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.