bumperkleven, asociaal, automobilist

‘Agressiviteit tegen lesauto’s neemt schrikbarend toe’

Agressiviteit tegen lesauto’s is een groeiend probleem in het verkeer. Dat vindt een groep rijschoolhouders, waarvan rijinstructrice Lianne Harmers uit Emmen zich nadrukkelijk uitspreekt. Bumperkleven en afsnijden zijn volgens haar aan de orde van de dag, en ze is bang dat fysiek geweld niet lang uit gaat blijven. Ze begrijpt niet waarom er van andere weggebruikers niet een beetje meer respect is voor de lesauto. “Iedereen is toch zo begonnen?”

Harmers zit dertien jaar in het vak als rijinstructrice en heeft haar eigen rijschool. Ze is tevens gecertificeerd faalangstinstructrice. Ze merkt al sinds het begin dat er ongeduld bestaat onder andere weggebruikers ten aanzien van de leswagen, maar merkt steeds vaker dat die overslaat in agressie. “Het is een mentaliteitsprobleem”, zegt ze er zelf over.

Schrikbarend

Ze spreekt van bumperkleven, obscene gebaren, toeteren en afsnijden. “Het is aan de orde van de dag. En dat maakt indruk op mijn leerlingen. Kennelijk accepteren automobilisten niet dat een leerling zich aan de maximumsnelheid houdt.” Het overkwam Harmers vorige week nog, toen een BMW haar probeerde in te halen op een landweggetje. Die reed met hoge snelheid in de berm, raakte in een slip en tolde een kruising op. “Alleen omdat er geen ander verkeer reed, bleef een ongeluk uit.”

Harmers denkt zelfs dat fysiek geweld niet lang kan uitblijven. Voor de zekerheid heeft ze daarom een dashcam in haar auto geplaatst. “Die neemt beeld en geluid op. Mocht er dan iets gebeuren, heb ik alles in ieder geval op band.” Ze gaat zelfs verder en laat een camera op de hoedenplank plaatsen om bumperklevers vast te leggen. “Het kost veel energie, maar het is helaas nodig.”

Breed probleem

De Drenthse is niet de enige rijschoolhouder die de problemen ervaart. Ze praat er regelmatig over met collega’s die haar verhaal volledig onderschrijven. “Het lijkt erop dat mensen bij het zien van een lesbord denken: zorg maar dat je daar niet achter komt. En ik begrijp niet waarom automobilisten dan niet gewoon een beetje meer respect kunnen tonen. We zijn toch allemaal begonnen in de lesauto?”

Harmers begrijpt dat ze het verkeer niet in haar eentje kan verbeteren, maar wil zich wel laten horen. “Soms wil je zo’n man of vrouw wel uit de auto slepen als hij weer een idiote actie uithaalt. Maar je moet als rijinstructeur het goede voorbeeld blijven geven, ook omdat de leerling 100 procent op je kan en moet vertrouwen. Ik hoop dat het mensen aan het denken zet, maar weet zo ook niet hoe we dit kunnen veranderen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

9 reacties op “‘Agressiviteit tegen lesauto’s neemt schrikbarend toe’”

Jan Tienstra|27.11.15|13:55

Beste Lianne,

Ik onderschrijf je verhaal volledig. Momenteel ben ik niet actief als rijinstructeur, maar heb wel dezelfde ervaringen die je beschrijft. Het gedrag in het verkeer is een afspiegeling van de maatschappij. Onderling respect ontbreekt bij veel mensen. We zijn erg individualistisch ingesteld en dat zie je terug in het verkeer en de maatschappij. Voorstel: neem eens contact met me op om hierover te brainstormen.

Wilko Lenoir|29.11.15|21:35

Hallo Lianne

Ik ben het helemaal met je eens. De maatschappij wordt steeds sneller en individualistischer en mensen hebben daardoor steeds minder geduld of respect voor een ander.

Het geduld om even achter een lesauto te rijden kunnen sommige mensen helaas niet opbrengen. Het begrip voor leerlingen die een foutje maken is vaak nihil bij de medeweggebrukers.

Rob Huijssen|30.11.15|14:47

Mee eens! Ga een keertje mee met motor rijles. Ik ga standaard met de auto er achteraan om leerlingen indien nodig te beschermen CQ af te blokken. “spatbord kleven” afsnijden, van de weg af rijden etc. het is normaalgedrag wat je om je heen ziet. Ik heb ooit geprobeerd mensen netjes aan te spreken. Is gewoon niet mogelijk. de wereld is ziek. Gewoon je ding doen als instructeur en de veiligheid waarborgen. We hebben er een erg grote taak bij vandaag de dag.

Rob Huijssen|30.11.15|14:52

Ben een erg grote voorstander van het examen doen zonder L of lesbord op het dak van de lesauto. Op deze manier krijg je een eerlijker beeld van het gedrag betreffende het overige verkeer. In de grote steden is dit probleem namelijk nog het grootst, kijk maar naar de slagigspercentages. Misschien iets voor de minister om over na te denken? O ja, en kijk dan gelijk even naar die figuren die iets mankeren en geen medicijnen gebruiken die ze keihard nodig hebben. Zoals Ritalin en dat soort spul.

hans jansen|30.11.15|18:44

Daarom heb ik een dikke trekhaak achter de auto. En mensen die kleven kunnen dan even schrikken met de rem. Oh u knalt achterop mij sorry de leerling moest gas hebben en drukte op de rem. Ik zie dat uw bumper aan gort is ai balen, euhm ik heb niks zo te zien. We laten het wel zo want u bent toch schuldig oke. Succes met uw bumper.

Els van Voren|01.12.15|16:06

@Hans
Ik maak uit uw reactie op dat u bewust heeft gekozen voor een trekhaak om eventuele schade aan de eigen auto te voorkomen. Om bij iemand die naar uw zeggen kleeft dan zelf even de rem aan te kunnen tikken en de leerling bij een aanrijding de “schuld” te geven dat die “per ongelijk” op de rem drukte. Daarmee geef je een compleet verkeer signaal af!
Veel jongeren hebben copieer gedrag en niemand zit te wachten op nieuwe bestuurders die even de rem aan tikken om iemand te laten “schikken”!

Jan Nonnekes|03.12.15|10:42

Beste Liane, Helaas moet ook ik je verhaal onderschrijven ook als je zelf rijd is er een enorm verschil tussen het rijden met of zonder les bord.
Zelf heb ik al wel eens voor gesteld om met de politie een keer te gaan rijden met les bord op de auto ik denk dat dit tot veel verbalen zou op leveren ook al was het voor niet handvrij bellen enz.
Kortom ik vind ook dat hier wel wat meer aandacht voor mag komen.
Veel succes voor ons allemaal.

Roelof Koopman|03.12.15|16:31

Hallo Lianne, helaas is dat hedendaags de gewoonste zaak van de wereld. Ik geef dan geen rijles meer maar ken het probleem nog wel. De mensen vertrouwen zich zelf niet meer in de auto en reflecteren dat naar hun medeweggebruiker. Ik vind het zeer verstandig dat je nu met camera’s rijdt. Nu nog de mogelijkheid om aangifte te doen van lomp en/of levensgevaarlijk rijgedrag. Ik hoop de de leerling het goede voorbeeld van jou overneemt. Veel succes !!

Jaap Hofman|04.12.15|11:06

Hans Jansen, dat meen je toch niet!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.