Fraudepogingen autotheorie-examen CBR vaker met look-a-like

Het aantal betrapte fraudegevallen bij het autotheorie-examen is na de forse daling van 2014 dit jaar weer gestegen, en steeds vaker gebeurt dit met een look-a-like. Het CBR betrapte dit jaar al 27 fraudeurs op heterdaad, waarvan meer dan de helft probeerde om zo’n look-a-like het examen af te laten leggen. Dat gebeurde twee jaar geleden nog maar vier keer, en dit jaar al dertien keer. Ook het aantal gevallen van voorzegfraude steeg dit jaar.

Met de invoering van het nieuwe theorie-examen, waarbij afscheid werd genomen van klassikale afname om vooral fraude te voorkomen, is dus niet iedereen afgeschrikt. Het aantal fraudegevallen daalde door deze aanpassing wel van 48 in 2013 naar 22 in 2014, maar stijgt nu dus weer.

Verschuiving

In het laatste jaar voor de invoering van het nieuwe theorie-examen was er 44 keer sprake van voorzegfraude en 4 keer van identiteitsfraude. Dit jaar was het aantal kandidaten die via oortjes of op andere manieren antwoorden voorgezegd kregen nog maar twaalf, maar het aantal look-a-likes verdriedubbelde ruim naar vijftien gevallen.

Ook het CBR constateert die verschuiving. Daarnaast is het bureau niet blij met de lichte stijging in het aantal betrapte fraudeurs na de forse daling van twee jaar geleden, zo zegt woordvoerder Irene Heldens. “Op deze manier je rijbewijs halen heeft niets te maken met veilige deelname aan het verkeer. We zijn dan ook continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe preventiemethoden om deze fraudeurs te slim af te zijn.”

Sweepers en training

Om fraude tegen te gaan, heeft al het CBR-personeel in de examencentra een training gedaan die ook de marechaussee doet, en worden zogenaamde sweepers ingezet voor het achterhalen van draadloze verbindingen. Hoeveel fraudeurs dan uiteindelijk toch niet betrapt worden, is niet bekend.

Het CBR heeft veel contact met de politie over de fraudeurs. Het bureau doet altijd direct aangifte, en de overtreders ontvangen een verbod op het doen van theorie-examen voor drie maanden. De politie legt in de regel een taakstraf op en boetes van honderden euro’s. In het geval van look-a-likes worden zowel de examenaanvrager als de persoon die identiteitsfraude pleegt, aangepakt.

Fraudegolf

De afgelopen weken was er sprake van een werkelijke fraudegolf. Er werden kandidaten opgepakt in Utrecht, Amsterdam, Goes en Alkmaar. In de Domstad wist een fraudeur zich zelfs met geweld los te worstelen van de CBR-medewerker die hem vasthield in afwachting van de politie.

Extra maatregelen neemt het CBR niet. “We doen het maximale door te werken met de modernste apparatuur en goed opgeleid personeel en blijven nieuwe preventiemethoden ontwikkelen”, vertelt Heldens. “Aan de inhoudskant updaten we onze databank continu en hebben in een examencentrum twee kandidaten nooit tegelijk hetzelfde examen.”

Lars Verpalen

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fraudepogingen autotheorie-examen CBR vaker met look-a-like | RijschoolPro

Fraudepogingen autotheorie-examen CBR vaker met look-a-like

Het aantal betrapte fraudegevallen bij het autotheorie-examen is na de forse daling van 2014 dit jaar weer gestegen, en steeds vaker gebeurt dit met een look-a-like. Het CBR betrapte dit jaar al 27 fraudeurs op heterdaad, waarvan meer dan de helft probeerde om zo’n look-a-like het examen af te laten leggen. Dat gebeurde twee jaar geleden nog maar vier keer, en dit jaar al dertien keer. Ook het aantal gevallen van voorzegfraude steeg dit jaar.

Met de invoering van het nieuwe theorie-examen, waarbij afscheid werd genomen van klassikale afname om vooral fraude te voorkomen, is dus niet iedereen afgeschrikt. Het aantal fraudegevallen daalde door deze aanpassing wel van 48 in 2013 naar 22 in 2014, maar stijgt nu dus weer.

Verschuiving

In het laatste jaar voor de invoering van het nieuwe theorie-examen was er 44 keer sprake van voorzegfraude en 4 keer van identiteitsfraude. Dit jaar was het aantal kandidaten die via oortjes of op andere manieren antwoorden voorgezegd kregen nog maar twaalf, maar het aantal look-a-likes verdriedubbelde ruim naar vijftien gevallen.

Ook het CBR constateert die verschuiving. Daarnaast is het bureau niet blij met de lichte stijging in het aantal betrapte fraudeurs na de forse daling van twee jaar geleden, zo zegt woordvoerder Irene Heldens. “Op deze manier je rijbewijs halen heeft niets te maken met veilige deelname aan het verkeer. We zijn dan ook continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe preventiemethoden om deze fraudeurs te slim af te zijn.”

Sweepers en training

Om fraude tegen te gaan, heeft al het CBR-personeel in de examencentra een training gedaan die ook de marechaussee doet, en worden zogenaamde sweepers ingezet voor het achterhalen van draadloze verbindingen. Hoeveel fraudeurs dan uiteindelijk toch niet betrapt worden, is niet bekend.

Het CBR heeft veel contact met de politie over de fraudeurs. Het bureau doet altijd direct aangifte, en de overtreders ontvangen een verbod op het doen van theorie-examen voor drie maanden. De politie legt in de regel een taakstraf op en boetes van honderden euro’s. In het geval van look-a-likes worden zowel de examenaanvrager als de persoon die identiteitsfraude pleegt, aangepakt.

Fraudegolf

De afgelopen weken was er sprake van een werkelijke fraudegolf. Er werden kandidaten opgepakt in Utrecht, Amsterdam, Goes en Alkmaar. In de Domstad wist een fraudeur zich zelfs met geweld los te worstelen van de CBR-medewerker die hem vasthield in afwachting van de politie.

Extra maatregelen neemt het CBR niet. “We doen het maximale door te werken met de modernste apparatuur en goed opgeleid personeel en blijven nieuwe preventiemethoden ontwikkelen”, vertelt Heldens. “Aan de inhoudskant updaten we onze databank continu en hebben in een examencentrum twee kandidaten nooit tegelijk hetzelfde examen.”

Lars Verpalen

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.