Vernieuwde Rijscholenkiezer nu met gesloten reviewsysteem

De Rijscholenkiezer is volledig vernieuwd. Vanaf vandaag kunnen alleen leerlingen die hun rijschool hebben gemachtigd bij het CBR nog een review schrijven op de vergelijkingswebsite. De reviews op de Rijscholenkiezer moeten met deze doorontwikkeling naar een gesloten systeem kwalitatief een stuk beter en betrouwbaarder worden. Eerder kon in het open systeem iedereen nog een review schrijven over iedere willekeurige rijschool. Daarop kwam vanuit de branche veel kritiek, maar dit systeem is nu dus verleden tijd.

Stichting TeamAlert, de initiatiefnemer van het onafhankelijke rijscholen-vergelijkingsplatform, is samen met het CBR en de drie brancheverenigingen FAM, VRB en Bovag tot de verbeteringen gekomen. De Rijscholenkiezer werd in 2014 gelanceerd in samenwerking met deze partijen, het IBKI en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Ruim een kwart van alle actieve rijscholen in Nederland heeft een account op de Rijscholenkiezer.

Alleen na praktijkles

De Rijscholenkiezer werd eind vorig jaar gestart in een open systeem dat niet goed werkte in de branche, zo vertelt Nard Gilsing van TeamAlert. “Rijschoolhouders gingen zichzelf en concurrenten oneigenlijke reviews toedichten. In het nieuwe systeem kan iemand alleen een review schrijven wanneer hij daadwerkelijk praktijkles bij de betreffende rijschool heeft gevolgd.”

Wanneer een leerling namelijk de rijschool machtigt voor het inplannen van een examen, ontvangt hij een e-mail van het CBR met een unieke link die slechts éénmaal te gebruiken is. Dit systeem is mogelijk omdat iedere leerling voor het plannen van zijn praktijkexamen zijn rijschool moet machtigen. Zo kan direct de koppeling worden gelegd tussen rijschool en cursist.

Widget voor website rijschool

Met de nieuwe methode kan de kwaliteit en betrouwbaarheid van de reviews beter worden gewaarborgd. “Oude reviews verdwijnen niet direct, maar worden wel steeds minder waard”, licht Gilsing toe. Via de ‘meld misbruik-functie’ zijn meerder valse reviews al wel verwijderd van de website.

Naast deze verbetering is ook de gebruiksvriendelijkheid van de website verbeterd, en worden in het beoordelingssysteem geen scores van maximaal vijf sterren, maar van tien sterren gehanteerd. Voor rijscholen is daarnaast een widget ontwikkeld die zij gemakkelijk op hun eigen website kunnen plaatsen. “Deze geeft weer wat voor score de rijschool heeft op basis van hoeveel reviews”, legt Gilsing uit. “Wanneer zij op de widget klikken, komen ze direct bij de reviews uit.”

Jongeren stimuleren

De uitnodiging voor het invullen van de review komt vanuit het CBR in dezelfde e-mail als waarin de leerling een bevestiging krijgt voor het machtigen van de rijschool. TeamAlert gaat de komende periode een campagne starten om jongeren te stimuleren een review te schrijven. Veilig Verkeer Nederland en ANWB zien het platform ook als een goed initiatief om de jongeren te helpen bij het maken van een goede keuze voor hun rijschool.

Voor leerlingen die nog geen praktijkexamen hebben gedaan, maar al wel hun rijschool hebben gemachtigd bij het CBR, geldt een overgangsregeling. Op verzoek van de rijschool en met toestemming van de leerling zal er handmatig een link gegenereerd worden waarmee de leerling de review kan schrijven. Dit betekent dat een rijschool een lijst aanlevert met naam en mailadres van de leerlingen die de rijschool voor 9 december hebben gemachtigd. TeamAlert zal vervolgens de leerling een unieke link toesturen op dit e-mailadres. Automatische links zijn hier niet mogelijk in het kader van de privacy-wetgeving.

De Rijscholenkiezer heeft als doel om jongeren te helpen bij het kiezen van een goede rijschool. Het platform is opgezet met subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Direct na de lancering van de vergelijker deed het veel stof opwaaien en eisten de brancheverenigingen aanpassingen. Zij hebben nu dus samen met TeamAlert samengewerkt aan de nu ingevoerde doorontwikkeling.

Lars Verpalen

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Vernieuwde Rijscholenkiezer nu met gesloten reviewsysteem”

Kenny Willemsen|13.12.15|01:56

Ik lees net op een ander rijinstructie nieuws forum dat ook deze “verbetering” zo lek is als een mandje. 2016 nieuwe subsidie pot dus misschien dat het dan “ooit” goed gaat komen met betrouwbaar advies voor de leerling? Belangenverenigingen wanneer wordt die vuist nu eens gebruikt om echt een gevoelige klap uit te delen? Minister Schultz wanneer ziet u het licht en pomt u geen geld meer in deze bodemloze put? Team Allert schoemmaker blijf bij uw leest en beperk u tot reclame daar bent u goed in!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.