Belgische politierechter: verbod op alcohol in verkeer onzinnig

Een nultolerantie voor alcohol in het verkeer is onzinnig. Twee politierechters uit België pleiten op die manier voor eigen verantwoordelijkheid van bestuurders, omdat zij anders bang zijn voor een maatschappij ‘waar niks meer mag’. Een aantal provinciegouverneurs van onze zuiderburen hadden juist gepleit voor een compleet verbod op alcohol voor het rijden.

Dat meldt het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws. Eén op de zeven burgers in België is voorstander van een beleid waarbij geen druppel alcohol meer is toegestaan. De politierechters denken dat juist een mentaliteitsverandering nodig is, en geen aangescherpte maatregelen.

Gun mensen dat glas

De discussie kwam op gang nadat bij politiecontroles dit weekeinde bleek dat vijf procent van de chauffeurs te veel gedronken had, ofwel één op de twintig. Politierechter Mireille Schreurs liet weten dat ze die mensen zelf de verantwoordelijkheid wil laten nemen. “Ik ben tégen een maatschappij waar niks meer mag. Gun mensen dat ene glas. Of twee.”

Haar collega Peter D’Hondt is het daarmee eens, zo tekende het Belgische nieuwsblad op uit zijn mond. “Bij 0,0 promille moeten na we na iedere misviering elke pastoor een pv geven.” Dat nultolerantie niet zaligmakend is, wordt bewezen door internationale onderzoeken. Het kan hélpen, maar het enige wat echt werkt, is een mentaliteitsverandering.”

Veeldrinkers

Politierechter Schreurs constateert dat de mensen die voorkomen voor alcoholgerelateerde ongevallen die ernstig zijn, nooit de mensen zijn die één of twee biertjes hebben gedronken. Zij vertelde in de krant: “Een overheid moet optreden tegen gevaar. Maar niét tegen iemand die één pintje drinkt en nog rijdt. Of, als hij gewoon gezond is en gegeten heeft, misschien zelfs twee. Laten we niet evolueren naar een maatschappij waarin niks nog mag. Dat is niet de wereld waarin ik wil leven. Laat mensen zélf hun verantwoordelijkheden nemen.”

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Belgische politierechter: verbod op alcohol in verkeer onzinnig”

Robert Altena|11.12.15|10:19

In welke eeuw leven we? Is dit echt? Als politierechter? Dat de gemiddelde bouwvakker er zo over denkt, dat is tot daaraan toe.

Hoeveel opoffering kost het om ook dat ene glas te laten staan? Generatieprobleem. Veel van de jongeren zetten de grens zelf al op nul.

John Willemsen|11.12.15|22:03

Je moet je bedenken dat in België drinken en rijden volledig normaal is. Er is inderdaad een mentaliteitsverandering nodig, maar ook wetgeving en controle. Ik ken iemand die iemand bij de politie kent: die kan drinken zoveel hij wil. Houdt zijn politie-vriend hem aan, dan mag hij rustig dronken zijn weg vervolgen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Belgische politierechter: verbod op alcohol in verkeer onzinnig | RijschoolPro

Belgische politierechter: verbod op alcohol in verkeer onzinnig

Een nultolerantie voor alcohol in het verkeer is onzinnig. Twee politierechters uit België pleiten op die manier voor eigen verantwoordelijkheid van bestuurders, omdat zij anders bang zijn voor een maatschappij ‘waar niks meer mag’. Een aantal provinciegouverneurs van onze zuiderburen hadden juist gepleit voor een compleet verbod op alcohol voor het rijden.

Dat meldt het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws. Eén op de zeven burgers in België is voorstander van een beleid waarbij geen druppel alcohol meer is toegestaan. De politierechters denken dat juist een mentaliteitsverandering nodig is, en geen aangescherpte maatregelen.

Gun mensen dat glas

De discussie kwam op gang nadat bij politiecontroles dit weekeinde bleek dat vijf procent van de chauffeurs te veel gedronken had, ofwel één op de twintig. Politierechter Mireille Schreurs liet weten dat ze die mensen zelf de verantwoordelijkheid wil laten nemen. “Ik ben tégen een maatschappij waar niks meer mag. Gun mensen dat ene glas. Of twee.”

Haar collega Peter D’Hondt is het daarmee eens, zo tekende het Belgische nieuwsblad op uit zijn mond. “Bij 0,0 promille moeten na we na iedere misviering elke pastoor een pv geven.” Dat nultolerantie niet zaligmakend is, wordt bewezen door internationale onderzoeken. Het kan hélpen, maar het enige wat echt werkt, is een mentaliteitsverandering.”

Veeldrinkers

Politierechter Schreurs constateert dat de mensen die voorkomen voor alcoholgerelateerde ongevallen die ernstig zijn, nooit de mensen zijn die één of twee biertjes hebben gedronken. Zij vertelde in de krant: “Een overheid moet optreden tegen gevaar. Maar niét tegen iemand die één pintje drinkt en nog rijdt. Of, als hij gewoon gezond is en gegeten heeft, misschien zelfs twee. Laten we niet evolueren naar een maatschappij waarin niks nog mag. Dat is niet de wereld waarin ik wil leven. Laat mensen zélf hun verantwoordelijkheden nemen.”

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Belgische politierechter: verbod op alcohol in verkeer onzinnig”

Robert Altena|11.12.15|10:19

In welke eeuw leven we? Is dit echt? Als politierechter? Dat de gemiddelde bouwvakker er zo over denkt, dat is tot daaraan toe.

Hoeveel opoffering kost het om ook dat ene glas te laten staan? Generatieprobleem. Veel van de jongeren zetten de grens zelf al op nul.

John Willemsen|11.12.15|22:03

Je moet je bedenken dat in België drinken en rijden volledig normaal is. Er is inderdaad een mentaliteitsverandering nodig, maar ook wetgeving en controle. Ik ken iemand die iemand bij de politie kent: die kan drinken zoveel hij wil. Houdt zijn politie-vriend hem aan, dan mag hij rustig dronken zijn weg vervolgen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.