Vijftiende look-a-like in 2015 betrapt bij theorie-examen

Voor de vijftiende keer in 2015 heeft het CBR een look-a-like op heterdaad betrapt die onder een valse identiteit het theorie-examen wilde afleggen. Dit keer was het raak in Eindhoven. De betreffende fraudeur is direct opgepakt en meegenomen naar het bureau. De fraudegolf van de afgelopen weken krijgt daarmee een vervolg.

De afgelopen periode werden er fraudeurs op heterdaad betrapt in Amsterdam, Utrecht, Goes en Alkmaar. Steeds vaker proberen zij hun theorie-examen te behalen door iemand anders dit af te laten leggen. Dat lijkt echter nauwelijks kans van slagen te hebben.

Eindhoven

In Eindhoven constateerde een CBR-medewerker de look-a-like tijdens de identiteitscontrole voorafgaand aan het theorie-examen. De man identificeerde zich met het paspoort van een ander. De medewerker schakelde direct de politie in welke snel ter plaatse was en de verdachte mee nam naar het bureau. Het CBR heeft als altijd aangifte gedaan.

Het CBR past een zero tolerance beleid toe op het gebied van fraude. De medewerkers zijn speciaal getraind op het gebied van documentherkenning en look-a-likes. Dit is een doc 1 training die bijvoorbeeld de marechaussee ook krijgt.

Oortjes verleden tijd?

De invoering van het nieuwe theorie-examen moet het aantal fraudegevallen drastisch naar beneden brengen. Het aantal gevallen van voorzegfraude lijkt op basis van het aantal betrapten ook te dalen: slechts twaalf werden gepakt met een oortje of cameraatje.

Jongeren lijken het steeds vaker te proberen met een look-a-like. Dit jaar kwam dat al vijftien keer voor. Twee jaar geleden was dat slechts vier keer. Bij dergelijke fraude worden zowel de look-a-like als de opdrachtgever bestraft.

Lees ook: Fraudepogingen autotheorie-examen vaker met look-a-like

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vijftiende look-a-like in 2015 betrapt bij theorie-examen | RijschoolPro

Vijftiende look-a-like in 2015 betrapt bij theorie-examen

Voor de vijftiende keer in 2015 heeft het CBR een look-a-like op heterdaad betrapt die onder een valse identiteit het theorie-examen wilde afleggen. Dit keer was het raak in Eindhoven. De betreffende fraudeur is direct opgepakt en meegenomen naar het bureau. De fraudegolf van de afgelopen weken krijgt daarmee een vervolg.

De afgelopen periode werden er fraudeurs op heterdaad betrapt in Amsterdam, Utrecht, Goes en Alkmaar. Steeds vaker proberen zij hun theorie-examen te behalen door iemand anders dit af te laten leggen. Dat lijkt echter nauwelijks kans van slagen te hebben.

Eindhoven

In Eindhoven constateerde een CBR-medewerker de look-a-like tijdens de identiteitscontrole voorafgaand aan het theorie-examen. De man identificeerde zich met het paspoort van een ander. De medewerker schakelde direct de politie in welke snel ter plaatse was en de verdachte mee nam naar het bureau. Het CBR heeft als altijd aangifte gedaan.

Het CBR past een zero tolerance beleid toe op het gebied van fraude. De medewerkers zijn speciaal getraind op het gebied van documentherkenning en look-a-likes. Dit is een doc 1 training die bijvoorbeeld de marechaussee ook krijgt.

Oortjes verleden tijd?

De invoering van het nieuwe theorie-examen moet het aantal fraudegevallen drastisch naar beneden brengen. Het aantal gevallen van voorzegfraude lijkt op basis van het aantal betrapten ook te dalen: slechts twaalf werden gepakt met een oortje of cameraatje.

Jongeren lijken het steeds vaker te proberen met een look-a-like. Dit jaar kwam dat al vijftien keer voor. Twee jaar geleden was dat slechts vier keer. Bij dergelijke fraude worden zowel de look-a-like als de opdrachtgever bestraft.

Lees ook: Fraudepogingen autotheorie-examen vaker met look-a-like

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.