ANP

Rijexamen niet per definitie afgelast bij code rood van KNMI

Het CBR stelt rijexamens in een gebied waar weercode rood is afgegeven niet per definitie uit. Het bureau laat examinatoren ieder uur per examencentrum bepalen of de omgeving veilig genoeg is om een legitiem examen af te leggen. En die procedure geldt dus ook gewoon als het KNMI voor een hele provincie adviseert om niet de weg op te gaan. Het is dus goed om daar als rijschool rekening mee te houden.

Dinsdag werd voor het eerst deze winter een groot aantal praktijkexamens uitgesteld in Nederland vanwege de slechte weersomstandigheden. Door de ijzel en sneeuw reed er amper openbaar vervoer in Groningen, Drenthe en Friesland en waren zelfs meerdere scholen dicht. Maar halverwege de middag konden de rijexamens in Heerenveen en Sneek gewoon doorgaan.

Examinator bepaalt

Het CBR laat de examinatoren op iedere examencentrum ter plekke beoordelen of de omgeving veilig is. “Er kunnen in een provincie grote onderlinge verschillen bestaan in de omstandigheden”, vertelt woordvoerder Irene Heldens. “Als een omgeving rondom een examencentrum door de examinatoren wordt bestempeld als veilig voor de examinant, de examinator en de mede-weggebruikers, dan wordt het examen verreden.”

Op die manier probeert het CBR zo min mogelijk examenkandidaten te duperen. “Het is vervelend als een examen ergens wordt afgelast terwijl er prima te rijden is”, legt Heldens uit. “We hanteren in principe dezelfde richtlijnen als het KNMI: veiligheid voorop. Daarna komt pas het examen. Maar we nemen een code rood niet één op één over.”

Examen inhalen

In totaal werden dinsdag in de drie noordelijke provincies tegen de 200 praktijkexamens uitgesteld: ruim 60 in Groningen, bijna 50 in Drenthe en ongeveer 80 in Friesland. Het CBR hanteert een beleid om examenkandidaten waarvan hun examen is uitgesteld binnen twee weken een nieuwe plaats aan te bieden in overleg met de opleider.

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.