Groot aantal vragen gestolen van theorie-examen in België

Een groot aantal vragen van het theorie-examen in België is de afgelopen maanden gestolen. Daardoor hebben honderden kandidaten van het theorie-examen in België de afgelopen maanden illegaal hun certificaat behaald. Dat stelt GOCA, dat een netwerk heeft ontmaskerd van louche theorieles-aanbieders die de vragen en antwoorden aan hun leerlingen doorspelen.

GOCA, de Belgische groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs, neemt in België de theorie-examens af. De koepelvereniging heeft een klacht ingediend en ondertussen de vragenbank gewijzigd. Dat stellen Vlaamse media.

Honderden

Volgens de GOCA hebben door het lek honderden examenkandidaten hun theorie behaald zonder daadwerkelijk geleerd te hebben. De fraude vond plaats in Vlaanderen, Brussel én Wallonië. Bedrijfjes stelden les te geven, maar hadden volgens GOCA in werkelijkheid de vragen van de examencentra gestolen en de antwoorden aan hun leerlingen doorgespeeld.

De frauderende bedrijven maakten gebruik van vijftig beelden uit twaalf vragenreeksen die de leerlingen moesten onthouden. Daardoor haalden de deelnemers 41 van de 50 punten op het theorie-examen.

Klacht

GOCA heeft een klacht ingediend tegen de bedrijven en dus de vragenbank aangepast. Een woordvoerder liet weten dat de organisatie niet op Justitie wilde wachten om een einde te maken aan het fenomeen. Het is onbekend wat er gebeurt met de kandidaten die zonder te leren hun examen hebben behaald.

Saillant detail in dit verhaal is dat het in Nederland welbekende AltijdGeslaagd sinds enkele maanden ook actief is in België.

Lees ook: AltijdGeslaagd breidt uit naar België, Duitsland en Frankrijk

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.