rij-instructeur, rijschool, leerling

Concurrentie voor rijschool nauwelijks minder richting 2016

Het aantal rijscholen is in 2015 met slechts twee procent afgenomen naar een totaal van 7979. Er werden bij het CBR 657 nieuwe rijscholen geregistreerd, terwijl er 822 werden uitgeschreven. Dat is inclusief de uitschrijvingsronde die voortvloeide uit de nieuwe CBR-overeenkomst, waarbij 391 rijscholen direct werden uitgeschreven. Ook franchiseconstructies kunnen een vertekend beeld geven.

Tussen 2009 en 2013 nam het aantal geregistreerde rijscholen een bizarre vlucht omhoog. Van iets meer dan 5000 rijscholen waren er opeens 8000 rijscholen. Voor het eerst sinds jaren daalde het aantal rijscholen in 2014 licht. Die daling heeft zich slechts heel licht voortgezet in 2015.

Lichte daling

Per saldo zijn er sinds vorig jaar 165 rijscholen minder. Een te verwaarlozen aantal als je kijkt naar het aantal toetreders in de genoemde periode, toen er per jaar bijna duizend bij kwamen. De brancheorganisaties spraken na de afname in 2014 al uit te verwachten dat de daling door zou zetten. Zij hoopten echter op grotere aantallen.

Dat was naar aanleiding van de nieuwe inschrijvingsovereenkomst misschien ook wel de verwachting. Toen werden in één klap namelijk al 391 rijscholen uitgeschreven. Zij verzuimden de nieuwe overeenkomst met het CBR te ondertekenen. Desalniettemin zorgde dit niet voor een spectaculaire stijging van het aantal uitgeschreven rijscholen.

De CBR-registraties kunnen licht vertekenend zijn omdat rijscholen soms over zijn gegaan op franchiseconstructies, waardoor medewerkers zich apart hebben moeten registreren. Ook aanbieders van bijvoorbeeld code 95-scholing zijn apart geregistreerd, maar bieden geen ‘reguliere’ rijles aan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.