theorieles

Grote verschillen in slagingspercentages ééndaagse theoriecursussen

Eéndaagse theoriecursussen halen verre van een slagingspercentage van honderd procent, hoewel dat door de aanbieders zelf vaak wordt gesteld. Uit een analyse van verschillende grote aanbieders van deze snelcursussen blijkt dat gemiddeld slechts iets meer dan de helft slaagt na zo’n autotheoriecursus (categorie B). 

VerkeersPro analyseerde de gegevens die het CBR heeft van grote online theorie-aanbieders NuTheorie, TurboTheorie, Rijschool Aydin (met als grootste label TheorieGarant), Snelweg, Bullet, TheorieStudie, DirectGeslaagd en Ferry. Enkele van deze titels bieden cursussen aan via variabele websites, maar in de CBR-data worden de cursusresultaten gezamenlijk weergegeven onder één registratie. Van AltijdGeslaagd kon geen data worden gevonden in de CBR-cijfers.

Ondermaats

De cijfers van het laatste kwartaal van 2014 en de eerste drie kwartalen van 2015 werden geanalyseerd van het theorie-examen B. Bij de acht geregistreerde bedrijven ging het om 32.467 examens waarvan er 18.243 met goed gevolg zijn afgelegd: een percentage van 56,2 procent. Bijna al deze aanbieders pretenderen een slagingspercentage van honderd procent te hebben. Sommigen gaven wel in een reactie aan dit te doen ‘omdat iedereen het zegt, anders komen er geen klanten meer’. Onder een ééndaagse cursus wordt verstaan een theoriecursus van maximaal 9 uur les.

VP

VP

De slechtst presterende titel is ook gelijk het bedrijf met verreweg het hoogste aantal theoriecursussen. Het gaat om Snelweg, dat 10.693 examens reserveerde door het hele land. In het geanalyseerde jaar slaagde 32,7 procent van deze leerlingen. Dat is bijna tien procent onder het landelijk gemiddelde.

Met de cijfers wordt aangetoond dat een cursus beter werkt dan niets leren voor het theorie-examen. Tegelijk lijkt een volledige theoriecursus altijd nog het meest effectief.

Lars Verpalen

Lees ook: Uurtje leren voor theorie-examen is verleden tijd

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Grote verschillen in slagingspercentages ééndaagse theoriecursussen”

Arie Kox|14.01.16|11:29

Het probleem ligt niet alleen bij de opleiders en kandidaten ook het CBR blijft in gebreke bv. al door het ontbreken van audio en de vraagstelling, kandidaten met leesproblemen moeten extra betalen voor een verlengd of individueel examen. En ik durf ook te beweren dat de door het CBR verwachte antwoorden niet stroken met de werkelijkheid of door rapporten kunnen worden bewezen.

Henk Huisman|12.02.16|09:41

Je moet een theorie koning zijn om de theorie tegenwoordig te halen. Mijn zoon die is een theoriekoning en die haalde het. CBR denkt van landelijk het goedkoopste theorie aanbieder.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Grote verschillen in slagingspercentages ééndaagse theoriecursussen | RijschoolPro
theorieles

Grote verschillen in slagingspercentages ééndaagse theoriecursussen

Eéndaagse theoriecursussen halen verre van een slagingspercentage van honderd procent, hoewel dat door de aanbieders zelf vaak wordt gesteld. Uit een analyse van verschillende grote aanbieders van deze snelcursussen blijkt dat gemiddeld slechts iets meer dan de helft slaagt na zo’n autotheoriecursus (categorie B). 

VerkeersPro analyseerde de gegevens die het CBR heeft van grote online theorie-aanbieders NuTheorie, TurboTheorie, Rijschool Aydin (met als grootste label TheorieGarant), Snelweg, Bullet, TheorieStudie, DirectGeslaagd en Ferry. Enkele van deze titels bieden cursussen aan via variabele websites, maar in de CBR-data worden de cursusresultaten gezamenlijk weergegeven onder één registratie. Van AltijdGeslaagd kon geen data worden gevonden in de CBR-cijfers.

Ondermaats

De cijfers van het laatste kwartaal van 2014 en de eerste drie kwartalen van 2015 werden geanalyseerd van het theorie-examen B. Bij de acht geregistreerde bedrijven ging het om 32.467 examens waarvan er 18.243 met goed gevolg zijn afgelegd: een percentage van 56,2 procent. Bijna al deze aanbieders pretenderen een slagingspercentage van honderd procent te hebben. Sommigen gaven wel in een reactie aan dit te doen ‘omdat iedereen het zegt, anders komen er geen klanten meer’. Onder een ééndaagse cursus wordt verstaan een theoriecursus van maximaal 9 uur les.

VP

VP

De slechtst presterende titel is ook gelijk het bedrijf met verreweg het hoogste aantal theoriecursussen. Het gaat om Snelweg, dat 10.693 examens reserveerde door het hele land. In het geanalyseerde jaar slaagde 32,7 procent van deze leerlingen. Dat is bijna tien procent onder het landelijk gemiddelde.

Met de cijfers wordt aangetoond dat een cursus beter werkt dan niets leren voor het theorie-examen. Tegelijk lijkt een volledige theoriecursus altijd nog het meest effectief.

Lars Verpalen

Lees ook: Uurtje leren voor theorie-examen is verleden tijd

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “Grote verschillen in slagingspercentages ééndaagse theoriecursussen”

Arie Kox|14.01.16|11:29

Het probleem ligt niet alleen bij de opleiders en kandidaten ook het CBR blijft in gebreke bv. al door het ontbreken van audio en de vraagstelling, kandidaten met leesproblemen moeten extra betalen voor een verlengd of individueel examen. En ik durf ook te beweren dat de door het CBR verwachte antwoorden niet stroken met de werkelijkheid of door rapporten kunnen worden bewezen.

Henk Huisman|12.02.16|09:41

Je moet een theorie koning zijn om de theorie tegenwoordig te halen. Mijn zoon die is een theoriekoning en die haalde het. CBR denkt van landelijk het goedkoopste theorie aanbieder.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.