Minister, Melanie Schultz van Haegen, Infrastructuur en Milieu

VVD: laat álle met trucjes geslaagde kandidaten opnieuw theorie-examen doen

Minister, Melanie Schultz van Haegen, Infrastructuur en Milieu

Iedereen die met een spoedcursus het theorie-examen heeft gehaald, zou verplicht opnieuw het examen moeten afleggen. Dat zou alleen voor 2015 al om tienduizenden kandidaten gaan. Dat stelt VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser in Kamervragen aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Zij vindt dat ‘rijscholen’ die kandidaten met trucjes laten slagen voor het theorie-examen fraude plegen en wil actie.

Visser stelt in de vragen ook voor om maatregelen door te voeren die dergelijke rijscholen en/of rijinstructeurs voortaan uitsluiten van het opleiden en aanmelden van nieuwe kandidaten voor het theorie- en praktijkexamen. Ook al moet daarvoor de vrijheid van onderwijs worden doorbroken.

Fraude

Visser stelt de Kamervragen binnen een paar uur na het nieuws over de turbocursussen en neemt de ‘fraude’ dus blijkbaar hoog op. Zij vraagt aan de minister onder andere hoe het mogelijk is dat de vragen op straat liggen, wat de minister van de reactie van het CBR vindt en hoe deze praktijken in de toekomst gaan worden voorkomen.

Daarnaast vraagt zij de minister of ze ermee instemt dat deze manier van opleiden een regelrecht gevaar is voor de verkeersveiligheid. De VVD lijkt te willen ingrijpen om de kwaliteit van de rijschoolbranche te optimaliseren en zo de veiligheid op de weg te verhogen.

Lees hier alle vragen van Kamerlid Visser aan minister Schultz:

  1. Bent u bekend met het RTL-bericht “Rijscholen laten met trucjes tienduizenden cursisten slagen voor hun theorie-examen” d.d. 28 januari 2016?1
  2. Klopt de stelling in het bericht dat vorig jaar ten minste 30.000, meer dan 10% van het totaal van aantal kandidaten, een zogenoemde ‘turbocursus’ heeft gedaan en daarmee op frauduleuze wijze hun theorie-examens hebben gehaald? Zo nee, waar blijkt dit uit? Zo ja, wat vindt u hiervan?
  3. Kunnen de kandidaten die op deze frauduleuze wijze hun theorie-examen hebben gehaald alsnog verplicht worden om opnieuw het theorie-examen af te leggen? Zo ja, is de minister hiertoe bereid?
  4. Kan de minister toelichten hoe het mogelijk is dat theorie-examens van het CBR op straat zijn komen te liggen? Hoe kan dit in de toekomst worden voorkomen?
  5. Klopt het dat de ‘turbomethode’ ook wordt toegepast op motor- en brommerexamens? Zo ja, hoeveel kandidaten voor motor- en brommerexamens hebben in 2015 via deze turbomethode hun examen behaald?
  6. Heeft de minister kennisgenomen van de reactie van het CBR op het RTL-bericht dat Nederland vrijheid van onderwijs kent? Wat vindt de minister van deze uitspraak in relatie tot de zogenoemde ‘turbomethode’ en de verkeersveiligheid in Nederland?
  7. Klopt het bericht dat het CBR al een vermoeden had van deze louche praktijken van de zogenoemde theoriescholen? Zo ja, wanneer was het CBR op de hoogte van de toepassing van de zogenoemde ‘turbomethode’? Om hoeveel rijscholen gaat het en welke acties zijn sindsdien ondernomen om dit te stoppen en voor de toekomst te voorkomen?
  8. Deelt de minister de mening van de leden van de VVD-fractie dat dit onacceptabel frauduleus gedrag is die de verkeersveiligheid bovendien in gevaar brengt? Zo ja, welke acties heeft en gaat u ondernemen? Hebben het CBR dan wel de politie en het OM überhaupt voldoende handhavingsmogelijkheden om tegen dergelijke praktijken snel en adequaat op te treden?
  9. Is de minister bereid om maatregelen door te voeren die dergelijke rijscholen en/of rijinstructeurs voortaan uitsluiten van het opleiden en aanmelden van nieuwe kandidaten voor het theorie- en praktijkexamen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat is hiervoor nodig, zoals bijvoorbeeld een aanpassing van de wet- en regelgeving? Is de minister bereid om het CBR, andere handhavingsinstanties en betrokken brancheorganisaties de opdracht te geven om zelf ook nadere voorstellen uit te werken om zo de kwaliteit van de (theorie- en praktijk)examens en kwaliteit van de rijscholenbranche te verhogen en daarmee de verkeersveiligheid te verbeteren?

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

7 reacties op “VVD: laat álle met trucjes geslaagde kandidaten opnieuw theorie-examen doen”

Bert de Weerd|28.01.16|22:29

“Regeringspartij VVD wil dat íedereen die met een spoedcursus het theorie-examen heeft gehaald, verplicht opnieuw het examen moet afleggen.”

Dat gaat te ver! Heeft de VVD dit echt gezegd? Ik kan het mij haast niet voorstellen.

André van Polen|28.01.16|22:42

Je snapt niet dat het percentage geslaagden voor het theorie-examamen dan zo bedroevend laag is. 38%. Oh nee, 41%

Rij School|29.01.16|01:05

Wij doen nu net of dit nieuws is!! Dit is al jaren bekend het is zelfs onderzocht en daaruit bleek dat het theorie-examen helemaal niets toevoegt aan de verkeersveiligheid. De enige die er iets mee opschieten is het CBR (lees overheid!)en de opleiders die deze jongeren tegen veel geld een kunstje leren.
Dus jongens en meisjes in de politiek gaan jullie je nu eens druk maken over zaken die er echt om doen en laat de rijschoolbranche dit jaar eens met rust! Afgesproken? Bedankt!

Arthur Wijte|29.01.16|08:26

Gaat minister Schultz zich hier wel mee bemoeien dan? Ze heeft het toch veel te druk met zelfrijdende autotjes. De rijschoolbranche vindt ze niet zo interessant. Zie bijvoorbeeld:

http://www.verkeerspro.nl/rijschool/2014/11/17/geen-veranderingen-in-wrm-protocol-na-aangeboden-petitie/

http://www.verkeerspro.nl/rijschool/2015/12/22/wetswijziging-van-wrm-uitgesteld-naar-1-januari-2017/

En is dit inderdaad nieuws? Was het niet 3 jaar geleden, dat altijdgeslaagd.nl in het nieuws kwam?

Tonny Bruining|29.01.16|10:59

Kassa!!!! Rijles geven aan leerlingen met geen theoretische kennis van het verkeer.

Met deze dit kabinet en deze minister is geen redelijk zaken doen of een serieuze vraag beantwoord te krijgen. Voorbeelden te over. Snel het kabinet heen zenden is de enige optie. Zonder Rutte weg te sturen krijgen wij haar ook nooit weg!

Jack Salendang|02.02.16|17:33

Weer een “heel goed” plan van onze hersenloze VVD beleidsmakers die niet uit te voeren of te handhaven is hoe willen ze deze achter halen? Weet uit de praktijk en nu breng ik deze trucjes theoriecentra misschien weer op een idee maar velen weten dit allang. Veel van hun leerlingen vragen op eigennaam het theorieexamen aan dus ga der maar aanstaan VVD coryfeën.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.