Peter van Neck (midden)

Brancheorganisatie FAM: reactie minister ronduit lachwekkend

Brancheorganisatie FAM hekelt de positie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu ten aanzien van het grootschalige gesjoemel bij het theorie-examen. Voorzitter Ruud Rutten vindt de reactie van minister Schultz van Haegen, die leerlingen oproept om eerlijk hun theorie te leren, ronduit lachwekkend. 

Schultz stelde in een reactie op de trucjestheorie ook dat de branche rijscholen er op moet aanspreken om dergelijke praktijken niet uit te voeren. “Volgens mij is dit toch juist haar taak?”, vraagt de FAM-voorzitter zich hardop af.

Bekend fenomeen

De rijscholen die aangesloten zijn bij de FAM kennen het fenomeen waarbij kandidaten met trucjes hun theorie halen al enkele jaren. Het is bij het branchevoorzittersoverleg regelmatig op de agenda gekomen en besproken, zo laat Rutten weten. “Het CBR heeft ons regelmatig bijgepraat over alle maatregelen die er al genomen zijn. Zie alle vernieuwde theoriecentra met de diverse beveiligingen.”

Het is voor de FAM dan ook onbegrijpelijk dat kandidaten nog steeds kunnen slagen door het aanleren van ezelsbruggetjes en trucjes. Rutten: “Uiteraard kan het CBR niet aan een kandidaat zien van welke opleider hij af komt. En natuurlijk zijn er richtlijnen over slagen en zakken en die worden niet door het CBR gemaakt. Het probleem zit veel dieper.”

Ministerie van I en M

Daarmee doelt hij op het ministerie van Infrastructuur en Milieu. “En ik doe hier bij nogmaals een beroep op I en M en op alle Kamerleden in Nederland. Onze branche heeft een probleem. Onze branche is ziek. Iedere dag weer proberen wij ons bezig te houden met onderwijs van meestal jeugdige automobilisten. Wij hebben het hier over verkeersveiligheid! En I en M wuift alles weg”, stelt Rutten.

“Wij, de branche, moeten het zelf maar oplossen”, gaat hij verder. “Ik vind het te triest voor woorden dat dit nog kan in Nederland. Hier moet wat gebeuren en wel nu meteen.” Maar vanuit de minister verwacht Rutten niet veel. “Ze vraagt de kandidaten om eerlijk te zijn? En ze vraagt de branche om frauderende opleiders hierop aan te spreken. Volgens mij is dit toch juist haar taak?”

Rutten wil dat de branche zich niet moet laten leiden door onhaalbare kreten in de pers. “Ik vind dat dit het moment is om samen met Tweede Kamerleden die nu vragen gaan stellen aan onze minister, actie te ondernemen.

Lees alle reacties op de trucjestheorie op VerkeersPro:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.