geld

Gerenommeerde Belgische rijschool verkoopt massaal rijbewijzen

Ongeveer 150 mensen worden ervan verdacht een voorlopig rijbewijs gekocht te hebben bij een gerenommeerde rijschool uit het Belgische Borgerhout. De opleider was bevoegd om bekwaamheidsattesten te vergeven waarmee leerlingen hun voorlopige papiertje kunnen ophalen, maar hij maakte daar misbruik van door de leerlingen geen rijlessen te laten volgen maar gewoon te laten betalen.

Om alleen te mogen rijden in België ben je verplicht om 20 uren praktijklessen te volgen in de rijschool. Na deze 20 uren geeft de rijschool een ‘Bekwaamheidsattest’ als je bekwaam bent om alleen te rijden. Met dit attest en het bewijs van slagen van het theorie-examen, kan je een groen voorlopig rijbewijs afhalen op de gemeente dat 18 maanden geldt. Daarna moet alsnog wel het praktijkexamen worden afgelegd, maar in die periode is men bevoegd om alleen te rijden.

Spoorloos

De Antwerpse politie kwam de praktijken op het spoor en startte in december een onderzoek. Ondertussen werden al veel betrokkenen verhoord, door wie de valse rijbewijshandel werd bevestigd. Vijftig mensen hebben tot nu toe toegegeven een bekwaamheidsattest gekocht te hebben, zo laat een woordvoerder van de politie weten. Ook in het Belgische parlement is dat niet onopgemerkt gebleven. Daar was de mening duidelijk: “Frauderen met voorlopige rijbewijzen vormt een gevaar voor de verkeersveiligheid.”

De directie van de beruchte rijschool R. uit Borgerhout is ondertussen spoorloos verdwenen. De rijschool ging failliet en werd overgenomen. Voor het mogen verschaffen van de betreffende attesten moet de rijschoolhouder een hoog brevet halen. Er was hier dus sprake van een gerenommeerde rijschool die misbruik maakte van zijn macht.

Stappen ondernemen

Ben Weyts, de minister van Mobiliteit, bekijkt ondertussen hoe het probleem aangepakt kan worden. “Ik zal onderzoeken hoe het vervalsen van attesten kan worden bemoeilijkt. Indien het volledige onderzoek is doorlopen en er zekerheid is over frauduleuze praktijken bij een erkende rijschool, zal ik niet nalaten om de door de regelgeving voorziene stappen te zetten met een intrekking van de erkenning.”

Er is sowieso veel gedoe rondom de rijopleiding bij onze zuiderburen. In januari werd bekend dat een groot aantal vragen van het theorie-examen was gestolen. In december maakte Weyts bekend dat hij de rijopleiding op de schop gooit om het hoge aantal verkeersdoden in het land terug te brengen. Zo komt er een verzwaring van zowel het theorie- als het praktijkexamen en wordt een verplichte terugkomdag ingevoerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

4 reacties op “Gerenommeerde Belgische rijschool verkoopt massaal rijbewijzen”

John Willemsen|24.02.16|21:05

Ai ai ai… Waren mijn opmerkingen te gevoelig..?

Jack Salendang|25.02.16|10:51

België hé. Dit werk natuurlijk ook fraude in de hand , de slager die zijn eigen vlees keurt. Weer niet van te voren goed over nagedacht.

Thijs Jacobs|25.02.16|10:57

Jack Salendang, Hoezo Belgie he???? was t niet in Nederland dat er vragen zijn gestolen bij het cbr, was toch ook Nederland waar een examinator is aangehouden, en niet omdat ie eerlijk spel speelde.

Ik heb rijscholen in beide landen dus ga geen onzin verkopen over iets waar je geen verstand van hebt.

Jeroen Smeesters|26.02.16|18:29

Gerenommeerde rijschool? Nee hoor, dat was een verdachte rijschool met een kwalijke reputatie. Ofwel versta ik geen Nederlands ofwel hebben jullie hier een volledig fout woord gebruikt…

Hoedanook, de problemen komen door een veel te laks beleid waar men alleen inzet op concurrentie en niet op kwaliteit. Zoals… in Nederland!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.