Opleiders misbruiken gegevens leerlingen voor extra examencapaciteit

Het CBR gaat intensief onderzoek doen naar opleiders die met valse namen examencapaciteit opkopen. Bij dit zogenaamde ‘dummygebruik’ kopen opleiders theorie- en praktijkexamenplaatsen op met gegevens van kandidaten die al in het bezit zijn van een rijbewijs of nieuwe kandidaten die bijvoorbeeld vergeten zijn om hun machtiging in te trekken na het wisselen van rijschool. Met deze handelswijze worden andere opleiders benadeeld.

Het CBR kwam de praktijken op het spoor door meldingen vanuit de branche en via de klantenservice. Zo belden kandidaten die een examen wilden reserveren, maar waarvan buiten hun weten al een examen was gereserveerd op hun naam. Opleiders wisselen net voor het examen de naam, waardoor een andere student op zeer korte termijn examen kan doen.

Strakker registreren

Het dummygebruik is in feite identiteitsfraude, zo bevestigd CBR-woordvoerder Irene Heldens. “Het gebeurt zowel bij theorie- als bij praktijkexamens en creëert een oneerlijke situatie tegenover andere opleiders. Daarom gaan we de meldingen hiervan nu strakker registreren.”

Het CBR houdt alle meldingen over het oneigenlijke gebruik van kandidaatsgegevens nadrukkelijker bij. Opleiders die op deze manier capaciteit reserveren, worden verzocht om deze reserveringen ongedaan te maken. Zo niet, dan doet het CBR dit zelf. Eventuele drastischere maatregelen bij herhaaldelijk misbruik is nog niet aan de orde, zo laat het CBR weten.

“We willen eerst kijken wat er gebeurt nu we er nadrukkelijk bovenop gaan zitten”, legt Heldens uit. “Door het actiever volgen van het dummygebruik wil het CBR meer zicht krijgen op de aard en omvang van deze situatie die onwenselijk is voor zowel de klant als voor collega-opleiders. Het doel is om dummygebruik geheel uit te bannen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

7 reacties op “Opleiders misbruiken gegevens leerlingen voor extra examencapaciteit”

Sjaak Zwiers|24.02.16|16:37

Pfffft… ik wordt zo moe van al die opleiders die van allerlei constructietjes en mazen aan het zoeken zijn….

Kenny Willemsen|24.02.16|18:01

Ik ben bang dat, hoe fout ook, het in de hand gewerkt wordt door CBR zelf. In de overeenkomst staat bv ook dat de examen aanvraag van de leerling overeen moet komen met het voertuig en instructeur. In mijn carriere als instructeur ben ik altijd meegereden met mijn leerlingen maar nog nooit gecontroleerd. Ik zie ook regelmatig lesauto’s zonder bestickering met alleen een L op dak voor examen wegrijden. Met andere woorden als je je eigen beleid niet controleert maken foute mensen er misbruik van.

Arthur Wijte|24.02.16|19:00

Ik denk dat het CBR dan eens moet gaan kijken naar de termijn waarop examenmogelijkheden beschikbaar zijn. Op 1 tot anderhalve maand zijn er 0800 uur tijden beschikbaar, maar voor de wat gangbare tijden zit je op een wachttijd van 2 maanden of zelfs meer. Ik kan me aan de ene kant voorstellen dat mensen kunstgrepen gaan toepassen om hun klanten wel tijdig van dienst te kunnen zijn met examens. Aan de andere kant stel ik me ook voor dat deze werkwijze de lange wachttijden juist veroorzaken.

Jack Salendang|25.02.16|10:48

Snap niet hoe dit kan. Je hebt een bsn nummer en CBR kandidaten nummer waar toch maar één examen op kan en één telefoontje naar het CBR moet toch genoeg zijn om de machtiging in te trekken. Dacht dat al die nieuwe maatregelen er waren om dit soort praktijken juist tegen te gaan zo zie je maar weer nieuwe regeltjes die niet werken.

Kenny Willemsen|25.02.16|17:39

Eigenlijk snap ik het ook niet hoe het in zijn werk gaat. Als je reserveert en iemand heeft geen geldig theorie certificaat, krijg je dat meteen in beeld. Als je bsn intikt krijg je alle gegeven van je leerling. Lijkt me toch simpel om ook de koppeling te maken naar rijwijsnr die voor de politie ook in een database zitten ter controle. @ arthur wijte voor CBR is hun capaciteit om 8 uur de maatstaf voor vrije plekken, dat er geen hond op die tijd wil maakt raar genoeg niks uit.

Jan Jordans|25.02.16|19:02

Als het CBR zorgt voor voldoende capaciteit is het opgelost!!!!!

Theo Lemm|28.02.16|00:19

Een andere oplossing voor het ‘vergeten’ van de machtiging is simpel. Van iedereen die geslaagd is, kan de machtiging automatisch ongedaan worden gemaakt.
De koppeling naar de database voor de rijbewijs bezitters gaat scheef op het gebied van de privacy omdat je dan ook moet kunnen zien voor welke categorieën het dan geldig is.
V.w.b. de identiteitsfraude. Als bij de theorie examens meteen aangifte wordt gedaan, dat moet dan bij de praktijk examens ook gedaan worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.