‘Stel het filmen van de rijles centraal in de rijopleiding’

Rijinstructeurs hebben in het begin soms nog wat argwaan, maar bij Jaap Speelziek Rijopleidingen weten ze het zeker; het filmen van de rijles komt centraal te staan in de rijopleiding. De vele voordelen die het terugkijken van de verschillende situaties biedt, kan een doorbraak betekenen, zo denkt Joël Speelziek. “Het is wachten tot het moment dat het CBR de camera ook gaat toestaan bij het praktijkexamen.”

Het familiebedrijf uit Ede wordt al bijna een halve eeuw van generatie op generatie doorgegeven. De jongste Speelziek, Joël, deed ruim 10 jaar geleden zijn intrede in het familie bedrijf. Instructie geeft hij in principe niet meer. “Maar ik heb wel alle WRM-certificaten. Ik wil zowel richting mijn klanten als richting mijn personeel weten waar ik het over heb.”

Eigen koers

In die tien jaar heeft Speelziek de branche flink zien veranderen. De toetreding van cowboys tot de branche heeft de koers van het familiebedrijf echter nooit beïnvloed. “Op de afdeling Transport nemen we collega’s aan met minimaal vijf jaar werkervaring, en dat gaat erg goed. In de prijzenslag zijn we niet meegegaan; met alle cursussen, bijscholingen en opleidingen hebben we onze eigen koers gevaren.”

Dat kon Speelziek zich veroorloven op basis van de gevestigde naam in de regio. “De familienaam bestaat al sinds jaar en dag, mensen kennen ons”, legt de eigenaar uit. “Dat is verreweg het belangrijkste. We zijn een vertrouwde partij. Dat blijkt ook uit het feit dat we officieel DAF-partner zijn. Zo’n groot concern gaat niet zomaar met iedereen in zee.”

Speelziek is er iedere dag mee bezig om de capaciteiten van zijn personeel maximaal te benutten. Hij zoekt bij zijn collega’s naar motivatie vanuit hun werkverleden en stimuleert ze om zichzelf te blijven verbeteren. “Zo hebben we recentelijk alle B-instructeurs ook de mogelijkheid gegeven hun WRM-certificaat voor BE te halen. Ze moeten zichzelf verdiepen, ook met het oog op de toekomst. En vooral doen wat ze leuk vinden, anders is het snel klaar.”

Vernieuwingen

Speelziek is doorlopend op zoek naar vernieuwingen. Toen hij bij Peter Claassen de dubbele bedieningen in liet bouwen in nieuwe voertuigen, viel zijn oog op de Lescam. Na wat uitleg hakte hij snel de knoop door en liet hij de camera op het dashboard, die zowel de verkeerssituatie als de binnenzijde van de auto registreert, in alle voertuigen inbouwen. “Ik zag een goed product, een toevoeging voor de rijles”, vertelt hij.

Zijn personeel was aanvankelijk een stuk minder enthousiast over de vernieuwing. Zij zagen de lescam als een controlemiddel en daarmee inperking van hun privacy tijdens het werk. “Dat was een inschattingsfout. Maar ik had er nog nooit op die manier over nagedacht. Ik zag het alleen als perfecte toevoeging aan de rijles”, vertelt de opleider.

Enthousiast

Vier instructeurs zagen direct de toegevoegde waarde van de camera tijdens de rijles. “Ik heb Peter Claassen toen voor iedereen een workshop laten verzorgen over de ins en outs van de lescam”, vertelt Speelziek. “Zo kunnen die jongens er volop mee aan de slag. Dan laat ik ze tijdens de personeelsmeeting vertellen aan hun collega’s hoe je er je voordeel mee kunt doen.”

Speelziek wilde toch iets met de weerstand doen, en dus kwam hij overeen om de geluidsregistratie uit te zetten en alleen de videobeelden te bewaren. Hij ziet erg veel perspectief voor het kleine apparaatje. “Alle discussies verdwijnen, bijvoorbeeld wanneer een leerling claimt goed gekeken te hebben en de rijinstructeur ziet van niet. Dan kunnen ze het zo samen terugkijken.”

Ook richting de ouders is het een ideaal hulpmiddel, zegt Speelziek. “Ouders zien hun kind snel als perfecte leerling. Als hij of zij dan meer rijlessen nodig heeft, moeten we met woorden uitleggen waarom hij nog niet op examen kan. Nu kunnen we gewoon beelden laten zien om te tonen waarom iemand nog niet rijvaardig genoeg is.”

Onderscheid

De lescam zit bij de opleider uit Ede en omgeving nu in zes personenauto’s, twee vrachtauto’s en twee tractoren ingebouwd. Speelziek denkt zich er in de nabije toekomst op alle fronten mee te kunnen onderscheiden en is vastberaden het in zijn marketing in te zetten wanneer zijn rijinstructeurs gewend zijn om ermee te werken. “Het is nu nog meer een hulpmiddel, en het is straks een leermiddel dat centraal staat in de opleiding. Dan kan bijvoorbeeld ook huiswerk meegegeven worden.”

Problemen rondom privacy lijken zichzelf ook op te lossen. Het is de bedoeling dat iedere leerling een eigen sd-kaartje met de beelden van zijn rijles meekrijgt. Het systeem bewaart daarnaast niets waar je geen opdracht toe geeft. Toch verwacht hij niet dat het voor iedere rijschool gemakkelijk is om alle rijinstructeurs met de lescam te laten werken. “Mijn koers is daarin duidelijk; we gaan gebruikmaken van deze innovatieve middelen welke geboden worden.”

Praktijkexamen

De lescam mag bij het CBR nog niet worden gebruikt. Speelziek vindt dat niet meer van deze tijd. “Een bijscholing of examen kost soms honderden euro’s, dat is een flinke investering. Dan heeft de kandidaat er best recht op om te zien waarom hij dan gezakt is. En wanneer iemand dan onrechtmatig gezakt is, kan dit worden rechtgetrokken.”

Het vergemakkelijkt ook het vervolg van een rijopleiding na een slecht vergaan examen. “Bijvoorbeeld bij het tractorexamen, waar het nooit mogelijk is om mee te rijden. Als je tijdens de evaluatie als instructeur kunt zien waar het op misgaat tijdens het examen kun je daar veel gemakkelijker op inspelen dan wanneer de examinator dat opschrijft of vertelt. Dat levert voordelen op en betere kansen op een geslaagde poging bij het volgende examen.”

Lars Verpalen

Lees ook: Nieuwe dimensie aan rijles met toevoeging van lescam

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

12 reacties op “‘Stel het filmen van de rijles centraal in de rijopleiding’”

Rijschool Brands|17.03.16|12:36

Ik rij inmiddels 1,5 jaar met de Lescam en kan het iedereen aanraden. Leerlingen zien zelf hun verbeterpunten en in situaties waarin ze iets niet gezien hebben kun je ze laten zien wat ze gemist hebben. Echt helemaal Super. Jammer dat het CBR hier nog niet in mee gaat.

Jan de Groot|17.03.16|12:57

Ik rij ook al enkele jaren , met een dashcam , met een mini sd kaart kan elke ll dit op zijn / haar eigen laptop afdraaien , en met een vragen lijst erbij krijgen we een goed resultaat het cbr komt wel,

Jan de Groot|17.03.16|12:59

prive beleid daar zal het mee te maken hebben

Guno Ghazi|17.03.16|13:51

Het CBR wilt uiteraard hieraan niet meegaan,omdat zij NIET de eerste zijn die dit hebben bedacht.
Immers,alles wat het CBR wilt,moeten wij als opleiders maar doen.
Zolang het maar in hun straatje past.
Zielig zooitje bij elkaar.

Guno Ghazi|17.03.16|13:55

En waarschijnlijk is dit ook om de examinatoren een hand boven hun hoofd te kunnen houden,voor het geval een kandidaat niet eens zou zijn met de uitslag.

Lex van der Steen|17.03.16|15:15

Mijn leerlingen geloven mij ook zo wel. Ik heb wel een dashcam meedraaien maar dat is meer om te registreren. Bewijs bij aanrijdingen.

Willy Davina|17.03.16|15:50

Ik rij al 10 jaar met een camera die zowel in als voor de auto filmt en nog steeds heb je examinatoren die over de camera zeuren, Mag ie er af, ik vindt dit niet fijn of haal hem er maar af inverband met zicht.
de kabel is er al af maar nog steeds gezeur.
Maar ik haal mijn camera niet uit de auto, de leerlingen die er gebruik van maken om thuis terug te kijken met de ouders zijn er zeer content over en ook belangrijk voor de veiligheid en de bewijs voering.

Steef Gerritsen|17.03.16|21:22

De Lescam is een perfecte manier om de leerling te laten zien wat er in bepaalde situaties is gebeurt, maar ook om situaties te laten zien die goed gingen. Leerlingen zijn super enthousiast en heb hierdoor al vele aanmeldingen gehad. Lescam is een hulpmiddel. Inmiddels zijn er ook imitatie camera’s op de markt gekomen maar deze hebben een zeer slechte kwaliteit, alleen de Lescam voldoet aan de eisen die je als rijschool stelt.

Pieter Coenen|17.03.16|23:21

Als oud rijinstructeur, ik ben al 8 jaar met pensioen, reed ik 30 jaar geleden al met een camera in de auto.
Vooral sommige ouders van leerlingen, (vooral vaders van dochters) konden dit zeer waarderen. De rijscholenbranche was in die tijd nog tamelijk ondoorzichtig.
Het CBR kon deze camera helemaal niet waarderen, bij een examen moest hij dan ook uit.
De leerlingen staken er zeer veel van op, ze konden de rijles thuis bekijken.

P. Coenen

Roy Somer|19.03.16|12:32

Als rijschoolhouder gebruik ik het lescamsysteem inmiddels vanaf het eerste systeem wat op de markt gebracht is door Fariborz Atarzadeh van Lescam. Het unieke systeem is zeker van toegevoegde waarde bij de rijlessen en voor mij ook bij de coaching lessen en de WRM praktijkbegeleiding . Daarnaast verzorgt Fariborz goede workshops waardoor je het systeem optimaal kunt gebruiken. Lescam kan ik van harte aanbevelen bij elke collega die zich wil onderscheiden.
Roy Somer wrmpraktijkbegeleiding.nl

Rijschool Brands|20.03.16|19:12

Voordat ik de Lescam aanschafte heb ik deelgenomen aan de Gratis DCI workshop van Fariborz Atarzadeh, oprichter van Lescam. In deze workshop is mij direct duidelijk geworden hoe dit camerasysteem geïntegreerd kan worden in het lesplan. Ik kan iedereen aanraden om voor de aanschaf van het Lescam systeem eerst gebruik te maken van een gratis demonstratie en interactieve DCI workshop van dhr Atarzadeh bij Lescam. Ik zou niet meer zonder de Lescam les willen geven. Echt Top!!

Frank Massop|22.03.16|08:06

jammer dat de familie Speelziek net doet of zij het wagen wiel hebben uitgevonden. Ook wij rijden al ruim 10 jaar met de T-eye. in 3 lesauto’s. En op de motor kan een leerling ook de les laten filmen. Wij hebben er destijds met 3 pagina’s mee in de rijinstructie gestaan. Echt een aanrader voor iedereen die het geen probleem vindt, dat ook ouders zien wat er in de lesauto gebeurd. Het kan een fanatieke leerling wel 5 rijlessen schelen en dat is goed voor je naam van de rijschool

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.