PvdA wil vanaf 2026 alleen elektrische auto’s in de showroom

Als het aan de PvdA ligt, worden er over tien jaar alleen nog elektrische personenauto’s verkocht. Voertuigen op benzine en diesel mogen niet meer in de showrooms staan. Dat stelt de coalitiepartij in haar Energievisie. Vanaf 2030 moet de traditionele verbrandingsmotor zelfs geheel worden uitgefaseerd in Nederland. Tankstations gaan dan allemaal veranderen in laadstations.

Dat meldt vakblad TankPro. Met dit plan moet de uitstoot van schadelijke stoffen snel worden teruggedrongen. Tevens geeft het Nederland een voorsprong op economisch gebied, vanwege de kennis en ervaring die wordt opgedaan met elektrisch rijden en alles wat daarbij komt kijken.

Zero-emissie

De PvdA wil dat uitsluitend nog zero-emissie voertuigen mogen worden verkocht. Daar horen dus geen hybrides bij, omdat deze nog gedeeltelijk op traditionele brandstoffen rijden. De focus ligt hierbij op het segment van personenauto’s. Over vrachtwagens wordt niets vermeld.

Dat momenteel nog veel elektriciteit wordt opgewekt door het gebruik van steenkool, ziet de politieke partij niet als een belemmering. De komende jaren moet namelijk een grootschalige omslag komen naar opwekking via duurzame energiebronnen, zoals wind en zon. Daardoor kunnen over tien jaar de kolencentrales dicht.

Accu’s

Ook denkt de PvdA dat de komende jaren de elektrische auto steeds goedkoper wordt, doordat bijvoorbeeld de prijs van de accu’s omlaag gaat. “Daardoor komt de prijs van elektrische voertuigen op hetzelfde niveau als van een Volkswagen Golf”, aldus het rapport. Tevens wordt de actieradius van stekkervoertuigen steeds groter. “Met dergelijke auto’s kun je van Amsterdam naar Groningen rijden zonder één druppel benzine.”

Of de plannen haalbaar zijn, is zeer de vraag. Coalitiepartner VVD noemt het plan een oorlogsverklaring aan acht miljoen automobilisten. De partij zet grote vraagtekens bij het idee, onder meer omdat het betekent dat stekkerauto’s zwaar gestimuleerd moeten worden om iedereen tot een elektrische aankoop te bewegen. Ook zijn er twijfels of er genoeg schone elektriciteit beschikbaar is en of er genoeg laadpalen zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “PvdA wil vanaf 2026 alleen elektrische auto’s in de showroom”

Kees Foks|29.03.16|21:47

Ja de tijd dat de PVDA opkwam voor de gewone arbeider ligt al lang achter ons. Bestaat de PVDAnog over10
De wetgeving zal ook op de schop moeten er zijn dan nog alleen “automaat” rijbewijzen nodig een grote verandering voor het CBR en de rijscholen .er zijn veel minder rijlessen nodig bij een automaat. Voor de kritische lezer : de huidige automaatleerlingen zijn leerlingen die het schakelen niet onder de knie krijgen en dat is maar 1 van de problemen daarom hebben ze nu nog wel veel lessen nodig

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.