‘Geen verschil tussen rijles van ouders of van rijschool’

Het maakt voor de slagingskans van de leerling niet uit of hij rijles krijgt van zijn ouders of bij een professionele rijschool. Dat concludeert het Belgische Steunpunt Verkeersveiligheid uit een studie van de rijexamens. “De grens tussen beide systemen is aan het vervagen”, vertelt Kris Brijs van de Universiteit Hasselt.

Dat meldt Het Nieuwsblad. Het onderzoek wordt meegenomen in het plan van de Belgische overheid waarin de gehele rijopleiding op de schop moet. Die zou onder andere uit drie fasen moeten gaan bestaan, waaronder een terugkomdag zes maanden na het behalen van het praktijkexamen.

Vrije opleiding

Uit het rapport blijkt dat het verschil tussen de vrije en de professionele opleiding duidelijk aan het vervagen is. “Bijna zestig procent van de kandidaat-bestuurders die kiest voor de vrije begeleiding, combineert dat met een aantal praktijkuren bij een professional en omgekeerd”, zegt Brijs in de Belgische media. “Het omgekeerde geldt ook: ruim de helft van de kandidaten die kiezen voor de professionele opleiding en na afloop daarvan alleen de baan op mogen, rijdt toch geregeld met een vrije begeleider.”

Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) maakt momenteel een rapport voor het kabinet waarin hij pleit voor de vernieuwde rijopleiding die uit drie fases bestaat en waarbij de bestuurder steeds meer zelfstandigheid krijgt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

5 reacties op “‘Geen verschil tussen rijles van ouders of van rijschool’”

Peter de Klein|24.03.16|11:43

dat is ook wel te zien als je een belg op de weg tegen komt er zijn geen slechtere chauffeurs dan Belgen.

Nannie Leijten|24.03.16|13:24

Het zoveelste onderzoek waaruit blijkt dat het niet uitmaakt of de instructeur lesgeeft of de ouders. Wat een schizofrenie. Wij als instructeur moeten elke vijf jaar bijscholen, dure praktijkexamens doen omdat we anders niet meer geschikt zouden zijn als rijinstructeur, en nu kunnen ouders het gewoon weer zelf. Het is zo vermoeiend. En boos word ik er ook van. Geen wonder dat iedereen neerkijkt op het beroep van rijinstructeur. Want iedereen kan het natuurlijk!

Herman Willemse|24.03.16|13:45

Men vergeet ook makkelijk dat die kandidaten waar geen enkele vrije begeleider mee aan de slag durft of kan (waarvan velen anders geen rijbewijs zouden halen) via de rijschool toch dezelfde slagingskansen halen. Bovendien is de titel van het artikel misleidend, de belangrijkste conclusie van het onderzoek is precies dat de scheiding tussen de twee systemen nog maar moeilijk te maken is waardoor het aandeel van het ene ten opzichte van het andere nog moeilijk te maken is.

Herman Willemse|24.03.16|13:54

Geachte heer de Klein, overeenkomstig je naam is ook je reactie ten aanzien van Belgische chauffeurs heel klein. Ik kijk in eerste instantie naar mijn eigen gedrag en raad jou aan dit ook te doen. Ik kom graag en vaak in Nederland en gedraag mij steeds correct, anderzijds zie ik ook Nederlandse chauffeurs foute dingen doen en dat valt voor mij extra op want ze rijden met een andere nummerplaat, geen reden om de Nederlanders gaan af te zeiken in lezersrubrieken.

Kees Foks|30.03.16|20:52

Helaas Herman Willemse
Niet alleen uw grap over iemands naam is misplaats, maar ook uw kennis schiet tekort .
In België verongelukken 65 mensen per miljoen inwoners
In Nederland verongelukken 32 mensen per miljoen inwoners
Feiten die geheel voor zichzelf spreken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.