‘Wereldprimeur’ tractorsimulator wordt concurrent van rijscholen

Op vier plaatsen in Nederland kunnen leerlingen voor het T-rijbewijs straks een groot deel van hun opleiding volgen in een tractorsimulator. MBO-opleidingscentrum Terra gaat in het najaar van 2016 vier van deze simulatoren in gebruik nemen. De initiatiefnemers Terra, New Holland en ontwikkelaar van simulatoren VESC spreken van een wereldprimeur.

Dat meldt DVHN. Sinds juli 2015 is voor het rijden met een tractor een apart T-rijbewijs verplicht. Voor die tijd was op een veel gemakkelijkere en goedkopere manier een tractorcertificaat voldoende om met het landbouwvoertuig te rijden, maar door het grote aantal verkeersongevallen met de voertuigen is hier een opleiding omheen gebouwd. Tientallen rijscholen bieden ook tractorrijlessen aan.

‘Unieke rijopleiding’

De initiatiefnemers spreken van ‘een unieke ontwikkeling in onderwijsland en in de wereld van rijopleidingen’. De contracten voor de bouw van de simulatoren zijn vorige week getekend. “Een bijzondere mijlpaal na een traject van een aantal jaren”, zegt regiodirecteur van Terra, Meindert Jan Oostland tegen de regionale krant.

De simulator is ontwikkeld om in te spelen op de invoering van het T-rijbewijs. Binnen de opleiding moet het een zo groot mogelijk deel van de rijlessen vervangen. Dat heeft volgens de opleider verschillende voordelen, omdat de lessen veilig, duurzaam en flexibel zijn. Met de simulator zou de opleiding voor het T-rijbewijs ook een stuk goedkoper worden, zo wordt gesteld.

Voor de simulator gaat New Holland de cabines leveren, die op een bewegend platform worden geplaatst. Daardoor krijgt de leerling een heel realistisch gevoel van het rijden in een tractor. Voor het mogelijk maken van de simulator hebben de partijen een zogenaamde innovatiesubsidie gekregen van het ministerie van Economische Zaken. De simulator wordt ontwikkeld door 3iSIM uit Gieten.

Concurrent voor rijscholen

De simulatoren worden geplaatst in Meppel, Emmen, Groningen en Assen of Winschoten. De simulator wordt ook beschikbaar voor mensen van buiten de school, waardoor het een concurrent lijkt te kunnen worden van rijscholen die tractorrijlessen aanbieden. Volgens Terra kan de simulator voor 75 procent van de rijopleiding worden gebruikt.

Oostland in de regionale krant: “In de simulator heeft de bestuurder 180 graden zicht en is in de spiegels de projectie van de weg te zien. In de cabine zit een camera en een serie parameters, waarmee het rijgedrag van de leerling wordt geobserveerd. Het programma past zich aan de leerling aan, waardoor het aanbod wordt afgestemd op de vaardigheden en het leertempo van de bestuurder.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

3 reacties op “‘Wereldprimeur’ tractorsimulator wordt concurrent van rijscholen”

Anjo Joostens|29.03.16|11:09

Het was 2005 dat ik belde met TNO in Delft afdeling menskunde. Ook hun ontwerp en rijsimulator zou een wereldprimeur worden. Na overleg met hen over de terminologie menskunde had ik gevraagd of ze ooit eens rijles hadden gegeven. Het antwoord was nee. Ondanks alle goede bedoelingen en ontwikkelingen, zolang je de processen van de mens “tijdens het leren rijden” niet kent zal het nooit een primeur worden. Het maakt daarbij niet uit om welke categorie rijbewijs het gaat.

Jorrit Kuipers|29.03.16|12:26

De rijsimulator van Green Dino heeft al de mogelijkheid om een tractor als voertuig te kiezen. Dus geen wereldprimeur…

Rij School|29.03.16|15:36

Primeur of geen primeur, je zal als rijschool in die regio een les tractor hebben gekocht! Deze rijscholen hebben hele forse investeringen gedaan en moeten het nu gaan opnemen tegen een onderwijsinstelling! Rijscholen vallen onder het 21% btw tarief, het onderwijs niet dus deze school kan 21% goedkopere lessen aanbieden en daar is niet tegen te concurreren! Veel rijscholen in Friesland, Groningen en Drenthe zijn lid van de SBV, was die betrokken bij de toekennen van de innovatiesubsidie?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.