Frauderende examinator en rijscholen voor Haagse Rechtbank

De examinator die 200 rijbewijskandidaten tegen betaling liet slagen voor het praktijkexamen moet komende week voor de rechter verschijnen. De 65-jarige man uit Purmerend werd in 2014 opgepakt voor de grootschalige fraude, net als een vijftal betrokken rijscholen. Ook zij moeten zich komende maandag voor de rechtbank in Den Haag verantwoorden.

De destijds 62-jarige examinator werd eind 2014 door het CBR aangegeven bij de politie op verdenking van zijn misdaden en heeft ook bekend. Hij liet kandidaten slagen voor het examen voor meestal 500 euro. De examinator liet ze dan bijvoorbeeld niet het gehele examen afleggen of liet hen examen doen in een automaat terwijl dit niet was gemeld. Naar aanleiding van die gebeurtenissen liet het CBR van 200 leerlingen het rijbewijs ongeldig verklaren.

Strafmaatregel

De zaak dient in Den Haag omdat de standplaats van het CBR in Rijswijk is. Ook betrokken rijschoolhouders uit Diemen, Amsterdam en Den Helder moeten voorkomen. Hun betrokkenheid was destijds ook al aangetoond. Volgens het OM zouden de praktijken zich hebben afgespeeld tussen februari 2011 en oktober 2014. De arrestaties van alle betrokkenen maakten daar een einde aan.

Tegen de rijschoolhouders en examinator kan een rechter bij vaststelling van fraude naast een straf ook verschillende maatregelen nemen. Zo is het mogelijk dat de rechter bijzondere voorwaarden in zijn uitspraak opneemt, bijvoorbeeld de eis dat de schuldig verklaarde in de toekomst zijn vak niet meer mag uitoefenen, zo meldde een woordvoerster van het ministerie destijds al.

“Daarnaast kan er tijdens een zitting een schatting worden gemaakt van het totale bedrag dat op illegale wijze verdiend is, zoals bijvoorbeeld gebeurt in grote drugszaken. Het kan dan zijn dat de veroordeelde het bedrag in het geheel terug moet betalen. Maar dat is voor nu op de zaken vooruit lopen: de strafeis moet nog worden bepaald.”

Lees ook: CBR-examinator liet kandidaten slagen in ruil voor geld

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Frauderende examinator en rijscholen voor Haagse Rechtbank | RijschoolPro

Frauderende examinator en rijscholen voor Haagse Rechtbank

De examinator die 200 rijbewijskandidaten tegen betaling liet slagen voor het praktijkexamen moet komende week voor de rechter verschijnen. De 65-jarige man uit Purmerend werd in 2014 opgepakt voor de grootschalige fraude, net als een vijftal betrokken rijscholen. Ook zij moeten zich komende maandag voor de rechtbank in Den Haag verantwoorden.

De destijds 62-jarige examinator werd eind 2014 door het CBR aangegeven bij de politie op verdenking van zijn misdaden en heeft ook bekend. Hij liet kandidaten slagen voor het examen voor meestal 500 euro. De examinator liet ze dan bijvoorbeeld niet het gehele examen afleggen of liet hen examen doen in een automaat terwijl dit niet was gemeld. Naar aanleiding van die gebeurtenissen liet het CBR van 200 leerlingen het rijbewijs ongeldig verklaren.

Strafmaatregel

De zaak dient in Den Haag omdat de standplaats van het CBR in Rijswijk is. Ook betrokken rijschoolhouders uit Diemen, Amsterdam en Den Helder moeten voorkomen. Hun betrokkenheid was destijds ook al aangetoond. Volgens het OM zouden de praktijken zich hebben afgespeeld tussen februari 2011 en oktober 2014. De arrestaties van alle betrokkenen maakten daar een einde aan.

Tegen de rijschoolhouders en examinator kan een rechter bij vaststelling van fraude naast een straf ook verschillende maatregelen nemen. Zo is het mogelijk dat de rechter bijzondere voorwaarden in zijn uitspraak opneemt, bijvoorbeeld de eis dat de schuldig verklaarde in de toekomst zijn vak niet meer mag uitoefenen, zo meldde een woordvoerster van het ministerie destijds al.

“Daarnaast kan er tijdens een zitting een schatting worden gemaakt van het totale bedrag dat op illegale wijze verdiend is, zoals bijvoorbeeld gebeurt in grote drugszaken. Het kan dan zijn dat de veroordeelde het bedrag in het geheel terug moet betalen. Maar dat is voor nu op de zaken vooruit lopen: de strafeis moet nog worden bepaald.”

Lees ook: CBR-examinator liet kandidaten slagen in ruil voor geld

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.