Oneerlijke verdeling praktijkexamens door misbruik rijscholen

Het CBR heeft een groep rijscholen een halt toegeroepen die met speciale software grote hoeveelheden praktijkexamens inkochten. De software speurde het reserveringssysteem continu door en kon daardoor een onbeperkt aantal examens als eerste inkopen. Door deze handelswijze kregen andere rijscholen geen gelijke kans op een plaats bij het CBR en werd het TOP-systeem ongelooflijk traag. De ‘Acceptable Use Policy’ die sinds anderhalve maand in werking is getreden lijkt de praktijken te hebben uitgebannen. Daarmee worden rijscholen gewaarschuwd of zelfs uitgesloten als ze het systeem nog misbruiken.

Rijscholen moeten TOP Internet, het informatie- en reserveringssysteem van het CBR, gebruiken voor het reserveren van examentijden voor hun leerlingen. De afgelopen maanden klaagden rijschoolhouders veelvuldig over de traagheid van het systeem en de beperkte beschikbare examencapaciteit, en een van de oorzaken is dus gevonden. Omdat het systeem alsnog bij vlagen traag is, is er een onderzoek naar de werking van TOP gestart.

Misbruik

Rijscholen lieten op TOP Internet speciale apparatuur meelopen om als eerste de goede examentijden op te kopen. “Onze systemen waren inderdaad traag doordat een kleine groep opleiders excessief zocht naar beschikbare capaciteit met bepaalde apparatuur”, bevestigt Irene Heldens van het CBR. “Daardoor stond de continuïteit van de IT-dienstverlening van het CBR onder druk.”

Daardoor hadden rijscholen ook oneerlijke kansen voor het reserveren van examencapaciteit. Om die reden heeft het CBR halverwege februari een Acceptable Use Policy ingevoerd. “Wij gaan uit van een redelijk gebruik van het systeem”, legt Heldens uit. “Dat baseren we op een gemiddeld aantal examens van een rijschool.”

Blokkeringen

Een filter detecteert het wanneer een rijschool buiten deze maatstaven reserveert. Een opleider die extreem intensief gebruik maakt van TOP internet krijgt per e-mail een waarschuwing. Als het gebruik daarna niet binnen de redelijke grenzen valt, volgt een tijdelijke blokkade van 24 uur. Na 24 uur wordt de blokkade geautomatiseerd opgeheven.

Een tweede keer wordt de rijopleider na weer een e-mail notificatie tijdelijk 72 uur geblokkeerd voor het vragen naar examencapaciteit via TOP. Een derde keer wordt de rijopleider opnieuw gewaarschuwd en indien nodig voor onbepaalde tijd geblokkeerd. Dan is alleen handmatige deblokkering mogelijk. Dat laatste is niet voorgekomen

Onderzoek

De Policy heeft dus effect, merkt het CBR. “Het heeft vooral een preventieve werking. We waarschuwen, maar hebben nog niemand definitief hoeven blokkeren”, vertelt Heldens.

“Wij merken ook dat het systeem bij tijden ondanks deze maatregel nog traag kan zijn”, vult ze aan. “Daarom start een speciaal team bij het CBR een onderzoek naar de werking van TOP-internet.” De resultaten van dit onderzoek worden op korte termijn verwacht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Oneerlijke verdeling praktijkexamens door misbruik rijscholen”

Kenny Willemsen|01.04.16|11:48

Goh goed bezig van het CBR! Denken je??. Leg de schuld ergens anders en doe een onduidelijk bericht en alles wordt geslikt als koek. CBR heeft een verplichting naar rijscholen maar het systeem is dus gevoelig voor misbruik.De schuld ligt bij de rijscholen foei! Nee CBR moet zeggen sorry wij hebben een slecht systeem en proberen het op te lossen. Het is al jaren hommeles met reserveren en reserveringstermijnen en altijd ligt het aan een ander.Verwachte aantallen examens ook zo’n dooddoener.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Oneerlijke verdeling praktijkexamens door misbruik rijscholen | RijschoolPro

Oneerlijke verdeling praktijkexamens door misbruik rijscholen

Het CBR heeft een groep rijscholen een halt toegeroepen die met speciale software grote hoeveelheden praktijkexamens inkochten. De software speurde het reserveringssysteem continu door en kon daardoor een onbeperkt aantal examens als eerste inkopen. Door deze handelswijze kregen andere rijscholen geen gelijke kans op een plaats bij het CBR en werd het TOP-systeem ongelooflijk traag. De ‘Acceptable Use Policy’ die sinds anderhalve maand in werking is getreden lijkt de praktijken te hebben uitgebannen. Daarmee worden rijscholen gewaarschuwd of zelfs uitgesloten als ze het systeem nog misbruiken.

Rijscholen moeten TOP Internet, het informatie- en reserveringssysteem van het CBR, gebruiken voor het reserveren van examentijden voor hun leerlingen. De afgelopen maanden klaagden rijschoolhouders veelvuldig over de traagheid van het systeem en de beperkte beschikbare examencapaciteit, en een van de oorzaken is dus gevonden. Omdat het systeem alsnog bij vlagen traag is, is er een onderzoek naar de werking van TOP gestart.

Misbruik

Rijscholen lieten op TOP Internet speciale apparatuur meelopen om als eerste de goede examentijden op te kopen. “Onze systemen waren inderdaad traag doordat een kleine groep opleiders excessief zocht naar beschikbare capaciteit met bepaalde apparatuur”, bevestigt Irene Heldens van het CBR. “Daardoor stond de continuïteit van de IT-dienstverlening van het CBR onder druk.”

Daardoor hadden rijscholen ook oneerlijke kansen voor het reserveren van examencapaciteit. Om die reden heeft het CBR halverwege februari een Acceptable Use Policy ingevoerd. “Wij gaan uit van een redelijk gebruik van het systeem”, legt Heldens uit. “Dat baseren we op een gemiddeld aantal examens van een rijschool.”

Blokkeringen

Een filter detecteert het wanneer een rijschool buiten deze maatstaven reserveert. Een opleider die extreem intensief gebruik maakt van TOP internet krijgt per e-mail een waarschuwing. Als het gebruik daarna niet binnen de redelijke grenzen valt, volgt een tijdelijke blokkade van 24 uur. Na 24 uur wordt de blokkade geautomatiseerd opgeheven.

Een tweede keer wordt de rijopleider na weer een e-mail notificatie tijdelijk 72 uur geblokkeerd voor het vragen naar examencapaciteit via TOP. Een derde keer wordt de rijopleider opnieuw gewaarschuwd en indien nodig voor onbepaalde tijd geblokkeerd. Dan is alleen handmatige deblokkering mogelijk. Dat laatste is niet voorgekomen

Onderzoek

De Policy heeft dus effect, merkt het CBR. “Het heeft vooral een preventieve werking. We waarschuwen, maar hebben nog niemand definitief hoeven blokkeren”, vertelt Heldens.

“Wij merken ook dat het systeem bij tijden ondanks deze maatregel nog traag kan zijn”, vult ze aan. “Daarom start een speciaal team bij het CBR een onderzoek naar de werking van TOP-internet.” De resultaten van dit onderzoek worden op korte termijn verwacht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Oneerlijke verdeling praktijkexamens door misbruik rijscholen”

Kenny Willemsen|01.04.16|11:48

Goh goed bezig van het CBR! Denken je??. Leg de schuld ergens anders en doe een onduidelijk bericht en alles wordt geslikt als koek. CBR heeft een verplichting naar rijscholen maar het systeem is dus gevoelig voor misbruik.De schuld ligt bij de rijscholen foei! Nee CBR moet zeggen sorry wij hebben een slecht systeem en proberen het op te lossen. Het is al jaren hommeles met reserveren en reserveringstermijnen en altijd ligt het aan een ander.Verwachte aantallen examens ook zo’n dooddoener.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.