Rijexamen reserveren binnen paar weken is momenteel illusie

Op 29 van de 53 examencentra van het CBR was de reserveringstermijn voor eerste examens vorige week zeven weken of meer. Dat betekent dat het zeven weken of langer duurt tot de eerste week met minimaal 5 procent beschikbare examenplekken. En dat zijn dan ook nog eens de meest impopulaire tijdstippen. Slechts op 6 examencentra in Nederland (Heerenveen, Winschoten, Horn, Sittard, Venlo en Alkmaar) was deze reserveringstermijn vorige week vier weken of korter. Met het ministerie van I en M is zeven weken afgesproken als maximale termijn, maar die grens wordt momenteel op meerdere plaatsen overschreden.

Het CBR liet vorige week weten dat het met de populariteit van 2toDrive en de aantrekkende economie de vraag naar rijexamens nauwelijks kan verwerken. Het bureau verwacht dit jaar 10.000 extra rijexamens en meldde al dat dit invloed ging hebben op de maximale reserveringstermijnen. Dat blijkt nu ook uit de cijfers van week 13 (28 maart t/m 2 april), die we als graadmeter gebruiken.

Eerste examens en TTT

Uit die peiling blijkt dus dat 29 van de 53 centra (54%) balanceert op het randje van de maximale reserveringstermijn (7 weken) of deze zelfs al overschrijdt. Dat was vorige week in zes centra het geval (Sneek, Doetinchem, Leusden, Middelburg, Terneuzen en Rijswijk). Daar was de termijn acht of zelfs negen weken.

Slechts in zes centra in Nederland is de termijn dusdanig dat nog op enigszins korte termijn een rijexamen geboekt kan worden. Daarbij moet worden opgemerkt dat daar plaatsen bij zitten die een week eerder nog veel hogere termijnen noteerden. Zo had Heerenveen een uitschieter naar beneden van gemiddeld ongeveer 6 weken naar 2 weken, en zo ook in Alkmaar, waar het gemiddeld ongeveer 6 weken duurt voor voldoende capaciteit en vorige week ogenschijnlijk uniek één week was. Oftewel; dat kan volgende week zo weer helemaal anders zijn.

examenreserveringen

Herexamens

Op 23 van de 53 examencentra is de termijn voor herexamens op of over het randje. Hier is met het ministerie een termijn voor afgesproken van vijf weken. In Arnhem, Doetinchem, Tiel, Breda, Eemnes, Leusden, Middelburg, Terneuzen, Barendrecht en Rijswijk werd het maximum volgende week overschreden.

Het is niet onmogelijk dat zowel voor de eerste als voor de herexamens de reserveringstermijnen de komende weken nog verder oplopen. Met de aankomende reeks feestdagen (onder meer Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren) moet het CBR alweer meerdere examendagen inhalen. De organisatie liet al weten examinatoren over te laten werken om de uitloop zoveel mogelijk te beperken.

examenreserveringen CBR

Lars Verpalen

Lees ook: CBR kan grote vraag naar rijexamens nauwelijks behappen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

7 reacties op “Rijexamen reserveren binnen paar weken is momenteel illusie”

Jan Van Veen|07.04.16|11:19

Ik vindt dit wel weer heel jammer. Ze weten dat het in deze periode druk is. Het lijkt erop dat het Cbr gewoon niet luistert en wil verbeteren. Laatste veel flexibeler omgaan met de plannening. Ben heel benieuwd wat het volgende excuses weer zal zijn. Cbr dit is gewoon minachting richting de rijschool branche.

Jan Jordans|07.04.16|15:12

We zitten het hele jaar op de maximale termijn i.p.v. twee drie weken wat de norm zou moeten zijn. Een dikke onvoldoende voor het CBR.

ricardo van veen|08.04.16|12:29

Leuk voor opleiders die pas een examen reserveren als de leerling rijvaardig is. Kan die daarna twee maanden wachten en extra lessen onnodig doorrijden.

Ron van Maaren|08.04.16|22:37

Oorzaak van de problemen zit hem in het feit dat bij het CBR de examinatoren altijd voor 100% worden ingedeeld. Dit geeft problemen door de wachttijden te laten fluctueren en een two- bin system (eerste en herexamens) te hanteren kunnen pieken beperkt worden opgevangen.
Oplossing die goed zou werken zou zijn alle examinatoren 90% indelen en in de piekmaanden 100%.
Immers een kantoormedewerker is ook nooit 100% productief.
Vervolg

Ron van Maaren|08.04.16|22:37

Nu zit het CBR met de handen in de haren, en werken medewerkers zich een slag in rondte.
Door de werkdruk neemt de kwaliteit strek af en stijgt het ziekteverzuim naar een exorbitante + 10 %
Vreemd is dat er enige tijd geleden nog werd gesproken over een afname van examens in 2016.
Jaarlijks hebben we de problemen met kortere werkweken rond Pasen, 5 mei, hemelvaart etc.

Ron van Maaren|08.04.16|22:38

vervolg

Hierop is door het CBR management slecht geanticipeerd.
De door mij geschetste oplossing is zo gek nog niet. Het examen zou wellicht hooguit 10 euro duurder moeten worden. De kwaliteit arbeidsomstandigheden en wachttijden zouden er bij gebaad zijn.

Ron van Maaren|08.04.16|22:44

Overigens deugt het huidige systeem ook van geen kant. Waar ik niemand over hoor is: De ene dag kun je 8 weken wachten op een eerste examen. Twee dagen later kun je zomaar ineens een examen binnen drie weken boeken.
Oorzaak er wordt gevraagd “wie kan er overwerken” en dan wordt er zomaar ineens een rooster van enkele examens aangemaakt binnen drie weken.
Verkoop dat maar eens aan een leerling die hoort dan een klasgenoot vijf weken eerder kan terwijl hij later heeft aangevraagd.Scheve gezichten!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.