CBR schrijft 35.000 euro winst in 2015 na rode cijfers in 2014

Na een verliesgevend 2014 heeft het CBR in 2015 een nipte winst van 35.000 euro geboekt. Een jaar eerder moest het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen nog een verlies van 1,5 miljoen noteren. De opbrengst uit theorie-examens steeg met maar liefst 15,6 procent naar een totaal van 25,4 miljoen euro. De praktijkexamens leverden vorig jaar 66,5 miljoen euro op (+4,9%).

Dat blijkt uit het CBR jaarverslag van 2015. De opbrengsten stegen vorig jaar met 6,8 procent. Daar stond een toename van de kosten tegenover van 5,4 procent. Het eigen vermogen blijft net als in 2014 6 miljoen euro. Dit is lager dan de minimale buffer van 7,5 miljoen euro voor het opvangen van bedrijfsrisico’s.

Totale opbrengsten

De opbrengsten zijn in 2015 met 8,0 miljoen euro (+6,8 procent) gestegen ten opzichte van 2014: van 118,0 miljoen euro in 2014 tot 126,0 miljoen euro in 2015. Net als in 2014 werden er in 2015 nauwelijks examens uitgesteld als gevolg van extreme winterse omstandigheden. De totale opbrengsten in 2015 zijn 3,3 miljoen euro (+2,7 procent) hoger dan begroot.

De totale theorie-opbrengsten zijn 1,8 miljoen euro (+7,8 procent) hoger, voornamelijk als gevolg van de betere economische omstandigheden en een groter aandeel van 17-jarigen die (eerder) het rijbewijs willen behalen. Ook stegen de tarieven met bijna 11 procent. De totale opbrengsten van de praktijkexamens stegen met 0,4 miljoen euro (+0,7 procent) ten opzichte van begroot, bij een nagenoeg gelijkblijvend slagingspercentage.

Eigen verklaringen

De opbrengsten van de Eigen Verklaringen namen met 0,7 miljoen toe (+5,8 procent) ten opzichte van begroot als gevolg van het versneld wijzigen van de regelgeving ten aanzien van oudere beroepschauffeurs en een hoger aantal regulier ontvangen medische verklaringen. De opbrengsten vanuit de Vorderingsprocedure waren 0,3 miljoen euro lager (-2,1 procent) dan begroot als gevolg van een lager volume ontvangen mededelingen van de politie en een afwijkende mix aan opgelegde en afgehandelde vorderingsmaatregelen, mede het gevolg van het stopzetten van het Alcoholslotprogramma.

De opbrengsten van de Toezichtactiviteiten tenslotte stegen met 0,5 miljoen euro (+19,4 procent) ten opzichte van de begroting. De stijging is te verklaren als gevolg van het vervallen van vrijstellingen voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 en het vervallen van de eerste termijn van 5 jaar voor het volgen van verplichte nascholingsdagen per september 2015 en september 2016 voor respectievelijk buschauffeurs en vrachtautochauffeurs.

Hogere personeelskosten

De totale kosten bedroegen in het verslagjaar 125,9 miljoen euro, een stijging van 6,4 miljoen euro (+5,4 procent) ten opzichte van 2014 bij een omzetstijging van 6,8 procent. De post ‘lonen en salarissen’ bedroeg in 2015 62,8 miljoen euro, 4,2 miljoen euro (+7,1 procent) meer dan in 2014. Met de vakbonden werd in 2015 een structurele loonsverhoging overeengekomen van 2 procent. Deze kostenstijging wordt verder onder meer verklaard door de toename van de personeelskosten als gevolg van de inzet van meer interne werknemers, een CAO-verhoging en de inzet van overwerk (totaal effect 4,1 miljoen euro), hogere externe inhuur (0,6 miljoen euro) alsmede door hogere afschrijvingslasten (1,3 miljoen euro).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR schrijft 35.000 euro winst in 2015 na rode cijfers in 2014 | RijschoolPro

CBR schrijft 35.000 euro winst in 2015 na rode cijfers in 2014

Na een verliesgevend 2014 heeft het CBR in 2015 een nipte winst van 35.000 euro geboekt. Een jaar eerder moest het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen nog een verlies van 1,5 miljoen noteren. De opbrengst uit theorie-examens steeg met maar liefst 15,6 procent naar een totaal van 25,4 miljoen euro. De praktijkexamens leverden vorig jaar 66,5 miljoen euro op (+4,9%).

Dat blijkt uit het CBR jaarverslag van 2015. De opbrengsten stegen vorig jaar met 6,8 procent. Daar stond een toename van de kosten tegenover van 5,4 procent. Het eigen vermogen blijft net als in 2014 6 miljoen euro. Dit is lager dan de minimale buffer van 7,5 miljoen euro voor het opvangen van bedrijfsrisico’s.

Totale opbrengsten

De opbrengsten zijn in 2015 met 8,0 miljoen euro (+6,8 procent) gestegen ten opzichte van 2014: van 118,0 miljoen euro in 2014 tot 126,0 miljoen euro in 2015. Net als in 2014 werden er in 2015 nauwelijks examens uitgesteld als gevolg van extreme winterse omstandigheden. De totale opbrengsten in 2015 zijn 3,3 miljoen euro (+2,7 procent) hoger dan begroot.

De totale theorie-opbrengsten zijn 1,8 miljoen euro (+7,8 procent) hoger, voornamelijk als gevolg van de betere economische omstandigheden en een groter aandeel van 17-jarigen die (eerder) het rijbewijs willen behalen. Ook stegen de tarieven met bijna 11 procent. De totale opbrengsten van de praktijkexamens stegen met 0,4 miljoen euro (+0,7 procent) ten opzichte van begroot, bij een nagenoeg gelijkblijvend slagingspercentage.

Eigen verklaringen

De opbrengsten van de Eigen Verklaringen namen met 0,7 miljoen toe (+5,8 procent) ten opzichte van begroot als gevolg van het versneld wijzigen van de regelgeving ten aanzien van oudere beroepschauffeurs en een hoger aantal regulier ontvangen medische verklaringen. De opbrengsten vanuit de Vorderingsprocedure waren 0,3 miljoen euro lager (-2,1 procent) dan begroot als gevolg van een lager volume ontvangen mededelingen van de politie en een afwijkende mix aan opgelegde en afgehandelde vorderingsmaatregelen, mede het gevolg van het stopzetten van het Alcoholslotprogramma.

De opbrengsten van de Toezichtactiviteiten tenslotte stegen met 0,5 miljoen euro (+19,4 procent) ten opzichte van de begroting. De stijging is te verklaren als gevolg van het vervallen van vrijstellingen voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 en het vervallen van de eerste termijn van 5 jaar voor het volgen van verplichte nascholingsdagen per september 2015 en september 2016 voor respectievelijk buschauffeurs en vrachtautochauffeurs.

Hogere personeelskosten

De totale kosten bedroegen in het verslagjaar 125,9 miljoen euro, een stijging van 6,4 miljoen euro (+5,4 procent) ten opzichte van 2014 bij een omzetstijging van 6,8 procent. De post ‘lonen en salarissen’ bedroeg in 2015 62,8 miljoen euro, 4,2 miljoen euro (+7,1 procent) meer dan in 2014. Met de vakbonden werd in 2015 een structurele loonsverhoging overeengekomen van 2 procent. Deze kostenstijging wordt verder onder meer verklaard door de toename van de personeelskosten als gevolg van de inzet van meer interne werknemers, een CAO-verhoging en de inzet van overwerk (totaal effect 4,1 miljoen euro), hogere externe inhuur (0,6 miljoen euro) alsmede door hogere afschrijvingslasten (1,3 miljoen euro).

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.