geld, ondernemen

Negen maanden cel en kleine geldboete voor CBR-examinator

De CBR-examinator die 200 kandidaten tegen betaling liet slagen voor hun rijexamen moet negen maanden de cel in. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van 23.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De straf is fiks lager dan de door de officier van justitie geëiste 15 maanden cel en ruim twee ton boete. Drie betrokken rijschoolhouders kregen 240 uur taakstraf en mogen vijf jaar geen rijschool op hun naam hebben, maar wel rijinstructeur blijven. 

Het beroepsverbod dat door het Openbaar Ministerie was geëist tegen examinator S. werd door de rechter niet opgelegd. De kans op recidive is daarvoor te klein, aangezien de man is ontslagen bij het CBR en dit jaar nog 65 wordt. Tegen de rijschoolhouders waren celstraffen van tien maanden geëist, maar dat werden dus slechts taakstraffen vanwege een fout in de procedure.

Rijbewijsfraude

De praktijken van examinator S. zijn verantwoordelijk voor de grootste rijbewijsfraude in de Nederlandse geschiedenis. Het CBR liet naar aanleiding van de zaak, die speelde tussen mei 2011 en oktober 2014, 197 rijbewijzen ongeldig verklaren. Omdat het exacte aantal moeilijk vast te stellen is, had de rechter het over ‘een groot aantal’ kandidaten.

Aan de zaak lijkt nu eindelijk een einde te zijn gekomen. Behalve de celstraf moet S. 23.000 euro betalen aan het CBR voor het inhuren van een recherchebureau. Wat blijft staan, is dat de betrokken rijschoolhouders gewoon rijinstructeur mogen blijven.

500 euro

S. liet de kandidaten slagen voor hun rijbewijs voor meestal een bedrag van 500 euro. Hij nam zogenaamde staatsexamens af, en regelde dat met de rijschoolhouders zo dat hij op een bepaalde tijd en plaats altijd de examinator was voor de betreffende leerling. Dit waren meestal oudere, buitenlandse kandidaten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.