CBR, theorie, examenzaal, examen

Theorie-examen begin 2016 slechter gemaakt dan jaar eerder

Het slagingspercentage van het autotheorie-examen is in het eerste kwartaal van 2016 drie procent gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. 42,2 procent van alle kandidaten vertrok bij het examencentrum van het CBR met een theoriecertificaat, tegenover 45,2 procent in het eerste kwartaal van 2015. Vorig jaar daalde het percentage geslaagden aanzienlijk in het tweede en derde kwartaal, tot ruim onder de 40 procent.

Gemiddeld kwam het slagingspercentage over 2015 uit op 42,0 procent, wat dan weer wel vergelijkbaar is met de resultaten uit het eerste kwartaal van 2016. Omdat tussen de kwartalen echter stevige verschillen bleken te zitten vorig jaar, is het verschil toch opvallend.

Theorie-examens

In totaal deden er 136.205 kandidaten theorie-examen voor het B-rijbewijs, waarvan er 57.541 slaagden (42,2%). Als we alleen de reguliere examens meetellen – dus niet de individueel begeleide examens en de examens in een andere taal – dan is het slagingspercentage 43 procent; iets hoger dus.

Vorig jaar leek het slagingspercentage in de loop van het jaar steeds verder af te zakken. Het dieptepunt was het derde kwartaal (juli – augustus – september), toen slechts 38,2 procent van alle kandidaten slaagde voor het theorie-examen. Als dit jaar het eerste kwartaal wederom beter scoort dan de rest van het jaar, dan gaat het jaarpercentage flink zakken.

Praktijkexamens

Van alle praktijkexamens voor het B-rijbewijs werd 50,8 procent afgesloten met een geslaagde kandidaat. Dat is normaal; vorig jaar was het aantal geslaagden ook 50 procent, en dat beeld is herkenbaar van de afgelopen jaren. In totaal werden er 95.565 praktijkexamens voor het autorijbewijs afgenomen tussen januari en maart.

Het slagingspercentage van eerste examens en herexamens was gelijk. De 49.134 eerste examens en 39.550 herexamens kenden een succesratio van 50,3 procent. Het gemiddelde wordt opgetrokken dankzij de faalangstexamens. Van de 6881 kandidaten voor dit verlengde rijexamen slaagde 57,7 procent. Het aantal kandidaten voor dit examen wijst erop dat de stijgende trend zich opnieuw voortzet. Ruim 7 procent van alle autorijexamens is nu een faalangstexamen.

Lars Verpalen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Theorie-examen begin 2016 slechter gemaakt dan jaar eerder”

Peter Hanemaaijer|28.04.16|13:34

En nog steeds weigert het CBR het slagingspercentage over de eerste examens bekend te maken……Hoezo transparant?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.