Overheid wil dat CBR ook vaarbewijsexamens gaat afnemen

ANP, eenmalig

Het CBR gaat binnen een paar jaar ook vaarbewijsexamens afnemen. De overheid heeft een advies gegeven om de stichting Vamex, de instelling die momenteel de examens afneemt, over te laten vloeien in het CBR. Vaarbewijsopleiders zien de overgang niet zitten.

Dat meldt de Telegraaf. Vamex is net als het CBR een zelfstandig bestuursorgaan (zbo), een constructie waar de overheid juist zoveel mogelijk vanaf wil. Bij Vamex doen jaarlijks op vijf locaties ongeveer 23.000 mensen examen voor het Klein Vaarbewijs en voor het Groot Pleziervaartbewijs.

Vamex

Vamex is oorspronkelijk opgericht door watersportbonden en is in de loop van de jaren belast met het uitvoeren van overheidstaken. Daarom valt de stichting onder de verantwoordelijkheid van de overheid. De overheid wil echter zoveel mogelijk zbo’s zoals Vamex schrappen, en daarom moet de stichting nu worden ondergebracht bij het CBR.

Sinds jaren neemt het CBR al de examens voor de beroepsvaart af. Daaronder valt onder meer het Groot Vaarbewijs. Toch zijn vaarbewijsopleiders bang dat de overheveling van de betreffende vaarbewijzen naar het CBR zorgt voor inefficientere afhandeling vanwege de grote en logge organisatie.

Over dit theoretische vaarbewijsexamen is veel discussie. Wanneer de theorie is behaald, mogen geslaagden een vrijetijdsjacht besturen groter dan 15 meter lang en sneller dan 20 kilometer per uur. Of ze dit ook in de praktijk kunnen, wordt niet getoetst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Overheid wil dat CBR ook vaarbewijsexamens gaat afnemen | RijschoolPro

Overheid wil dat CBR ook vaarbewijsexamens gaat afnemen

ANP, eenmalig

Het CBR gaat binnen een paar jaar ook vaarbewijsexamens afnemen. De overheid heeft een advies gegeven om de stichting Vamex, de instelling die momenteel de examens afneemt, over te laten vloeien in het CBR. Vaarbewijsopleiders zien de overgang niet zitten.

Dat meldt de Telegraaf. Vamex is net als het CBR een zelfstandig bestuursorgaan (zbo), een constructie waar de overheid juist zoveel mogelijk vanaf wil. Bij Vamex doen jaarlijks op vijf locaties ongeveer 23.000 mensen examen voor het Klein Vaarbewijs en voor het Groot Pleziervaartbewijs.

Vamex

Vamex is oorspronkelijk opgericht door watersportbonden en is in de loop van de jaren belast met het uitvoeren van overheidstaken. Daarom valt de stichting onder de verantwoordelijkheid van de overheid. De overheid wil echter zoveel mogelijk zbo’s zoals Vamex schrappen, en daarom moet de stichting nu worden ondergebracht bij het CBR.

Sinds jaren neemt het CBR al de examens voor de beroepsvaart af. Daaronder valt onder meer het Groot Vaarbewijs. Toch zijn vaarbewijsopleiders bang dat de overheveling van de betreffende vaarbewijzen naar het CBR zorgt voor inefficientere afhandeling vanwege de grote en logge organisatie.

Over dit theoretische vaarbewijsexamen is veel discussie. Wanneer de theorie is behaald, mogen geslaagden een vrijetijdsjacht besturen groter dan 15 meter lang en sneller dan 20 kilometer per uur. Of ze dit ook in de praktijk kunnen, wordt niet getoetst.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.