Overheid teruggefloten: subsidie Rijscholenkiezer teruggedraaid

De Rijscholenkiezer heeft ten onrechte subsidie gekregen van de overheid om een vergelijkingswebsite voor rijscholen op te bouwen. Dat heeft de Rechtbank bepaald in een zaak die was aangespannen door Rijschoolregister en Klantenvertellen tegen het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat betekent dat de ruim 200.000 euro subsidie die TeamAlert – de organisatie die het platform heeft opgezet – sinds 2014 heeft ontvangen met terugwerkende kracht moet worden terugbetaald en dat alle toekomstige subsidies zijn stopgezet.

De zaak was aangespannen door de twee andere vergelijkingswebsites omdat zij vonden dat er ten onrechte een partij werd bevoordeeld in de marktwerking van rijschoolvergelijkers. Daar is de rechter het mee eens. TeamAlert wil eerst bekijken wat de uitspraak precies betekent voordat het reageert op het vonnis.

Rijscholenkiezer

In oktober 2014 kondigde Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu aan om met overheidsgeld een platform in het leven te roepen waarbij rijschoolzoekenden online voorlichting rond het kiezen van een rijschool zou worden aangeboden. De ontwikkeling hiervan werd aan de verkeersvoorlichting stichting TeamAlert uitbesteed.

Bij de lancering van het platform met de naam Rijscholenkiezer bleek dat de nadruk vooral werd gelegd op het vergelijken van Rijscholen. De rechter heeft nu geoordeeld dat de Rijscholenkiezer hiermee marktpartijen als RijschoolRegister.nl oneerlijk beconcurreert.

Daarmee wordt de subsidieverstrekking met terugwerkende kracht teruggedraaid. Dat gaat om ongeveer 200.000 euro. Daarnaast is alle toekomstige subsidie herroepen. Welke gevolgen dit heeft voor de Rijscholenkiezer, is niet bekend.

Slepend proces

RijschoolRegister is het blij dat het na jaren in het gelijk is gesteld door de rechter. “Het was een slepend proces”, vertelt Joost Aanen, een van de oprichters. “We hebben jaren veel moeite gestopt in het bouwen van het platform, zonder enige externe investering. Een partij die meer dan 200.000 euro aan kapitaalinjectie kreeg vanuit de overheid en met dat geld de concurrentie is aangegaan heeft uiteindelijk onze groei geremd.”

RijschoolRegister.nl is niet de enige partij die werd beconcurreerd, ook Klantenvertellen.nl heeft bezwaar aangetekend en is in deze procedure nu door de rechter in het gelijk gesteld. Ook zij laten weten blij te zijn met de uitspraak van de rechter.

RijschoolRegister heeft in de rechtbank gepleit voor een zogeheten ‘level playingfield’ in de markt; de overheid mag geen van de partijen in de markt oneerlijk voordeel geven. Volgens Mr. Alex Meijer, de advocaat die RijschoolRegister tijdens het proces heeft bijgestaan betekent de uitspraak van de rechter dat TeamAlert de ontvangen subsidie moet terugbetalen: “De rechtbank heeft de subsidiebesluiten van minister Schultz vernietigd en in haar plaats alsnog de subsidie voor de rijscholen kiezer voor de jaren 2014 en 2015 afgewezen. Dat betekent dat TeamAlert zo’n 200.000 euro aan onterecht ontvangen subsidie zal moeten terugbetalen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

5 reacties op “Overheid teruggefloten: subsidie Rijscholenkiezer teruggedraaid”

Anjo Joostens|29.04.16|11:46

Naast het gegeven wat de rechter heeft bepaald is het niet logisch dat leerlingen- die ook na het examen nog steeds in ontwikkeling zijn kunnen beoordelen of het onderwijs goed of slecht is geweest. Zij zijn geen ervaringsdeskundigen die jaren rijervaring hebben en de basis van kwaliteit op het gebied van onderwijs kunnen beoordelen.

Anjo Joostens|29.04.16|11:48

Een reviewsite leent zich goed voor consumenten die een vakantiehuis beoordelen. Het beoordelen van materiaal of als iets schoon is e.d. Ook op dit gebied hebben brancheorganisaties kennistekort. Ik begrijp ook helemaal niet dat de minister een jongerensite als de bron van kwaliteit ziet.

Anjo Joostens|29.04.16|12:35

Maar ook wil ik de ministerie erop wijzen dat kennis die overgenomen wordt uit externe onderzoek bureaus en of onderwijsinstellingen of kennisinstituten geen goed idee is. Ik heb nog nooit een schoolbank gezien die met een snelheid van 50 km per uur vooruit dendert en tegelijkertijd door de leerling informatie wordt verwerkt!

Anjo Joostens|29.04.16|12:38

Ik wil daarmee aangeven dat het brein van een rijbewijsleerling een andere ontwikkeling heeft dan het brein van een voortgezet onderwijsleerling. Dit is echt niet hetzelfde! Wij hebben als onafhankelijke kennisinstituut voor de rijschoolbranche wel de kennis in huis en de ambitie om het rijonderwijs op alle vlakken te verbeteren. Stop met kwaliteitsbepaling via reviewsites. Dit is vanuit de onderwijsgedachte niet logisch.

René Smoors Deventer|10.05.16|22:14

En in aanvulling op Anjo: het wel of niet aangesloten zijn bij een brancheorganisatie als BOVAG zegt helemaal niets over de kwaliteit of integriteit van de rijschool, terwijl bij die zogenaamd objectieve vergelijkingssite aangesloten rijscholen wel extra punten toegekend kregen.

Goed dat de rechter tot deze uitspraak is gekomen. Fijn ook voor de ontwikkelaars van Rijschoolregister.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.