Einde van lange wachttijden rijexamen bij CBR onvoorspelbaar

Ondanks extra maatregelen van het CBR is het nog onduidelijk wanneer de lange wachttijden voor het rijexamen tot een einde komen. Het CBR laat examinatoren overwerken, zet hen in op examencentra waar de wachttijd écht uit de hand loopt en is ondertussen druk bezig met het werven van extra examinatoren. Desondanks weet het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen niet of de ‘piek’ in de reserveringstermijnen al geweest is.

Het CBR liet eerder weten dat door het succes van 2toDrive en de groeiende economie er dit jaar 10.000 extra rijexamens worden verwacht voor het B-rijbewijs. Ondanks maatregelen heeft dat tot gevolg dat op veel examencentra de maximale reserveringstermijn van zeven weken (flink) wordt overschreden.

Maximale termijn

Deze termijn is afgesproken met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het dieptepunt in 2016 was tot nu toe week 16; op 25 van de 53 van de examencentra was de reserveringstermijn toen 8 weken of langer. Op social media spreken rijscholen en leerlingen zelfs van wachttijden die oplopen tot drie maanden of meer.

Dat kan er mee te maken hebben dat de reserveringstermijn alleen aanduidt hoeveel weken het nog duurt tot de eerste week met minimaal nog 5% beschikbare examenplaatsen. Dat zijn vaak alleen de ongewilde examens om 8.00u ’s ochtends. Een leerling is dan ook nog eens afhankelijk van de beschikbaarheid van zijn rijinstructeur.

Reserveringstermijnen cbr 2016

In de afbeelding is te zien dat het aantal overschrijdingen de afgelopen weken sterk is toegenomen. In week 17 (de week van 25 tot en met 30 april) werd de maximale termijn op iets minder examencentrums overschreden (in totaal op 18 plaatsen) dan een week eerder. Of de permanente daling dan nu echt is ingezet? “Het is te vroeg om dat te concluderen”, vertelt CBR-woordvoerder Irene Heldens.

Advies aan rijschoolhouders

Om de reserveringstermijnen laag te houden, zet het CBR waar nodig extra examinatoren in op drukke examencentra. “Voor rijschoolhouders is het goed om in het rooster te blijven kijken wanneer er capaciteit vrijkomt”, zegt Heldens. Het CBR zet de capaciteit namelijk mondjesmaat in. “Als we dat bijvoorbeeld iedere dag om 10 uur ’s ochtends doen, zouden alleen de rijscholen met personeel hier goed op kunnen inspelen. We houden er nadrukkelijk rekening mee dat veel rijschoolhouders de hele dag in de auto zitten.”

Het CBR is daarnaast actief examinatoren aan het werven. Naar deze baan kunnen rijinstructeur ook solliciteren. Dit is mogelijk via de website van het CBR.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

3 reacties op “Einde van lange wachttijden rijexamen bij CBR onvoorspelbaar”

ricardo van veen|02.05.16|19:14

Ik had een hele fijne werkwijze, examen plannen als de leerling rijvaardig is. Helaas kan je deze werkwijze niet meer verkopen met wachtrijen van twee maanden. Dus moet je leerling tevreden houden en vooruit plannen. En dit pakt vaak negatief uit.

Tonnie Zuur|04.05.16|12:31

Graag examens op naam leerling inplannen, niks kopen.

Marga Ganseman-Scholte|14.07.16|09:27

Wilde gisteren examens boeken maar de eerste vrije datum is 7 Oktober dat kan ik niet verkopen bij mijn leerlingen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.